Economic Local

Secetă în România. Cum a afectat seceta extremă din 2020 culturile agricole din Iași. Fermierii așteaptă despăgubirile oferite de stat

Publicat: 13 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Agricultorii din Iași se confruntă cu probleme uriașe în această perioadă, din cauza secetei. Anul 2020 este comparat cu anul 1947, când România a fost lovită de cea mai cruntă secetă din secolul trecut. Culturile agricole din Iași au fost afectate din cauza acestui fenomen meteorologic tot mai prezent în țară în ultimii 10 ani. Seceta extremă din România a afectat mai ales culturile de toamnă, respectiv grâu, orz sau rapiță. Culturile de pe terenurile agricole din Iași au fost compromise în proporție de 90 la sută din suprafață, susțin marii fermieri din județ.

Fermierii din Iași, dar și din celelalte județe din sudul și estul țării numără pagubele produse de secetă. O parte din fermierii din Iași au depus deja solicitările pentru despăgubirile oferite de stat pentru pierderile suferite până în prezent. Seceta din România a pus în pericol culturile de grâu, orz, orzoaică sau rapiță de pe trei milioane de hectare. Fermierii din Iași spun că aceste culturi însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade, iar cele de primăvară ar putea fi în aceeași situație dacă nu vor fi suficiente ploi.

Culturile agricole din Iași, afectate de secetă

Unul dintre fermierii din Iași afectați de seceta din România este Ioan Buimac. Agricultorul exploatează peste 3.000 de hectare de teren agricol în zona comunei Andrieșeni. Acesta a numărat deja pagubele și a depus documentele necesare obținerii despăgubirilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta a solicitat ajutoarele financiare pentru aproximativ 1.100 de hectare din suprafața cultivată.

„Grâul, rapița, au fost afectate de seceta pedologică. În fața unui fenomen natural cum este seceta este greu de lucrat. Noi din toamna anului trecut am înființat 1.200 de hectare de cereale păioase, iar 1.100 de hectare sunt afectate în diverse stadii”, spune fermierul Ioan Buimac.

Culturile agricole de primăvară, în pericol din cauza secetei

Un alt fermier afectat de seceta din România administrează 700 de hectare în sudul județului, în comuna Țibănești. Acesta spune că mai mult de un sfert din suprafața agricolă cultivată a fost afectată de seceta extremă. Fermierul a solicitat despăgubiri. Acesta se teme că dacă nu vor fi ploi în următoarea perioadă, vor fi afectate și culturile de primăvară.

„Sute de hectare au fost afectate. Dacă nu plouă zilele acestea, cred că închidem afacerea în maximum doi ani. Suntem foarte afectați din cauza secetei”, spune fermierul Cezar Musteață.

Fermierii din Iași depun cererile pentru despăgubiri

Specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, împreună cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai primăriilor verifică cererile depuse de agricultorii afectați de seceta extremă. La nivelul județului Iași au fost organizate 15 comisii de verificare a cererilor depuse până în prezent. Fermierii din Iași au solicitat despăgubiri pentru 15.000 de hectare de teren agricol afectate de secetă, din 52 de comune. Cei care nu au reușit să solicite despăgubirile pot depune cererile până pe data de 15 iunie.

Culturile agricole afectate de secetă, verificate de specialiști

Potrivit specialiștilor, sumele acordate pentru despăgubiri vor fi calculate după data de 15 iunie, după ce va fi finalizată depunerea cererilor.

„Ar fi foarte bine să meargă să depună la Primărie, acolo unde au constatat că sunt fenomene majore pentru peste 30 la sută din suprafață datorate secetei. E mai ușor si pentru noi să mergem să verificăm înștiințările, pentru că le vom onora în ordinea primirii lor”, a declarat Gabriel Hoha, director executiv în cadrul DAJ Iași.

De asemenea, până pe data de 15 septembrie, pot fi depuse cererile pentru culturile de primăvară, afectate de seceta din România.

În Iași se irigă aproape 10.000 de hectare zilnic

Fermierii din Iași se tem că seceta extremă din verile trecute ar putea afecta și în acest an culturile agricole. Aceștia au încheiat contracte de irigații, fiind udate zilnic aproape 10.000 de hectare. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare- filiala Iași, fermierii din județ au început să irige terenurile de la jumătatea lunii aprilie.

„ANIF Iași are încheiate un număr de 40 de contracte multianuale pentru furnizarea apei pentru irigații. Contractele sunt încheiate cu FOUAI-OUAI, dar și cu persoane fizice și juridice. Suprafața contractată la nivelul județului Iași este de 33.996 de hectare, din care s-au irigat 9.383 de hectare”, a declarat Marius Horia Șerban, directorul executiv al ANIF Iași.

Adauga un comentariu