International

Secretarul general al ONU, despre posibilitatea unui atac nuclear: „Trebuie păstrată şi securitatea instalaţiilor nucleare”

Publicat: 14 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretarul general al ONU despre posibilitatea unui atac nuclear Trebuie păstrată şi securitatea instalaţiilor nucleare
ONU va aloca 40 de milioane de dolari dintr-un fond special pentru a oferi asistență umanitară poporului Ucrainei

Astăzi, 14 martie, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a transmis reporterilor faptul că, din punctul său de vedere, perspectiva unui conflict nuclear în lume a devenit posibilă, după ce Rusia a declanșat un atac armat în Ucraina pe 24 februarie.

„Perspectiva unui conflict nuclear, înainte de neconceput, a revenit acum pe tărâmul posibilului. Trebuie păstrată şi securitatea instalaţiilor nucleare”, a declarat luni secretarul general reporterilor, informează TASS.

Guterres a spus că informațiile despre bombardarea Donețkului sunt regretabile. „Am văzut reportaje din mass-media despre acest incident. Poziția noastră este foarte clară. Orice atac asupra civililor, a infrastructurii civile este regretabil dacă este accidental și merită condamnat dacă este făcut intenționat”, a spus el.

ONU urmează să acorde fonduri pentru asistență umanitară în Ucraina

Potrivit lui Guterres, ONU va aloca 40 de milioane de dolari dintr-un fond special pentru a oferi asistență umanitară poporului Ucrainei.

„În vreme ce milioane de ucraineni se confruntă cu foametea și accesul limitat la apă și medicamente, anunț o sumă suplimentară de 40 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns în situații de urgență pentru a crește asistența pentru salvarea vieților și pentru a ajunge la cei mai nevoiași. Această finanțare va ajuta la furnizarea de apă, hrană. , medicamente și alte asistențe pentru salvarea vieții de care oamenii au nevoie, precum și asistență în numerar”, a spus el.

Guterres a menționat că Organizația Națiunilor Unite, împreună cu partenerii care lucrează în sfera umanitară, a oferit asistență celor peste 600.000 de rezidenți ai Ucrainei acolo unde situația de securitate a permis. Cu toate acestea, el a avertizat că oportunitățile în acest sens se restrâng. „Coridoarele dinspre și din orașele înconjurate devin din ce în ce mai periculoase în fiecare zi”, a spus el.

Anterior, Guterres a cerut comunității internaționale să aloce 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în următoarele trei luni.

Rusia anunță că va ataca fabricile ucrainene de armament

Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk, şi le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a menţionat într-o declaraţie că Rusia estimează că Ucraina a folosit muniţii cu fragmentaţie în atacul asupra unei zone dens populate în Doneţk.

Adauga un comentariu