International

Şeful Serviciului de Securitate din Rusia: Evenimentele din Belarus sunt organizate și coordonate din străinătate

Publicat: 16 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Şeful Serviciului de Securitate din Rusia Evenimentele din Belarus sunt organizate și coordonate din străinătate
Serghei Naryshkin consideră că SUA s-a implicat masiv in protestele din Belarus

O urmă occidentală poate fi văzută clar în evenimentele care se petrec în Belarus, BelTA a aflat dintr-o declarație făcută de directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Naryshkin.

Oficialul a spus: „O urmă occidentală este văzută clar în evenimentele din Belarus. Acțiunile de protest au fost foarte bine organizate de la început și au fost coordonate din străinătate. ”

Occidentul a început pregătirile pentru protestele din Belarus

Oficialul a remarcat faptul că Occidentul a început pregătirile pentru protestele din Belarus cu mult înainte de alegerile prezidențiale. „Potrivit informațiilor pe care le are SVR, SUA joacă rolul cheie în evenimentele de astăzi din Belarus. Deși în spațiul public Washington încearcă să rămână în umbră, americanii au crescut de mai multe ori finanțarea forțelor antigubernamentare din Belarus după ce au început protestele în masă pe stradă ”, a declarat Serghei Naryshkin.

SUA au canalizat aproximativ 20 de milioane de dolari prin intermediul diferitelor ONG-uri

Oficialul a spus: „Numai în 2019 – începutul anului 2020 SUA au canalizat aproximativ 20 de milioane de dolari prin intermediul diferitelor ONG-uri în organizarea manifestărilor anti-guvernamentale”.

În cuvintele sale, banii au fost cheltuiți pentru înființarea unei rețele de bloggeri independenți și conturi de știri în rețelele sociale, pentru formarea activiștilor pentru proteste de stradă. „Cele mai promițătoare au fost instruite în străinătate, în special în Polonia, Lituania și Ucraina, unde instructori americani specializați în proteste non-violente au lucrat cu ei”, a declarat Serghei Naryshkin.

Potrivit lui Serghei Naryshkin, SUA i-au luat sub aripă pe fosta candidată la președinție Svetlana Tikhanovskaya și alți activiști de opoziție, care sunt exagerate ca lideri ai poporului. În contactele cu aliații europeni, Washingtonul insistă asupra necesității intensificării presiunii asupra Minskului pentru a încuraja guvernul bielorus să lanseze un dialog cu așa-numitul Consiliului de coordonare, a subliniat Serghei Naryshkin. Este de fapt o încercare slab deghizată de a organiza o altă revoluție a culorilor și o lovitură de stat anticonstituțională, care obiective nu au nimic în comun cu interesele cetățenilor din Belarus, a remarcat el.

Proteste violente în Belarus. Poliţia a arestat zeci de persoane

Poliția din Belarus a arestat cel puțin 100 de persoane în capitala Minsk și în alte orașe, deoarece protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko au avut loc pentru un al patrulea weekend consecutiv. Zeci de mii de oameni au sfidat prezenta masivă a organelor legii și s-au adunat în oraș. Ei doresc ca președintele e să demisioneze după realegerea sa de luna trecută, pe fondul acuzațiilor de trucare a votului.

Protestele au făcut, de la începutul lor, 4 decese. Conform informaţiilor existente până la această dată, din cauza protestelor au murit 4 oameni şi sunt câteva sute de răniţi.

O parte din liderii opoziţiei din Belarus au fugit din ţară

O serie de personalități din opoziție au fugit din țară. Sâmbătă, activista Olga Kovalkova a devenit ultima care a spus că s-a refugiat în Polonia vecină, pe fondul amenințărilor cu închisoarea. Lukașenko, aflat la putere din 1994, a acuzat națiunile occidentale de intervenție. Protestatarii, activiștii pentru drepturile omului și observatori spun că poliția suprimă brutal marșurile pașnice din fosta republică sovietică.
Belarus se învecinează cu Rusia , de care depinde în mare măsură pentru energie și cu care are legături strânse, precum și cu Ucraina și statele UE.

Care este starea de spirit din Minsk?

După ce organizația neguvernamentală Viasna a raportat duminică 130 de arestări, ministerul de interne din Belarus a confirmat pentru agenția de știri rusă Interfax cel puțin 100 de detenții în întreaga republică.
Martorii oculari au declarat pentru Interfax că poliția a început să facă arestări la Minsk după încheierea mitingului și oamenii mergeau acasă. Înregistrările video de duminică arată bărbați îmbrăcați în civil bat protestatari pașnici cu bastoane.

Adauga un comentariu