Actualitate

Semnal de alarmă tras de Raed Arafat: „Medicina de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr, pentru a-i salva viața“

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semnal de alarmă tras de Raed Arafat Medicina de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr pentru a-i salva viața
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a tras un semnal de alarmă în legătură cu cazurile de persoane infecatte care ajung la ATI. Raed Arafat susține

că o soluție nu este decuplarea pacienților aflați pe moarte, în ATI, ci creșterea numărului de locuri.

În Italia, medicii au fost obligați să ia această decizie, însă în România legea nu permite acest lucru. Despre această situație șeful DSU a spus că este vorba despre „medicină de dezastre”.

„Din păcate, colegii din alte țări au arătat că această situație i-a obligat să ia această decizie, când sistemul sanitar a ajuns la o presiune foarte mare. Să mute ventilatoarele de la o persoană la alta, colegii din Italia au precizat că au făcut acest lucru, dar cred că nicăieri legea nu prevede acest lucru, aceasta este medicina de dezastre.

Medicina de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr, pentru a-i salva viața. Ceea ce înseamnă că în momentul în care o persoană nu mai are nicio șansă, din punct de vedere medical o asiști paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, dacă nu ai resurse”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Soluția este creșterea numărului de locuri și a resursei umane“

Șeful DSU este de părere că în asemenea cazuri, cel mai bine este să crești numărul de locuri în spitale și a numărului de cadre medicale care să se ocupe de aceste cazuri.

„Soluția optimă în acest caz este creșterea numărului de locuri, a paturilor, a resursei umane și vom veni cu o soluție pentru creșterea resursei umane. Avem un număr mare de persoane care au terminat examenele de specialitate și nu vrem să îi pierdem în altă parte și nici să îi lăsăm să aștepte”, a menționat Raed Arafat.

Mesaj transmis medicilor din linia întâi

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că sistemul medical actual nu se află într-o situație normală. Acesta spune medicilor că pandemia a schimbat modul în care funcționează lucrurile și trebuie să se adapteze situației.

„Din păcate nu suntem într-o situație normală. Ne desfășurăm activitatea într-o perioadă dificilă. Modul de lucru normal nu-l putem invoca. Înțeleg că medicii sunt obosiți, dar impactul cere și măsuri specifice. Poate unii nu sunt obișnuiți“, a mai spus Raed Arafat.

Alegerile parlamentare, un subiect tabu pentru Raed Arafat

Secretarul de stat este conștient de pericolul pe care îl reprezintă organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie, însă acesta nu a vrut să comenteze subiectul atât de dezbătut în ultimele zile. Raed Arafat a spus că alegerile vor avea loc pe 6 decembrie, însă acestea se vor desfășura cu respectarea strictă e normelor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

„E un subiect la care am spus că n-am să răspund vreodată. Normal că toate datele sunt monitorizate, nu mă întreabă numai pe mine. E un subiect delicat. Eu știu că alegerile vor fi în 6. Important e să se respecte regulile, important e ca după rezultat să nu fie manifestări, petreceri în stradă. La acest moment se merge pe o campanie limitată, iar în ziua de vot toate regulile stricte”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu