Prima pagină » Sanatate » Semne că am colesterol: Cum le poți recunoaște și ce trebuie să faci

Semne că am colesterol: Cum le poți recunoaște și ce trebuie să faci

21 oct. 2021, 10:13,
BZI.ro, în Sanatate

În condițiile unei vieți agitate, cu o alimentație haotică, din ce în ce mai multe persoane ajung să aibă probleme cu colesterolul rău și să sufere de boli cardiovasculare. În aceste condiții, oamenii se întreabă dacă există niște semene care să arate că au colesterolul mărit.

Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. Colesterolul se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri.

O mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar restul se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, în timp ducând la apariția mai multor afecțiuni.

Lipoproteinele ajută la transportarea colesterolului prin sistemul sanguin și tipul acestora determină care colesterol este bun și care rău. Astfel, lipoproteine care au o densitate mică mai sunt numite și colesterol rău (LDL), iar cele cu o densitate mare, colesterolul bun (HDL).

grfica pentru colesterol pe vasele de sagne

Semne că am colesterol: Simptome care trebuie să-ți dea de gândit

Din păcate, colesterolul mărit nu are simptome decât atunci când un organ este afectat și valorile crescute sunt descoperite întâmplător, cu ocazia analizelor de sânge de rutină.

Totuși, sunt anumite semne că o persoană are colesterolul mărit.

Un simptom mai puțin obișnuit al colesterolului mărit este durerea, amorțeala sau furnicăturile mâinilor sau picioarelor. Aceste probleme apar din cauza excesului de grăsime care se depune pe vasele de sânge. Acestea favorizează apariția cheagurilor de sânge, care împiedică circulația sanguină.

Senzația de înțepături la nivelul mâinilor sau dureri de călcâie pot să apară deoarece colesterolul mărit din sânge afectează celulele nervoase.

grfica pentru colesterol pe vasele de sagne

Un alt semn care arată că o persoană are colesterolul mărit este durerea în piept sau angina pectorală care dispare atunci respective persoană este în stare de repaus. Aceasta apare de obicei atunci când inima este deja afectată de nivelul crescut al colesterolului.

Și apariția unor pete galbene de grăsime în zona pleoapelor este un semn că ai colesterolul crescut. De această afecțiune suferă, de obicei, persoanele trecute de vârsta de 40 de ani și este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Alte semne că o persoană are colesterolul mărit sunt senzația de oboseală, respirația urât mirositoare, durerile de cap, amețeala sau indigestia.

Medicii recomandă efectuarea anuală a analizelor de rutină, care includ și analiza colesterolului LDL și HDL.

grfica pentru colesterol pe vasele de sagne

Cum poți ține sub control colesterolul rău

Persoanele care au colesterolul mărit pot ameliora această problemă fără să apeleze neapărat la tratament medicamentos, doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Pentru asta, trebuie scoase din alimentație produsele prăjite, grăsimile saturate, alimentele de tip fast-food, dulciurile rafinate. În locul acestora se recomandă consumul de legume fierte sau coapte și alimente care conțin grăsimi nesaturate.

De asemenea, trebuie renunțat la fumat și la consumul de alcool și se recomandă consumul de ceaiuri care scad colesterolul.

Medicii recomandă unei persoane care are colesterolul mărit să facă mai multă mișcare, în special exerciții cardio.

Dacă valoarea colesterolului este foarte mare, atunci medicul poate prescrie și o serie de medicamente, precum inhibitori ai absorbției de colesterol, statine și medicamente injectabile pentru colesterol.

grfica pentru colesterol pe vasele de sagne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *