La psiholog

Semne de anxietate sociala trecute adesea cu vederea. Cum poti recunoaste aceasta tulburare

Publicat: 01 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semne de anxietate sociala trecute adesea cu vederea. Cum poti recunoaste aceasta tulburare
semne de anxietate sociala

Despre aceasta tuburare care afecteaza milioane si milioane de oameni din toate colturile lumii exista multe conceptii gresite. Sunt semne de anxietate sociala care deseori sunt trecute cu vederea. Si asta pentru ca nu se stie ce inseamna cu adevarat sa ai aceasta afectiune.

Imaginea predominanta a unei persoane cu o tulburare de anxietate sociala este aceea a cuiva care tremura, se balbaie sau careia ii siroieste apa pe frunte in fata unui public. Dar anxietatea sociala este mult mai mult decat teama de a vorbi in public! Aceste caracteristici nu reprezinta experienta tuturor cu anxietate sociala.

Sunt multe semne de anxietate sociala care sunt ignorate din necunoastere sau nu. Da, sunt persoane cu aceasta tulburare care au o frica speciala de a vorbi in fata unei multimi. Sunt oameni carora le e teama sa caute alti oameni din priviri, sa vorbeasca in clasa, sa manance in fata altora sau sa faca un sport de echipa.

Una din trei persoane asteapta un deceniu pana sa ceara ajutor

„De fapt, multi oameni cu anxietate sociala s-ar putea sa nu aiba niciun fel de temeri cu privire la vorbirea in public. S-ar putea chiar sa iubeasca asta! Cand diagnosticam o tulburare de anxietate sociala, nu cautam clientul sa se teama sau sa fie ingrijorat de vreo situatie sociala anume. Ceea ce ne intereseaza este daca se confrunta cu temeri extreme in ceea ce priveste situatiile sociale care interfereaza cu viata lor”, sustine dr.
Amelia Aldao, psihoterapeut si cercetator cu peste 60 de lucrari publicate pe tema anxietatii.

„In activitatea mea de psiholog clinic specializat in anxietatea sociala, m-am intalnit frecvent cu clienti care nu prea erau siguri daca aveau aceasta afectiune. Asta pentru ca nu se ingrijorau foarte mult de vorbirea in public. In multe cazuri, aceasta dezinformare i-a determinat sa intarzie tratamentul. Desigur, asta nu a facut decat sa le agraveze anxietatea”, a completat psiholohul, care a mai subliniat ca o treime din persoanele cu tulburari de anxietate sociala asteapta mai mult de 10 ani pentru a primi ajutor.

Semne de anxietate sociala: teama de a fi in centrul atentiei

Avem tendinta de a gandi anxietatea sociala si ca teama de a fi jenat, de a nu trai la un anumit nivel sau de a ne expune neajunsurile noastre. Insa pentru multe persoane anxietatea sociala se manifesta prin teama de feedback pozitiv. Teama de a fi in centrul atentiei – de exemplu, de a fi laudata pentru o munca bine facuta, obtinand o evaluare buna sau fiind nominalizata la un premiu.

„In multe cazuri, aceasta preocupare este determinata de o teama intensa ca va fi expus public din cauza ca a comis o mare frauda si ca va fi descoperit. Acest lucru este ceea ce numim adesea „sindromul impostorului” si poate avea efecte devastatoare asupra modului in care oamenii se comporta intr-o serie de situatii”, adauga dr. Aldao.

Anxietatea sociala nu este egala cu introversia

Aceasta este o conceptie gresita, frecventa in special in social media, atrage atentia dr. Aldao. Introversiunea este o caracteristica a personalitatii cuiva. Este diametral opusa extroversiunii. Ambele se refera la cantitatea de interactiune sociala pe care o persoana o doreste sau de care are nevoie. Nu au nimic de-a face cu frica sau anxietatea.

Mai exact, persoanele care nu au nevoie de multa interactiune sociala in viata lor tind sa fie introvertite. Cei care au nevoie de multa interactiune sociala sunt extrovertiti. Deci, in timp ce un introvertit ar putea fi gata sa paraseasca o petrecere dupa o ora, un extrovertit ar putea fi ultima persoana care va pleca. Un introvertit s-ar putea sa se „oboseasca emotional” mai repede decat un extrovert. Va dori sa-si valorifice timpul singur, mult mai mult. Dar daca cineva are nevoie de multa interactiune sociala sau nu, nu are nicio legatura cu faptul ca este nelinistit de aceleasi situatii sociale. „Atat un introvertit, cat si un extrovertit poate simti anxietate sociala”.

Semne de anxietate sociala: ingrijorare legata de viitor si trecut

Pentru majoritatea, grijile sunt asociate cu viitorul. Avem tendinta sa ne facem griji pentru ceea ce urmeaza. Insa oamenii cu anxietate sociala, se blocheaza si in trecut. Ei repeta situatii sociale in capul lor, iar si iar. Acest tip de ruminatie se numeste „procesare post-eveniment” si este un mod foarte interesant, dar distructiv, de a privi lumea. Aceasta implica ruminarea despre trecut, de asemenea, ingrijorandu-va pentru viitor. Un gand de genul „Ce se intampla daca nu ma plac?” Are o implicare sumbra pentru viitor: „Si daca voi ajunge singur?”

„Oamenii cu anxietate sociala sunt prinsi intr-o bucla mentala de regret despre trecut si de griji pentru viitor”, sustine psihologul. Debarasarea de aceasta mentalite este foarte dificila, dar este esentiala pentru a depasi anxietatea sociala. Terapia cognitiv-comportamentala este deosebit de utila aici, deoarece ii invata pe oameni sa se gandeasca la anxietatea lor diferit.

Anxietatea sociala nu este intotdeauna usor de identificat

Exista ideea ca oamenii cu anxietate sociala se ascund de lume si nu se implica social. Ca evita petrecerile si evenimentele sociale. Dar acest lucru este departe de adevar. In primul rand anxietatea sociala este foarte eterogena. Unii oameni cu aceasta tulburare ar putea sa se angajeze perfect in tipul de interactiuni sociale de tipul mici discutii, conversatii scurte, specifice petrecerilor.

In al doilea rand, desi persoanele cu anxietate sociala sunt extrem de motivate sa evite situatiile care le fac anxioase, evitarea nu este intotdeauna egala cu „a nu se prezenta”. Exista, de fapt, multe tipuri de evitari subtile. De exemplu, s-ar putea sa mergi la o petrecere, dar sa bei excesiv sau sa-ti petreci cea mai mare parte a timpului pe telefon.

Aceste comportamente subtile de evitare sunt foarte problematice, deoarece tind sa creeze dependenta. In timp, persoana se va baza pe ele din ce in ce mai mult, iar asta o va face sa se simta mai anxioasa. Si astfel, va fi  mai susceptibila de a se angaja in evitarea subtila in viitor. In cazul consumului de alcool sau substante interzise, acest obicei vine la pachet cu un mare pericol. Ar putea conduce persoana spre dependenta.

Adauga un comentariu