Actualitate

Senatul SUA a adoptat primul proiect de lege pentru controlul armelor din ultimele decenii

Publicat: 24 iun. 2022
oameni care protesteaza pentru controlul mai scris al armelor in SUA si au pancarte in mana
Controlul armelor din SUA este un subiect extrem de fierbinte, iar Senatul american a adoptat un proiect de lege în acest sens

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor – cea mai importantă legislație privind armele de foc din aproape 30 de ani. A fost o colaborare istorică între democrați și mai mulți republicani. Până acum republicanii au fost cei mai mari susținători a legilor care să permită cu ușurință purtarea armelor de foc.

Decizia vine în contextul în care în SUA s-a vorbit despre controlul mai strict al armelor de foc și despre necesitatea unei legi care să vină în acest sens.

Senatul SUA, primul proiect de lege pentru controlul armelor

Cincisprezece republicani s-au alăturat democraților în camera superioară a Congresului pentru a aproba cu 65 de voturi la 33 împotrivă un proiect de lege care prevede controlul armelor din SUA.

Măsura a fost luată în contextul atacurilor armate în masă de luna trecută la un supermarket din Buffalo, New York, și la o școală primară din Uvalde, Texas, care au provocat moartea a 31 de persoane. Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat de Camera Reprezentanților înainte ca președintele Biden să îl poată semna în lege. Acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva zile. Deși semnificative, propunerile sunt cu mult sub ceea ce au cerut mulți democrați și activiști.

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta sub 21 de ani și 15 miliarde de dolari (12,2 miliarde de lire sterline) în finanțare federală pentru programele de sănătate mintală și îmbunătățirea securității școlare. De asemenea, solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi „steagul roșu” pentru a elimina armele de foc de la persoanele considerate o amenințare. Și închide așa-numita „lacună a iubitului” prin blocarea vânzărilor de arme către cei condamnați pentru abuzarea partenerilor intimi necăsătoriți.

Ce prevede proiectul de lege pentru controlul armelor din SUA

Proiectul de lege este, de asemenea, semnificativ, deoarece este pentru prima dată în decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților, cât și a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de a întări legile SUA privind armele au fost blocate de partidul republican.

Cel mai sângeros atac armat din 2022 a fost în momentul în care acest tânăr a împuscat 19 copii care se aflau într-o școală din Texas

Senatorul republican John Cornyn din Texas, care a condus negocierile cu senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut, a declarat în camera camerei că proiectul de lege i-ar face pe americani mai siguri.

„Nu cred în a nu face nimic în fața a ceea ce am văzut în Uvalde și a ceea ce am văzut în mult prea multe comunități. A nu face nimic este o abdicare de la responsabilitatea noastră ca reprezentanți ai poporului american aici, în Senatul Statelor Unite”. a spus Cornyn.

Liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer, a declarat:

„Acesta nu este un remediu pentru felul în care violența cu arme ne afectează națiunea, dar este un pas așteptat de mult în direcția cea bună”.

Așadar, controlul armelor din SUA ar putea fi clarificat după ce țara se confruntă cu cele mai mari tragedii din ultimii ani.
Comentarii
 • Falsul Bideu este la fel de Leguma Umblatoare ca si orginalul executat in 21 Decembrie 2020.
  Este clar ca zilele falsei administratii a fasului Bideu sunt numarate.Asa rade Satana de slugile lui.

  ‘’… La ședință. Biden a venit dotat cu o hârtie pe care se aflau diagrame în care înălțimea eolienelor era comparată cu cea a Empire State Building sau a Turnului Eiffel.
  Ceva mai târziu, cel mai puternic om din lume a ridicat la ochi o altă fișă și a citit ce scria pe una dintre părți.
  Cealaltă parte a fișei a devenit astfel vizibilă pentru camerele de luat vederi și aparatele fotografice.
  S-a dovedit astfel că era vorba de o listă foarte detaliată a modului în care șeful Statelor Unite trebuie să se comporte.

  Astfel, pe carton scria la primul punct: „TU intri în Sala Roosevelt și saluți participanții.”
  Apoi: „TU te așezi pe locul TĂU.”
  După un punct la care scria „Intră Presa”, lui Biden i se dădea indicația:
  „TU faci comentarii scurte”, cu precizarea în paranteză: „2 minute”.
  În realitate, Biden a vorbit 8 minute.
  După o altă precizare: „Pleacă Presa”, lui Biden i se indica: „TU îi pui o întrebare lui Liz Shuler, președinta AFL-CIO”, cu informația că „Shuler participă virtual”.
  Punctele finale de pe listă sunt: „TU mulțumești participanților”
  și: „TU pleci.””

  Întrebat în legătură cu lista de indicații pentru președinte, care face furori pe toate rețelele de socializare americane, un oficial de la Casa Albă a declarat că e vorba de un format standard folosit de politicieni și oficiali ai guvernului la evenimentele publice.
  Rămâne să ne întrebăm câți alți șefi de state am văzut umblând după ei la întruniri publice cu cartonașul care le spune ce să facă pas cu pas. Până la gesturi elementare, cum ar fi salutarea participanților.
  De asemenea, stârnește uimire acel TU repetat și scris cu litere de tipar, care pare menit să îi sară în ochi și celui mai aerian om din lume.
  De fapt, asta sugerează întreaga listă: că este adresată unui om care nu știe pe ce lume se află.
  Acel „TU te așezi pe locul TĂU” este de-a dreptul cutremurător.
  Cărui om normal i te adresezi astfel? Doar unui copil de vârstă preșcolară.
  Nu este prima oară când Biden este surprins cu liste comportamentale: de pildă, cu indicații de la ce reporteri poate să primească întrebări și ce să răspundă la ele.
  Anul trecut în iulie, președintelui SUA i s-a înmânat un bilețel pe care scria: „Domnule, aveți ceva pe bărbie”.’’

Adauga un comentariu