Local

Sentință-bombă emisă de judecătorii ieșeni! Doi bărbați, condamnați inițial la aproape două decenii de temniță, au fost achitați! Au stat în pușcărie aproape doi ani, deși „nu există probe”!

Publicat: 18 feb. 2020

O eroare judiciară de proporții pare a se fi petrecut în instanțele de judecată. Doi bărbați condamnați inițial la aproape 20 de ani de pușcărie au fost achitați, sentința fiind definitivă. Totuși, cei doi au stat aproape doi ani în spatele gratiilor. Judecătorii ieșeni au concluzionat că nu există probe concludente care să arate că cei doi ar fi comis o tentativă de tâlhărie și o tentativă de omor

Decizie extrem de rar întâlnită pe rolul instanțelor ieșene! Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au dispus achitarea a doi adulți, care fuseseră condamnați inițial la aproape 20 de ani de pușcărie, dar și a unui minor, pentru care procesul penal încetase la prima instanță.
Astfel, judecătorii ieșeni au dispus recent achitarea lui Dorin Valentin Căpraru (27 de ani), dar și a lui Marius Mâzgă (26 de ani), pentru acuzațiile de tentativă de tâlhărie calificată și tentativă de omor.

„Instanța admite apelurile formulate de inculpați împotriva sentinței penale pronunțată de Tribunalul Vaslui, pe care o desființează integral. Extinde efectul apelurilor declarate în cauză si cu privire la inculpatul minor I.V. Achită inculpații întrucât nu există probe că au săvârșit aceste infracțiuni. Definitivă”, au precizat magistrații.

De asemenea, aceștia l-au achitat și pe inculpatul minor I.V. (17 ani), din același motiv, pentru complicitate la furt calificat. Inițial, Tribunalul Vaslui a dispus condamnarea celor doi adulți la câte nouă ani și opt luni de pușcărie.

Acuzațiile aduse de procurori

Procesul celor trei indivizi a început anul trecut la Tribunalul Vaslui. Cei trei bărbați din Bârlad au fost trimiși de procurorii vasluieni sub acuzațiile amintite. Asta, după ce magistrații dispuseseră rețineri și, mai apoi, arestări în acest caz încă de pe data de 11 aprilie 2018.
Conform procurorilor vasluieni, în noaptea de 20 spre 21 decembrie 2017, în jurul orei 24:00, minorul se îndrepta spre locuința lui, moment în care a trecut prin fața casei lui Mâzgă, care băuse 2,5 litri cu bere cu Căpraru. Oamenii legii au spus că cei doi adulți i-ar fi spus minorului să-i însoțească și să le asigure paza pe durata comiterii unui furt de bani de la un bătrân.

„Ajunși în fața casei persoanei vătămate, minorului i s-a cerut să rămână acolo, iar, în cazul în care va observa vreo persoană pe drum, să-i anunțe pe inculpați. Inculpatul Mâzgă s-a izbit în poarta locuinței și, văzând că aceasta era încuiată, a escaladat poarta, a deschis zăvorul și astfel a intrat în curte și inculpatul Căpraru. Ulterior, inculpatul Mâzgă s-a izbit în ușă, iar în locuință au intrat ambii inculpați.

Primul a intrat în locuință inculpatul Căpraru, care s-a apropiat de patul în care se afla persoana vătămată și i-a cerut acesteia să-i dea banii pe care îi are în cameră, apoi a lovit-o cu un obiect tăietor în zona frunții. În acest timp, inculpatul Mâzgă a căutat bani sub salteaua patului și pe un dulap. La insistențele inculpatului de a le da bani, persoana vătămată a răspuns că are bani în „casa mare”. Inițial, persoana vătămată a strigat după ajutor, însă a fost împiedicată să țipe de către inculpatul Căpraru. Pentru că nu au găsit bani, cei doi inculpați au părăsit locuința și au revenit în drumul satului, unde erau așteptați de către inculpatul I.V.”, au afirmat procurorii vasluieni.

Expertizele: nu sunt probe ADN

Procurorii au adăugat că, la ieșirea din locuința victimei, unul dintre cei doi bărbați i-ar fi aplicat acesteia o lovitură cu pumnul în față și o altă lovitură în zona frunții, cu mâna dreaptă, pe care avea un box.
După incident, victima a mers la un vecin și a cerut ajutor. La fața locului a fost chemată o ambulanță, care l-a transportat pe bărbatul rănit la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, din Bârlad, după care acesta a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iași, din cauza leziunilor de la nivelul capului. Leziunile bărbatului au necesitat 40 – 45 de zile de îngrijiri medicale, iar doctorii au concluzionat că viața victimei a fost pusă în pericol.

Conform anchetatorilor, inițial, minorul a relatat cum s-a petrecut jaful, iar, inculpatul Mâzgă ar fi recunoscut, în cursul urmăririi penale, comiterea infracțiunilor. La instanță, minorul a refuzat să dea declarații, iar Mâzgă a susținut că, de fapt, ar fi fost bătut de polițiști pentru a recunoaște ceva ce nu a comis.

„Cu privire la expertizele ADN efectuate în cauză, acestea nu au indicat prezența urmelor de sânge al victimei pe un satâr cu care ar fi fost lovită victima și nici de pe șervețelele găsite aruncate lângă casa victimei sau pe obiectele de îmbrăcăminte și încălțăminte ridicate de la inculpații Mâzgă și Căpraru. Aceeași situație este și cu privire la ADN-ul celor doi co-inculpați majori, care nu a fost găsit pe obiectele din domiciliul victimei. Victima nu i-a putut identifica pe inculpații majori.

În urma investigațiilor efectuate în cursul urmăririi penale, nu s-au putut identifica urmele de ADN ale inculpaților de pe diverse obiecte din locuința victimei, întrucât, până la recoltarea acestor probe, locul faptei a suferit modificări, în câmpul infracțional intrând mai multe persoane: fratele victimei, membrii echipajului de la ambulanță, un martor, astfel încât aceste urme au fost compromise. Nici pe hainele sau încălțămintea inculpaților majori nu au fost identificate urme ale ADN-ului victimei”, au menționat magistrații.

La audierile din instanță, cei doi inculpați adulți au susținut că sunt nevinovați.

Adauga un comentariu