Prima pagină » Sanatate » Senzație de urinare frecventă și disconfort, ce boală poate semnala? Iată care pot fi cauzele!

Senzație de urinare frecventă și disconfort, ce boală poate semnala? Iată care pot fi cauzele!

28 mart. 2025, 11:11,
Redacția BZI în Sanatate

Această senzație de urinare frecventă și disconfortul urinar pot indica diverse afecțiuni, de la infecții urinare la probleme ale vezicii urinare sau afecțiuni mai complexe. Identificarea cauzei și un tratament adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Nevoia frecventă de a urina, însoțită de senzație de disconfort sau arsură, poate fi un simptom deranjant care afectează activitățile zilnice și calitatea somnului. Această problemă poate avea multiple cauze, inclusiv infecții urinare, iritații ale vezicii urinare sau afecțiuni mai serioase, cum ar fi diabetul sau problemele prostatice.

Senzație de urinare frecventă și disconfort, ce boală poate semnala

Urinările frecvente reprezintă situația în care o persoană simte nevoia de urinare mai frecvent decât de obicei. Aceasta poate apărea datorită multor cauze, unele dintre ele nefiind grave. De exemplu, urinarea frecventă poate apărea datorită consumului crescut de lichide, mai ales de tipul celor care conțin cofeină sau alcool. Sarcina poate determina micțiuni frecvente datorită presiunii exercitate asupra vezicii urinare de către uterul mărit.

Dacă urinările frecvente sunt inexplicabile sau persistente, ele pot fi un simptom al unor afecțiuni. Acestea includ diabetul, infecțiile tractului urinar, hipertrofia prostatei și efectele adverse ale anumitor medicamente precum diureticele.

Micțiunile frecvente pot apărea la orice vârstă și în orice grup populațional și pot apărea izolate sau însoțite de alte simptome precum urina urât mirositoare și arsurile la urinare. Nicturia reprezintă urinările frecvente apărute în timpul nopții și este frecventă la bărbații de vârsta a doua și a treia, dar micțiunile frecvente pot apărea și ziua nu numai noaptea.

În unele cazuri, urinările frecvente se pot datora unor afecțiuni grave precum diabetul, pielonefrita sau urosepsisul. Diagnosticarea și tratarea din timp a unor astfel de afecțiuni scade riscul apariției complicațiilor grave precum insuficiența renală și șocul.

Simptome ale tractului urinar ce pot apărea alături de urinările frecvente includ: dureri abdominale, pelvine, în flancuri, laterale sau spate; spasme, dureri sau crampe ale vezicii urinare care se simt în regiunea abdominală inferioară; urinări tulbure sau modificări de culoare alre urinei, ca de exemplu urină închisă la culoare.

De ce unele persoane fac mai des infecții urinare?

În primul rând, trebuie să verifici dacă simptomele pe care le ai sunt ale unei infecții urinare. Acest acuze pot fi deseori cauzate de alte boli și infecții precum cele digestive sau din sfera genitală. Dacă însă prezinți infecții repetate confirmate, următoarele te pot ajuta să împiedici reapariția acestora:

E important să te hidratezi corespunzător. Un aport crescut de lichide poate preveni infecțiile urinare prin curățarea continuă a tractului urinar. Evită pe cât posibil utilizarea de spermicide, acestea sunt utilizate frecvent ca metode de contracepție, fiind des utilizate împreună cu diafragma vaginală.

Discută cu medicul ginecolog despre alte metode contraceptive care ți s-ar potrivi. Mergi la baie după contactul sexual, acest lucru poate curăța tractul urinar de germenii care pot ajunge în vezica urinară în timpul actului sexual. Utilizarea de estrogen intravaginal, în cazul în care ai intrat deja la menopauză, doctorul îți poate sugera să folosești acest medicament, sub formă de cremă sau a unui inel flexibil intravaginal.

Se pot administra unele antibiotice pe termen lung, în special la persoanele la care toate metodele de mai sus nu au funcționat. Însă această metodă nu este lipsită de reacții adverse, motiv pentru care nu se recomandă din prima intenție. E important ca atunci când simți o senzație de urinare frecventă și disconfort, să te duci imediat la un medic specialist pentru consultație.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025