Local

Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) Iași a împlinit 20 de ani de la înființare! Colonelul în rezervă Adrian Hazincop este cel care a pus bazele serviciului

Publicat: 19 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Serviciul pentru Acțiuni Speciale SAS Iași a împlinit 20 de ani de la înființare Colonelul în rezervă Adrian Hazincop este cel care a pus bazele serviciului
Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) Iași a fost înființat în urmă cu 20 de ani de colenelul în rezervă Adrian Hazincop

Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) Iași a împlinit 20 de ani de la înființare. Colonelul în rezervă Adrian Hazincop este cel care a pus bazele serviciului și a condus o bună perioadă de timp „mascații” de la Iași. De precizat este faptul că mascații intervin la cele mai dificile misiuni, iar riscul la care se expun este uriaș

Luna aceasta, mai exact pe 2 iunie, Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) Iași a împlinit 20 de ani de la înființare. Din anul 2000 și până în prezent, polițiștii de la această structură, „mascații”, cum sunt în general numiți, au participat la mii de misiuni cu grad de risc ridicat, antrenându-se în permanență fizic și tactic pentru a face față cu succes provocărilor generate de activitățile complexe.

În acest context, trebuie amintit primul șef al Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași colonel în rezervă Adrian Hazincop, cel care a înființat, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliției Române și a șefului Inspectoratului de Poliție Județean Iași, acest departament. Astfel, colonel (R) Adrian Hazincop și-a stabilit ca scop formarea unei echipe de profesioniști cu care să poată participa la misiunile riscante pe care le presupune profesia de polițist. Trebuie precizat că anterior ocupării funcției de șef la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Iași, acesta a fost specialist în pregătire tactică, fizică și tragerea cu armamentul din dotare în cadrul instituției. De asemenea, are o specializare în arte marțiale, judo și pregătire de luptă.

Șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale a stabilit programe de pregătire intensă pentru subalterni

După ce a fost dat ordinul de înființare a Detașamentului de Poliție pentru Intervenție Rapidă, așa cum a fost numit serviciul în fază inițială, au fost stabilite și anunțate probele de concurs, pentru polițiștii care doreau să facă parte din această echipă: probe de anduranță, viteză, rezistență fizică, orientare în teren, tragere cu diferite tipuri de armament și altele. În urma concursurilor au fost declarați admiși cei mai buni polițiști, majoritatea lor fiind practicanți de arte marțiale sau de alte activități sportive colective sau individuale, care necesită rezistență la efort și îndemânare. Deși a format o echipă de polițiști ce aveau abilitățile necesare pentru a participa de intervenții, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale a stabilit programe de pregătire intensă pentru subalterni, astfel încât aceștia participau la stagii de pregătire organizate periodic, dar și la antrenamentele care se desfășurau chiar și de două ori pe zi.

Mascații de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Iași participau la misiuni cu un autovehicul ARO

În primele luni de la înființare, polițiștii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Iași participau la misiuni cu un autovehicul ARO, însă la scurt timp dotările departamentului au fost îmbunătățite, primind echipamente, armament și autovehicule noi.

Deși a participat și coordonat peste 2.500 de intervenții speciale, colonel (R) Adrian Hazincop declară că a înregistrat zero misiuni ratate, aceasta datorită pregătirii polițiștilor din echipa sa, precum și capacității de orientare a intervenției în funcție de particularitățile situației din teren. Acesta a vorbit cu drag despre profesia sa și despre satisfacțiile avute ca șef al departamentului. De asemenea, în perioada 1994-1998 a fost lector universitar la Academia de Poliție „Al. I. Cuza” și responsabil cu pregătirea tactică a studenților, iar ulterior a venit la Inspectoratul de Poliție Județean Iași, unde și-a desfășurat activitatea în cadrul Poliției Municipiului Iași.

Colonelul (R) Adrian Hazincop le-a transmis mascaților de la SAS un mesaj

Colonelul (R) Adrian Hazincop le-a transmis mascaților de la SAS un mesaj.

„Participarea la înființarea unui nou departament în cadrul I.P.J. Iași- Serviciul pentru Acțiuni Speciale a reprezentat pentru mine cea mai mare provocare și realizare profesională. Mă bucur că am construit o echipă puternică, alături de care am participat la peste 2.500 de misiuni dificile, dar cărora le-am făcut față împreună”, a precizat colonelul (R) Adrian Hazincop.

Polițiștilor care fac parte din echipa „mascaților” le-a transmis cele mai bune gânduri și mult succes în intervenții. Serviciul pentru Acțiuni Speciale a fost înființat ca o structură de specialitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași care intervine și desfășoară activități pentru menținerea ordinii publice pe raza localităților urbane și rurale, în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor și faptelor contravenționale din competență, sprijină celelalte structuri pentru îndeplinirea unor acțiuni, misiuni cu grad sporit de dificultate.

Adauga un comentariu