Eveniment-Social

Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos

Publicat: 06 oct. 2020
Sfântul Apostol Toma
La început, Toma nu a crezut în existența și întruparea lui Dumnezeu și tocmai de aceea a primit numele Toma Necredinciosul

La data de 6 octombrie 2020, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. I se mai spune și Toma Necredinciosul deoarece nu a crezut în existența și întruparea lui Dumnezeu. De asemenea, mai este cunoscut și drept ocrotitorul întârziaților.

Marți, 6 octombrie, creștinii sărbătoresc un sfânt important. Această zi este foarte importantă, mai ales pentru cei care îi poartă numele. Este vorba despre Sfântul Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos. Acesta era originar din Galileea, iar numele său provine din limba aramaică „teoma”, tradus în greacă Didymos, care înseamnă geamăn. Fiind în cursul săptămânii, este o sărbătoare marcată prin cruce neagră. Așadar, astăzi nu avem obligații precum retragerea de la muncă sau mersul la biserică. În schimb, trebuie doar să ne rugăm și să păstrăm această sărbătoare cu evlavie în suflet.

Cine a fost Sfântul Apostol Toma

Sfântul Toma, supranumit „Geamănul”, este unul din Sfinții Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. El este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 6 octombrie și împreună cu ceilalți apostoli pe 30 iunie la Soborul Slăviților și Drept-lăudaților Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. La început, Toma nu a crezut în existența și întruparea lui Dumnezeu și tocmai de aceea a primit numele Toma Necredinciosul. De asemenea, a fost considerat ocrotitorul întârziaților, din cauza faptului că a întârziat credința lui în Domnul.

„Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.”

Sfântul Toma este descris în unele icoane drept „Toma necredinciosul”. El este cel care, prin Pronie Dumnezeiască, nu a ajuns odată cu Apostolii la Adormirea Maicii Domnului, ci mai târziu. Ajuns acolo, a cerut să fie deschis mormântul Acesteia, pentru a putea să își ia rămas bun. Însă a fost prea târziu, pentru că fusese luată cu trupul în Cer.

După Cincizecime, el a propovăduit Evanghelia în părțile Indiei. Apostolul Toma a îndurat chinuri grele și a avut un sfârșit martiric. A fost întemnițat și torturat, iar în final a fost străpuns cu cinci sulițe și a ajuns la Domnul. O parte dintre moaștele Sfântului Toma sunt în India, în Ungaria și la Muntele Athos.

Rugăciune specială de Sfântul Toma

O, Sfinte Apostol a lui Hristos Toma! Te rugam, ocrotește-ne și păzește-ne pre noi cu rugăciunile talede ispitele diavolești, de căderile în păcat și cere nouă, robilor lui Dumnezeu (aici se rostește numele celui ce se roagă) ajutor de sus în vremea necredinței, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem neabătut pe calea poruncilor lui Hristospână vom ajunge în fericitele locașuri ale raiului.

O, Apostol al Mântuitorului! Nu ne rușina pre noi, ci fii nouă ajutor și apărător în toată viata noastră și ajută ca această viaţă vremelnicăsă o săvârșim cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răspuns bine-primitla Strașnica judecată a lui Hristos, ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”

Așadar, de Sfântul Apostol Toma, le urăm un călduros LA MULȚI ANI tuturor celor care îi poartă numele.

Adauga un comentariu