Sanatate

Sideremie mare păreri. Ce presupune acest fenomen și ce boli semnalează

Publicat: 06 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sideremie mare păreri. Ce presupune acest fenomen și ce boli semnalează
Cantitatea medie de fier pierdută zilnic în condiții normale la bărbații și femeile care nu au menstruație este de 1 mg/zi

Din cauza lipsei de fier, tot mai multe persoane caută informații despre sideremie mare și păreri. Cantitatea totală de fier din organism variază în funcție de vârstă și sex. Nou-născuții au primit ~75 mg Fe/kgc, de la mamă în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Depozitele de fier sunt reduse în perioada de creștere activă. După adolescență, necesarul de fier scade, bărbații manifestă o creștere treptată a depozitelor de fier de-a lungul vieții. În schimb, femeile experimentează o pierdere persistentă de fier până la menopauză. După menopauză, femeile acumulează fier, atingând niveluri similare cu cele ale bărbaților.

Majoritatea fierului din organism se găsește împreună cu hem, în special în hemoglobină și mioglobină. O cantitate foarte mică se găsește în enzimele care folosesc fierul în schimbul electronilor, peroxidaze și catalaza. Fiziologic, compușii hem sunt implicați în procesele oxidative și respiratorii. Majoritatea fierului non-hem este stocat în macrofage și hepatocite sub formă de feritină sau hemosiderin. La o persoană sănătoasă, fierul total din corp tinde să rămână în limitele normale. Aceasta înseamnă că pierderea de fier este compensată prin absorbția fierului din alimente. Fierul nu este excretat în mod activ. Este excretat din organism prin eliminarea celulelor în tractul gastrointestinal, urină, piele și în timpul pierderii menstruale la femei.

femeie care sta cu capul pe leptop si cu o cana de cafea in mana
. În schimb, femeile experimentează o pierdere persistentă de fier până la menopauză

Ce cantitate de fier pierde zilnic o persoană. Ce spun specialiștii

Cantitatea medie de fier pierdută zilnic în condiții normale la bărbații și femeile care nu au menstruație este de 1 mg/zi. La femei în timpul menstruației, pierderea este de 2 mg/zi, iar la gravide este de aproximativ 3 ori mai mare. În condiții normale, pierderile fiziologice de fier sunt compensate prin absorbția unei cantități echivalente de fier din alimente. Astfel, cu o pierdere zilnică de 1 mg se absoarbe în medie 1 mg/zi, adică 5-10% din cantitatea de fier furnizată cu alimente.

alimente care cotin fier
Cantitatea totală de fier din organism variază în funcție de vârstă și sex

Absorbția fierului este un proces adaptativ, absorbția fierului crește în cazul depunerilor reduse de fier și scade în mod corespunzător în cazul supraîncărcării cu fier. Astfel, echilibrul fierului este unic prin faptul că este realizat prin controlul absorbției fierului, mai degrabă decât prin controlul excreției de fier.

Metabolismul fierului joacă un rol major în sinteza hemoglobinei. În acest proces, fierul este utilizat continuu, astfel încât circulația internă a fierului poate fi descrisă ca un ciclu. Acest ciclu se bazează pe mișcarea fierului în plasmă, în care fierul este asociat cu o proteină de transport, transferrina.

Sideremie mare păreri. Proteina specifică transferului de fier

Proteină specifică transferinei care leagă fierul în sânge. Este o beta-1-globulină care fixează în condiții fiziologice 100 µg fier/dl, denumită în mod obișnuit „sideremie” sau „fier circulant”. Spre deosebire de sideremia, care are fluctuații mari diurne, nivelurile de transferinei serice sunt mult mai constante. Capacitate totală a transferinei de legare a fierului 300 μg fier/dl (TIBC). Astfel, saturația transferinei, numită și „factor de saturație” la fel ca și în cazul oxigenului, este în medie de 30% în condiții normale.

analiza sangelui in cazul lipsei de fier din organism
Depozitele de fier sunt reduse în perioada de creștere activă

Există mai multe boli caracterizate prin afectarea metabolismului fierului. Deficitul de fier, caracterizat prin scăderea cantității totale de fier din organism. Important pentru diagnosticul în toate etapele deficienței de fier este determinarea feritinei serice cu sensibilitate și specificitate ridicate.

O altă afecțiune reprezintă distribuirea necorespunzătoare a fierului în organism, această anomalie poate provoca manifestarea celulitei infecțioase. Apare mai ales în bolile cronice, infecții, inflamații cronice, neoplasme și se caracterizează printr-o supraîncărcare relativă a depozitelor de fier și o deficiență a fierului circulant și funcțional.

O sideremie mare conform unor păreri apare din cauza unei supraîncărcare cu fier a organismului. Aceasta se mai numește hemoliză, eritropoieză ineficientă, hemocromatoză primară, supraîncărcare iatrogenă cu fier.

femeie care se tine de cap din cauza lipsei de fier
Majoritatea fierului din organism se găsește împreună cu hem, în special în hemoglobină și mioglobină
Adauga un comentariu