Ieri, 20 martie 2023, începând cu ora 9:00, elevii claselor a VIII-a au susținut prima probă scrisă la Simularea Examenului de Evaluare Națională. Astfel, elevii ieșeni au susținut proba scrisă la Limba și literatura română și vor continua astăzi, 21 martie, cu proba de Matematică. Rezultatele obținute vor fi afișate pe data de 29 martie. Simularea a început cu scandal, iar elevii și profesorii reclamă că nu s-au putut pregăti din cauză că Ministerul Educației a publicat, pe site, modele de subiecte luate din testele din anii trecuți, bazate pe o programă care nu mai este în vigoare, cu un barem de corectare greșit
Mai mulți elevi ai claselor a VIII-a din județul Iași au susținut Simularea Examenului de Evaluare Națională. Aceștia au trecut prin cele două probe scrise, la Limba și literatura română și Matematică, și au avut câte două ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele la fiecare disciplină.
Simularea Examenului de Evaluare Națională a început
Ieri, 8.140 de elevi ai claselor a VIII-a, 4.291 din mediul rural și 3.849 din mediul urban, au fost așteptați la Simularea Examenului de Evaluare Națională, organizată în 168 de unități de învățământ din județul Iași.
Calendarul Simulării Evaluării Naționale a debutat luni, 20 martie, cu proba de Limba și literatura română și va continua astăzi, marți, 21 martie, cu proba de Matematică. Rezultatele obținute vor fi comunicate pe 29 martie.
Școlile, prin comisiile de organizare stabilite la nivelul unității de învățământ, au asigurat buna desfășurare a susținerii probelor și a evaluării lucrărilor.
Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9:00, moment în care în fiecare clasă se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în școli este permis până la ora 8:30. Repartizarea pe săli se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare din probele Simulării Examenului de Evaluare Națională este de două ore. Toate sălile în care se desfășoară simularea probelor scrise au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. La proba de Matematică, figurile geometrice pot fi completate sau realizate cu creion, stilou ori pix de culoare albastră.
„Astăzi, 20 martie, s-a desfășurat proba la Limba și literatura română din cadrul Simulării Evaluării Naționale. Au fost prezenți 93,76 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a din județ ( 96,2 la sută în mediul urban și 91,56 la sută în mediul rural). Pentru 46 de elevi din 24 de unități de învățământ s-au adaptat procedurile privind condițiile de examen (de exemplu: mărirea timpului de lucru, profesor de sprijin, tipărirea subiectelor cu caractere mărite). Proba s-a susținut fără incidente. Mâine, 21 martie, elevii de clasa a VIII- a vor susține proba la Matematică”, susțin reprezentanții ISJ Iași.
Simularea a început cu scandal
Anul acesta, elevii, profesorii și părinții nu au avut acces la modele de subiecte actualizate ceea ce a stârnit un val de furie din partea lor. Aceștia sunt revoltați că au fost nevoiți să exerseze după modele de subiecte din anii precedenți, care nu mai sunt conforme cu programa actuală.
Aceștia au reclamat și că nu există un barem de corectare care să ofere profesorilor posibilitatea de a corecta obiectiv, astfel încât să nu se ajungă la diferențe mari de notare.
Așadar, Simularea Examenului de Evaluare Națională a început, iar elevii claselor a VIII-a susțin un adevărat test pentru a vedea dacă sunt cu adevărat pregătiți pentru Evaluarea Națională ce va avea loc în vară.