Sanatate

Sinuzita maxilară: Dureri de cap și de dinți. Cauze, simptome și tratament 

Publicat: 04 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sinuzita maxilară Dureri de cap și de dinți. Cauze simptome și tratament 
Sinusurile sunt cavități pline cu aer, situate la nivelul craniului uman, protejate de o membrană mucoasă umedă

Dacă te confrunți cu dureri de cap și de dinți, iar simțul olfactiv nu este la fel de ascuțit,  consultă de urgență specialistul.

Starea de sănătate îți poate fi afectată în această perioadă de o infecție virală a tractului respirator superior. Tocmai de aceea, este indicat să te informezi din timp, cât mai corect și mai cuprinzător. Este posibil să suferi de sinuzită maxilară. 

Sinuzita maxilară are consecințe asupra sănătății pe termen lung

Dureri la nivelul sinusurilor: Primele cauze și simptome de sinuzită maxilară 

Sinusurile sunt cavități pline cu aer, situate la nivelul craniului uman, protejate de o membrană mucoasă umedă, care filtrează aerul pe care îl respirăm. Aflate în zona osului maxilar, sinusurile maxilare sunt două cavități voluminoase, de-o parte și de alta a nasului. Inflamația mucoasei sinusului maxilar este o afecțiune frecventă, în special în rândul adulților cu vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani și se numește sinuzită maxilară.

Sinuzita maxilară este inflamația mucoasei de la nivelul sinusurilor maxilare produsă de bacterii  și fungi. Adesea, sinuzita maxilară este produsă de o infecţie mixtă, la care se poate adăuga şi o infecţie micotică.

Această inflamație a mucoasei sinusurilor maxilare este cunoscută sub două forme: sinuzită maxilară cronică și acută. Diferența dintre cele două infecții ale sinusurilor maxilare este durata și intensitatea durerilor pe care aceasta le provoacă.

În cazul sinuzitei maxilare de tip cronic, simptomele se manifestă mai mult de trei ani ca urmare a neglijării afecțiunilor dentare (abcese, plombe, carii dentare netratate) sau nazale (usturime, mâncărime, exces de mucus). 

Inflamația mucoasei sinusului maxilar este o afecțiune frecventă în special în rândul adulților cu vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani și se numește sinuzită maxilară

Sinuzita maxilară acută are un debut brusc și se manifestă prin dureri în zona maxilarului. Durează aproximativ trei săptămâni și este des întâlnită în cazul extracțiilor dentare incorect efectuate.

Sinusurile maxilare sunt cele care au cel mai mult legatură cu activitatea medicului stomatolog. Pot fi interconectate cu durerea resimțită de un pacient, care poate fi cauzată de infecția la nivelul sinusurilor.

Sinuzita maxilară poate fi adesea observată întâmplător pe radiografii, la un control la medicul specialist. 

Dacă în ultimul timp ai avut febră mare care ajunge chiar și la 40°C, senzația de presiune la nivelul capului, respirație greoaie sau dureri dentare, consultă de urgentă medicul specialist pentru investigații amănunțite! Este posibil să te confrunți cu simptome de sinuzită maxilară. 

Sinuzita maxilară se manifestă prin febră, senzația de presiune la nivelul capului, respirație greoaie sau dureri dentare

Tratament al sinuzitei maxilare 

Netratată la timp sau netratată corespunzător, sinuzita maxilară poate avea consecințe asupra stării de sănătate pe termen lung. Tratamentul sinuzitei maxilare se adresează cauzei care a declanșat afecțiunea. Nu ezita să apelezi la medicul de specialitate pentru a trata eficient toate simptomele de care suferi și de a îndepărta afecțiunea provocată. După stabilirea durerilor, a cauzelor și diagnosticului, tratamentul se face la recomandarea medicului și poate cuprinde: tratament endodontic corect și complet al cariilor care au declanșat inflamația, extracția dinților care apasă nervii sinusului și intensifică durerile unei sinuzite maxilare, drenajul conținutului sinusal cu aspirarea mucoasei inflamate, îndepărtarea corpilor străini care au rămas în urma intervențiilor chirurgicale, tratament medicamentos de specialitate, administrarea antibioticilor și antiinflamatoarelor. 

Hidratarea cu apă sau sucuri naturale de fructe este un factor important în vindecarea de sinuzită maxilară, iar sfatul medicilor este evitarea zonelor care produc fum sau a agenților care produc alergii. Odihna minimă de 8 ore este esențială. 

Toate aceste soluții pentru un posibil tratament trebuie să fie susținut de o igienă orală corectă, susținută și adecvată cavității tale bucale, pentru a trata sau preveni sinuzita maxilară. 

Se tratează prin închiderea tuturor căilor de comunicare oro-sinusale, tratarea infecțiilor dentare, cariilor sau a plombelor și o igienă orală corectă

 

Adauga un comentariu