Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Sirop de ciuboțica cucului – preparare. De ce e bine să-l ai în casă
Sirop de ciuboțica cucului - preparare. De ce e bine să-l ai în casă

Sirop de ciuboțica cucului – preparare. De ce e bine să-l ai în casă

16 apr. 2021, 14:01,
în WoW!

Primula officinalis este o plantă care înfrumuseţează orice grădină în care e plantată, dar care are şi beneficii pentru sănătate. Vorbim despre ciuboţica cucului, bineînţeles. Per asamblu, ea este o sursă eficientă de sodiu, betacaroten, vitamina C şi nu numai. Având efecte sudorifice, hemostatice şi emoliente, este clar că planta poate fi ajutor în cazul mai multor afecţiuni. Hai să vedem astăzi care este modul de preparare pentru sirop de ciuboţica cucului.

Popular i se spune cizma-cucului, aglică, cinci-foi sau anghelină. De la ea se folosesc atât rădăcinile, cât şi frunzele şi florile. Se administrează sub formă de sirop (rădăcini sau flori), decoct (rădăcini), infuzie (flori) sau praf (frunze). Mai mult, poate fi aplicată drept cataplasmă pe locurile cu cicatrici sau care sângerează puţin. Cine vrea, poate prepara inclusiv vin tonic din partea aeriană de ciuboţica cucului. Acest vin e util persoanelor cu predispoziţie la probleme cardiace.

Ingrediente pentru sirop de ciuboţica cucului:

  • miere de albine
  • rădăcini de plantă

Mod de preparare:

Culege câteva rădăcini de ciuboţica cucului. Spală-le foarte bine, apoi scurge-le de apă şi toacă-le mărunt, cât mai mărunt. Pune-le într-un borcande 400 ml, ca să se umple recipientul o treime. Completează restul cu miere de albine. Înfiletează capacul şi agită uşor. Lasă să se macereze timp de o lună, la temperatura camerei.

Altă variantă a siropului este să foloseşti florile proaspete, zdrobite, în loc de rădăcinile tocate.

Beneficii pentru sănătate

Iată câteva motive pentru care e bine să ai în casă un borcan cu sirop de ciuboţica cucului:

  • ia o linguriţă de sirop, în doze succesive, de 3-4 ori pe zi, ca să scapi de tuse sau gripă;
  • stimulează eliminarea secreţiilor din gât;
  • stimulează sistemul imunitar;
  • dezinfectează căile respiratorii.

În gripă şi tusea incipientă, se foloseşte siropul de ciuboţica cucului. Se ia câte o lingură de sirop, în doze succesive. Celor care tuşesc li se recomandă zilnic câte 3 căni de ceai de ciubotica-cucului. Acest sirop dezinfectează căile respiratorii, reface epiteliile şi stimulează imunitatea, ajutând în acelaşi timp la eliminarea secreţiilor nocive de la nivelul gâtului. Ori de câte ori ai probleme respiratorii sau prietena ta cea mai bună se plânge că iarăși a răcit, dă-i acest sirop de ciuboțica cucului. Va trata eficient simptomele.

Unde se găseşte ciuboţica cucului

Dacă vrei să o ai şi tu în curte, ea se poate cumpăra de la florării sau din pieţe, mai ales primăvara, când e sezonul ei. În natură o găseşti pe păşuni, dar şi în unele zone montane. Sunt multe soiuri de ciuboţica cucului, dar cert este că toate înfloresc din luna martie şi până în luna mai. Bătrânii o foloseau foarte mult, întrucât era o sursă bună şi de vitamine, şi de minerale. Până şi frunzele erau utilizate. Se făcea o pastă din ele, care se folosea ca atare sau se amestecă cu miere de albine. Avea gust dulce şi emolient.

Ca să o scoți din pământ, ideal e să folosești un hârleț. Dacă nu ai așa ceva cu tine, este bun și un cuțit. Mai întâi toarnă o sticlă de apă peste floare, pentru ca pământul să se înmoaie puțin, apoi încearcă să scoți planta folosind  lama cuțitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`