Stiri si curiozitati

Sirop de salcâm – licoarea cu o mulțime de beneficii pentru organism. Cea mai simplă rețetă de preparare

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sirop de salcâm - licoarea cu o mulțime de beneficii pentru organism. Cea mai simplă rețetă de preparare
Siropul din flori de la salcâm este un medicament natural și are efecte benefice pentru sănătate

Siropul de salcâm, pe lângă faptul că este mai bun ca orice produs de pe rafturile magazineler, este și un produs cu numeroase beneficii pentru organism. Florile de salcâm sunt des folosite în medicina ayurvedică, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, antimicrobiene şi antitusive. Pentru a te bucura de numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății, iți propunem mai jos o rețetă de sirop de salcâm făcut în casă.

Siropul din flori de la salcâm este un medicament natural și are efecte benefice pentru sănătate. Chiar dacă nu aveți probleme medicale, consumat cu regularitate, acesta ține bolile la distantă.

Sirop de salcâm – rețetă simplă făcută acasă

Florile de salcâm, pe lângă faptul că au un miros incredibil, au numeroase proprietăți benefice pentru organism. Acestea sunt adesea folosite de către cei care apelează la diferite leacuri băbești pentru tratarea anumitor probleme de sănătate. Florile de salcâm au uleiuri volatile, ulei eteric, taninuri și substanțe minerale ce ajuta la tratarea insomniei, a afecțiunilor genitale, combat depresia, astenia de primăvară și stările anxioase, calmează tusea și alungă migrenele cauzate de stres.  Astfel, pentru a trata toare aceste afecțiuni, este indicat să se consume un sirop preparat din aceste flori de salcâm.

Dar acest sirop poate fi consumat și de către cei care nu au probleme de sănătate. Într-o zi caldă de vară, un pahar de la frigider cu această licoare este mult mai bun decât orice suc din comerț. Alături de câteva cuburi de gheață și câteva felii de lămâie, aroma și parfumul lui sunt o plăcere pentru papilele gustative.

Pentru a prepara siropul de flori de salcâm nu trebuie să ai cunostine de bucătărie. Chiar și cei mai nepricepuți în ale bucătăriei pot încercă această rețetă. Este foarte ușoară și se face din ingrediente ieftine. Practic nu ai nevoie de bani decât pentru zahăr, asta în condițiile în care florile le culegi personal din copac. Așadar, ai nevoie de:

2 kilograme de flori de salcâm

3 litri de apă

2 kilograme de zahăr tos

Mod de preparare sirop din flori de salcâm

Rupe cu degetele florile de salcâm de pe rămurele, apoi spală-le sub jet de apă rece, în mod repetat, într-un vas încăpător, până sunt eliminate toate reziduurile, şi lasă-le la scurs într-o sită.

Adu la fierbere 3 litri de apă într-o oală încăpătoare şi adaugă florile de salcâm. Folosind o lingură de lemn, amestecă bine în oală astfel încât toate florile să fie acoperite de apă.

Lasă la fiert aproximativ 20 de minute, acoperă oala cu un capac şi las-o la temperatura camerei timp de 24 de ore.

În următoarea zi, strecoară lichidul într-o altă oală şi repetă procesul pentru a te asigura că sunt eliminate toate impurităţile.

Într-o altă oală, adaugă zahărul cu 1 litru din siropul obţinut, amestecă încontinuu şi lasă la fiert timp de aproximativ 10 minute, până se dizolvă complet zahărul şi siropul capătă o nuanţă maronie.

Adaugă restul de infuzie din flori de salcâm şi lasă la fiert până lichidul scade la jumătate.

Transferă siropul fierbinte în sticle şi lasă la răcit.

Pentru servire, se amestecă 2 linguri de sirop din flori de salcâm cu 400 de mililitri de apă minerală sau plată. Sau poţi lua înainte de mese 2-3 linguriţe de sirop nediluat.

Beneficiile florilor de salcâm

Despre florile de salcâm se spune că ar putea avea efecte benefice în caz de tuse, dureri în gât şi disconfort abdominal.

De asemenea, compresele cu infuzie din flori de salcâm pot ameliora afecţiuni ale pielii, precum răni, tăieturi, eczeme , datorită compuşilor conţinuţi, precum alcalozi, glicozide şi flavonoide. Ceaiul sau siropul din flori de salcâm pot ameliora şi tulburările digestive, precum diareea, sau insomnia, datorită efectelor antimicrobiene, respectiv sedative.

Totodată, siropul din flori de salcâm este un adjuvant în caz de reflux gastric, astenie, stări de anxietate, oboseală şi dureri de cap provocate de stres.

Acum că ai aflat cum poți prepara și ce beneficii are acest sirop de salcâm pentru sănătate, poți încerca și alte rețete de sirop precum cel de cireșe sau de mure.

Adauga un comentariu