Economic Local

Sistemul Garanție-Returnare este funcțional. Ieșenii pot duce ambalajele goale la punctele de returnare și primesc 50 de bani pentru fiecare PET

Publicat: 22 nov. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Sistemul Garanție-Returnare este funcțional. Ieșenii pot duce ambalajele goale la punctele de returnare și primesc 50 de bani pentru fiecare PET
Ministerul Mediului a lansat programul Garanție-Returnare, pentru PET-uri

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este funcțional de pe data de 20 noiembrie 2023. Consumatorii pot să returneze, în magazine, ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi și primesc 50 de bani pentru fiecare PET

Sistemul Garanție-Returnare este funcțional de două zile, astfel că ieșenii pot duce ambalajele goale la punctele de returnare și primesc 50 de bani pentru fiecare PET. Aceștia trebuie să caute etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și plătesc garanția de 50 de bani pentru fiecare PET, apoi returnează ambalajele în stare intactă la un punct de returnare și recuperează suma. Aceștia pot apela numărul de telefon 031.9003, dacă întâmpină probleme.

Call-center-ul este disponibil de luni până vineri, între orele 9:00 și 18:00. Prin acest sistem, lansat de Ministerul Mediului, consumatorii pot să returneze, în magazine, ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. Aceștia vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (răcoritoare, apă, cidru, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, inclusiv.

Sistemul Garanție-Returnare este funcțional

După ce golesc ambalajul, consumatorii pot să îl aducă într-unul din punctele de returnare ale comercianților, în cadrul magazinelor. În schimbul acestuia, ieșenii vor primi pe loc valoarea garanției plătite inițial, 50 de bani pe PET, fără a fi condiționați de prezentarea bonului fiscal. Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi trebuie înscriși în baza de date a sistemului, altfel riscă amenzi de câteva mii de lei.

Aceștia trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor de băuturi, în cadrul cărora să ofere serviciul de preluare a ambalajelor și returnare a garanției către consumatori. Sistemul de garanție-returnare a deșeurilor este administrat de RetuRo. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific – Ambalaj cu garanţie. Acest sistem a fost lansat ca urmare a directivei europene de reciclare a deșeurilor din plastic și sticlă în proporție de cel puțin 77 la sută, până în 2025, și 90 la sută, până în 2029.

Mai multe țări europene implementează sistemul cu succes

Sistemul de garanție-returnare este activ în mai multe țări europene, precum Germania, Danemarca, Estonia, Suedia, Islanda, Finlanda, Norvegia, Olanda, Lituania și Croația. În prezent, Norvegia înregistrează o rată de colectare a deșeurilor prin SGR de aproape 99 la sută. Se reia programul Casa Verde Fotovoltaice, întrerupt de aproape două luni, după ce un instalator a dat în judecată AFM pentru că nu a fost validat.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că se vor valida potențialii instalatori de miercuri, 22 noiembrie 2023, de la ora 10:00. Pe de altă parte, Sistemul Garanție-Returnare este funcțional de două zile.

Comentarii
  • O tâmpenie buna pentru mințile sărace ale alora care cred că așa salvează planeta. Drumul până acolo poluează mai mult decât pet-urile aduse. Și costă mai mult decât banii primiți pe pet-uri. Poate doar sa doarmă mai bine, noaptea. Pentru că au salvat planeta. Și pentru că au umplut conturile firmelor de reciclare. Hai că sunteți prosti grămadă.

  • Un articol jalnic. SGR intră în vigoare la 30 noiembrie. Scrieți că ieșenii pot duce ambalajele la punctele de returnare dar nu menționați nici măcar unul!!!!!!!! In alt rând, habar nu aveți să scrieți care ambalaje fac obiectul SGR. Doar acelea care au sigla SGR, nu alea pe care scrie nu știu ce invenție a voastră. Nu e frumos să jignești, băi, dar sunteți proști rău de tot. Hal de ziariști sunteți la ziarul ăsta! Ați făcut cumva și facultate? Habar nu aveți să vă documentați, să citiți o lege, să scrieți. Sunteți total neprofesioniști.

  • Incercati sa vorbiți la numărul ăla și însă vedeți că nu aveți nici o șansă, te dă afară după ce îți cântă o melodie. Cât despre normele de aplicare, nimeni nu știe nimic, și mă refer la cum va apărea pe bonul fiscal garanția, cei care se ocupa cu mentenanța caselor de marcat nu știu ce să facă, și mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare.

Adauga un comentariu