Local

Situație dramatică în județul Iași! Numărul infectărilor cu noua tulpină Delta crește semnificativ, în timp ce ieșenii fac raportări false de vaccinare la intrarea în țară

Publicat: 29 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație dramatică în județul Iași Numărul infectărilor cu noua tulpină Delta crește semnificativ în timp ce ieșenii fac raportări false de vaccinare la intrarea în țară
A crescut numărul infectărilor cu noua tulpină Delta în județul Iași

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a confirmat 11 noi cazuri de infectare cu Delta în județul Iași! Reprezentanții DSP au cerut o situație tuturor ieșenilor întorși din străinătate după ce mai multe persoane au fost identificate că au prezentat documente false de vaccinare la intrarea în țară

Alte 11 persoane au fost confirmate cu noua tulpină Delta. Marea majoritate a pacienților sunt din zona Pașcani. Din primele informații, aceștia au revenit de curând în România. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP) vor să facă cercetări pentru a identifica numărul ieșenilor veniți din străinătate, pentru a ține situația sub control, după ce numărul infectărilor a crescut semnificativ.

„Incidența a crescut semnificativ. Marți, 27 iulie 2021, numărul cazurilor din județul nostru reprezenta cam 10 la sută din totalul cazurilor înregistrate la nivel național, ceea ce ne îngrijorează foarte mult. Tot marți am primit confirmarea a 11 cazuri noi de infectare cu noua tulpină Delta, dintre care șapte sunt din zona Pașcani. Toate cazurile care sunt internate în secția de Anestezie și Terapie Intensivă sunt din zona Pașcani. Bănuim că este vorba despre un grup mare de persoane care vin din străinătate. Am cerut ieri să se facă o situație cu numărul persoanelor venite din străinătate pe fiecare localitate în parte, considerând că acesta este un factor de risc și să luăm legătura cu autoritățile din acele localități. Să vedem cum procedăm, pentru că acolo trebuie să vaccinăm mai mult decât în alte părți”, a declarat Vasile Cepoi.

Zeci de ieșeni sunt suspecți de falsificare a certificatelor de vaccinare

Ieri, 28 iulie 2021, au fost identificate mai multe persoane care s-au întors din străinătate cu documente care atestau că sunt vaccinate împotriva COVID-19 sau că au trecut prin boală, susceptibile a fi false. Polițiștii din cadrul IPJ Iași s-au sesizat în acest caz și au deschis mai multe dosare penale.

„Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iasi s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind întocmit dosar penal în care se continuă cercetarile, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub aspectul savârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Acțiunile continuă și în perioada următoare”, au declarat reprezentanții IPJ Iași.

Ar fi zeci de cazuri în care s-au identificat falsurile.

„Persoane care vin din străinătate, se pare că au documente false, care dovedesc fie vaccinarea, fie faptul că au trecut prin boală. De exemplu, sunt persoane care aduc dovezi de vaccinare, dar spun că nu au mai fost în România de 2 ani și au fost vaccinate în România. Sunt și cazuri în care un grup mare de persoane vin din zone diferite ale Angliei, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit cam în același interval de timp. Această situație ne face să credem că marea majoritate a persoanelor care vin de acolo nu sunt dispuse să resptecte regulile de prevenire. Este vorba de zeci de cazuri”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Patru ieșeni sunt internați în stare foarte gravă

Numărul pacienților internați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” a ajuns la patru. Toți sunt în stare gravă, iar medicii sunt în alertă, după ce numărul acestora a crescut zilnic. Vârstele celor patru pacienți sunt cuprinse între 49 și 71 de ani. Trei dintre aceștia provin din zona Pașcani a județului Iași. Marți, 20 iulie 2021, a fost declarat primul deces al unui pacient infectat cu tulpina Delta.

Victima a fost o femeie de 90 de ani internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ea a fost internată pe 6 iulie 2021 și s-a numărat printre primele persoane infectate din județ. La internare, acesteia i-au fost recoltate și probe pentru test, ele ajungând la București pe 8 iulie 2021, două zile mai târziu. Bătrâna a murit pe 12 iulie 2021, iar rezultatele testelor care au confirmat că este infectată cu noua tulpină au ajuns pe 20 iulie 2021. Medicii au ridicat suspiciunea de infectare deoarece fiul său se întorsese din străinătate și prezenta simptome de infectare. Rezultatul acestuia a fost negativ.

Adauga un comentariu