Specialiștii din domeniul bancar susțin că există soluții pentru ieșenii afectați de creșterile ROBOR sau IRCC. Refinanțarea este o variantă aleasă de cei cu împrumuturi bancare
Specialiștii din domeniul bancar susțin că ieșenii cu credite la bănci, care plătesc rate mai mari față de anul precedent, pot să aleagă varianta refinanțării, cu dobândă fixă timp de 3-5 ani. Mugur Rotaru, broker de credite, specialist cu aproape două decenii de experiență și fondator Mango Broker, companie care oferă consultanță financiară, spune că a primit multe cereri pentru refinanțare.
„Absolut toți românii care au luat credite ipotecare la dobânda IRCC (n.r. – indicele de referință pentru creditele consumatorilor), plus dobânda băncii, în momentul de față vor avea o creștere a ratei dobânzii până în decembrie, când va urma o nouă creștere. Noi nu putem să prezicem ce se va întâmpla cu dobânzile. Ceea ce este cert este că, în următoarele 6 luni, ratele creditelor ipotecare bazate pe IRCC vor crește. Din fericire, există soluții. Practic, pentru un client care a luat un credit ipotecar la dobânda IRCC, plus marja băncii de 3,4 la sută, există soluții. E vorba de o refinanțare a creditului ipotecar pe o perioadă de 3-5 ani, cu dobândă fixă. Avem chiar multe cereri, în momentul de față, cu refinanțare de credite ipotecare. De ce? Pentru că i se asigură o liniște clientului, pentru următorii ani va avea o dobândă fixă care se situează între 6,5 și 7 la sută și este mult mai confortabil. Va avea o rată lunară fixă care nu se va modifica pe o perioadă de 3-5 ani. Asta, din păcate, este singura soluție care poate fi folosită acum. Chiar și celor cu dobânda ROBOR (n.r. – Romanian Interbank Offer Rate, rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci) le recomand refinanțarea, chiar pe următorii 3 ani, pentru că toate semnele arată că dobânzile vor scădea”, explică Mugur Rotaru, broker de credite.
Ieșenii cu rate la bănci pot solicita ajutorul specialiștilor
Specialistul susține că și românii cu credite prin programul „Prima Casă” pot opta pentru refinanțare.
„Se pot refinanța și contractele semnate în urmă cu 5 ani sau mai devreme, dar trebuie acord de la Ministerul Finanțelor Publice. Conform prevederilor art.1, 2 din OUG nr.60/2009, modificată prin OUG nr.129/2020, creditele garantate de stat în cadrul programului se pot refinanţa prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul programului”, mai spune Mugur Rotaru, broker de credite, fondator Mango Broker.
În acest caz, finanţatorul, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice, poate aproba refinanţarea creditului garantat de stat, precum şi ridicarea temporară a interdicţiei de grevare asupra locuinţei achiziţionate sau construite în cadrul programului, în vederea înscrierii unei noi ipoteci în favoarea instituţiei de credit care acordă refinanţarea, cu condiţia achitării integrale a creditului garantat în cadrul programului. Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că cererea pentru programul „Prima Casă” a scăzut în acest an.
Războiul din Ucraina a generat o creștere a inflației
Acesta explică și faptul că situația din acest an, cauzată de războiul din Ucraina, este atipică, de aceea și pentru specialiști este dificil să facă previziuni.
„Vremurile pe care le trăim, în momentul de față, sunt ciudate, pentru că creșterea dobânzilor se datorează strict creșterii inflației. Cea mai bună normă de a combate inflația este creșterea dobânzilor. Inflația era cauzată de creșterea consumului, până acum, consum însemnând achiziții de mobilă, autoturisme, haine. De data asta, inflația este cauzată strict de creșterea prețului resurselor, combustibil, gaz, electricitate, din cauza războiului din Ucraina. Nu numai în România se întâmplă acest lucru, ci în toată lumea. Toate băncile centrale au ridicat dobânda de referință, tocmai pentru a combate inflația, pentru că așa este normal. Partea proastă este că au crescut costurile cu resursele. Astfel, îi devine dificil unui om să aibă nivelul de viață cu care era obișnuit. Am văzut că United Nations au transmis o scrisoare deschisă către toate băncile centrale din lume prin care le solicită să oprească creșterea dobânzilor pentru că se ajunge la un risc sistemic tocmai din cauză că inflația nu se datorează creșterii consumului, ci a creșterii prețurilor”, mai spune Mugur Rotaru, broker de credite.
Reporterii BZI au arătat că fermierii din Iași sunt afectați de războiul din Ucraina. Pe de altă parte, ieșenii cu rate la bănci pot solicita ajutorul specialiștilor din cadrul Mango Broker, consultațiile fiind gratuite.
Super! Nu stiam…Decat sa umblu din banca in banca…..