Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Somnul, de neînlocuit pentru sănătatea creierului
Somnul, de neînlocuit pentru sănătatea creierului

Somnul, de neînlocuit pentru sănătatea creierului

10 ian. 2021, 18:51,
în Sanatate

Somnul este omniprezent la animale și la oameni și vital pentru o funcționare sănătoasă a organismului. Cercetătorii de la Universitatea din Freiburg au reușit să demonstreze că somnul reprezinta mai mult decât odihnă in ceea ce priveste obtinerea performantelor. Descoperirile, care au fost publicate în revista Sleep, pe 6 ianuarie, oferă informații importante pentru planificarea perioadelor de învățare intensivă sau de formare.

„Somnul este de neînlocuit pentru recuperarea creierului. Nu poate fi înlocuit cu perioade de odihnă pentru o performanță îmbunătățită. Starea creierului în timpul somnului este unică”, spune prof. dr. Christoph Nissen, care a condus studiul în calitate de lider al grupului de cercetare de la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie al Universitatii din Freiburg.

În studiile anterioare, Nissen și echipa sa au furnizat dovezi care arata ca somnul are o funcție dublă pentru creier: conexiunile neutilizate sunt slăbite și conexiunile relevante sunt consolidate, noteaza Medical Xpress.

Somnul, de neînlocuit pentru sănătatea creierului

În studiul actual, cercetătorii au efectuat un experiment de învățare vizuală cu 66 de participanți. În primul rând, toți participanții au fost instruiți distingând anumite tipare. După aceea, un grup a fost tinut treaz uitându-se la videoclipuri sau jucând tenis de masă. Al doilea grup a dormit timp de o oră, iar al treilea grup a rămas treaz, dar se afla într-o cameră întunecată, fără stimuli externi și în condiții de laborator, de somn controlat. Nu numai că grupul care a dormit a funcționat semnificativ mai bine decât grupul care era treaz și activ, dar grupul de somn a performat semnificativ mai bine decât grupul care era treaz, dar lipsit de orice stimul extern.

Îmbunătățirea performanței a fost legată de activitatea tipică de somn profund a creierului, care are o funcție importantă pentru conectivitatea celulelor nervoase.

„Aceasta arată că somnul în sine este cel care face diferența”, spune co-liderul studiului, prof. dr. Dieter Riemann, șeful laboratorului de somn de la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie al Universitatii din Freiburg. În experimentele de control, cercetătorii din Freiburg s-au asigurat că oboseala și alți factori generali nu au avut nicio influență asupra rezultatelor.

Studiul arată că somnul nu poate fi înlocuit de odihnă în timpul solicitării intensive de performanță la locul de muncă sau în viața de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`