International

Spania acuză China de atac cibernetic! Informațiile despre vaccinul anti-coronavirus sunt în pericol?

Publicat: 18 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spania acuză China de atac cibernetic Informațiile despre vaccinul anti-coronavirus sunt în pericol
Spania acuză China de atac cibernetic! Informațiile despre vaccinul anti-coronavirus sunt în pericol?

Spania acuză China de atac cibernetic! Informațiile despre vaccinul anti-coronavirus sunt în pericol? După ce presa spaniolă a scris că ”hackeri chinezi” au sustras informaţii despre cercetările asupra unui vaccin spaniol împotriva COVID-19, vineri, 18 septembrie 2020, China a solicitat să nu fie ”trase concluzii temerare, fără nicio probă”.

”De prea mult timp auzim acuzaţii împotriva Chinei că foloseşte hackeri pentru a sustrage informaţii despre vaccinurile altor ţări. Fără absolut nicio probă, calomnierea şi răspândirea de zvonuri nu este constructivă. Toate ţările se confruntă cu atacuri cibernetice. Sperăm că părţile vor înceta să tragă astfel de concluzii temerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.

Spania acuză China de atac cibernetic! Informațiile despre vaccinul anti-coronavirus sunt în pericol?

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că este ușor ca orice atac să fie atribuit cuiva în lipsă de dovezi, iar spațiul cibernetic este unul uriaș, în care urma hackerilor este dificil de găsit.

De asemenea, oficialul chinez a  precizat faptul că „în realitate China se află în avans faţă de alte ţări (…) Nu vedem niciun motiv de a fura de la alţii”, propunând în acest sens desfășurarea unei Inițiative Globale asupra Securității Datelor.

Vineri, El Pais, un cotidian spaniol, a scris că există surse care arată că hackeri chinezi au sustras informaţii ale centrelor spaniole implicate în cercetările pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Această informație apare și în alte surse media din Spania.

Spania se află pe drumul cel bun: A început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-COVID-19

În Spania se începe prima testare pe oameni a unui vaccin anti-COVID-19. Procedura a fost efectuată pe 150 de voluntari în două spitale din Madrid. Vaccinul provine de la compania Janssen, din cadrul Johnson & Johnson.

Cele două spitale care au început procedura sunt La Paz şi La Princesa din capitala Spaniei. Compania Janssen lucrează la acest vaccin, iar 150 de voluntari participă la testarea acestuia. Vaccinul se află în faza a doua, fiind verificat de SUA și Belgia cu succes. Faza a doua, care se desfășoară în momentul de față, va dura între 12 şi 14 luni. Apoi, pentu aprobarea finală a vaccinului, este necesară o altă fază, testată în mai multe țări.

Testarea vaccinului are ca scop descoperirea dozei necesare, dar și stabilirea ritmului de administrare a vaccinului pentru crearea anticorpilor COVID-19.

Procedura de testare începe cu separarea voluntarilor în 10 grupuri, care primesc doze mici, mijlocii sau mari. Sunt și persoane care primesc tratament placebo, iar altele sunt vaccinate la un interval de una, doua sau trei luni.

„Vor fi incluşi 75 de voluntari în centrul nostru, dintre care 25 sunt cu vârste peste 65 de ani. Sunt un grup cu risc special pentru că oferă o reacţie imunologică puternică. Şi restul sunt 50 de voluntari de la 18 la 55 de ani. Toţi sunt subiecţi sănătoşi”, a spus Francisco Abad, şeful Serviciului de Farmacologie Clinică de la Spitalul La Princesa Madrid.

O serie de proceduri se află în mâinile voluntarilor.

„Stau o oră cu noi ca să fim siguri că nu există reacţii după injectarea vaccinului şi după o oră se duc acasă. Nu mai trebuie să vină la centru decât peste o săptămână”, a explicat Dolores Ochoa, cercetător principal la Spitalul La Princesa Madrid.

Potrivit testelor realizate până acum pe primate au demonstrat că vaccinul dezvoltat de compania Janssen generează anticorpi capabili să apere plămânii de COVID-19.

 

Adauga un comentariu