National

Spectacol al naturii inedit în Delta Dunării! Au apărut mii de rusalii – VIDEO

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spectacol al naturii inedit în Delta Dunării Au apărut mii de rusalii - VIDEO
Efemeridele, unele dintre cele mai vechi insecte din lume

Insectele care se nasc și trăiesc doar o zi și-au făcut apariția într-un spectacol ireal în Delta Dunării. Mii de rusalii sau efemeride, insecte zburătoare, au putut fi văzute în ultimele zile pe canalele şi lacurile din Delta Dunării, ele oferind un spectacol al naturii deosebit.

Un operator turistic, Mihai Călin, a publicat la finele săptămânii trecute, pe pagina sa de facebook mai multe clipuri cu insectele din Deltă, iar un altul, Daniel Petrescu, a postat fotografii şi un clip cu insectele moarte care s-au strâns lângă hotelul plutitor ancorat pe faleza Ivan Patzaichin din oraşul Tulcea.

„Am vrut să arăt cât de multe se pot aduna. Ele formează straturi de sute de kilograme de insecte care-ţi arată cât de multe pot să existe într-o seară în care eclozează”, a declarat pentru AGERPRES Daniel Petrescu.

El a atras atenţia că rusaliile au apărut cu aproape o lună mai devreme decât în alţi ani.

„Au apărut cu aproape o lună mai devreme. Am fost surprins. De obicei, ele apar în iunie. Nu sunt foarte cunoscute şi, dacă sunt turişti în Deltă în perioada aceea, sunt impresionaţi de fenomen, dar e un fenomen atât de imprevizibil încât nu poţi să-ţi programezi să le vezi, decât dacă eşti aici, în Delta Dunării”, a mai spus Daniel Petrescu.

Efemeridele, unele dintre cele mai vechi insecte din lume

Potrivit expertului Gabriel Lupu de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), specia Palingenia longicauda, considerată una dintre cele mai vechi insecte aripate din lume, este un indicator al calităţii mediului şi bază trofică pentru una dintre cele mai valoroase familii de peşti din lume, sturionii, dar şi un simbol al eforturilor de protejare a apelor dulci din Europa Centrală.

Specie caracteristică apelor curgătoare de şes, era răspândită şi binecunoscută din râurile medii-mari din Europa, însă astăzi mai există doar pe sub 10% din aria sa de distribuţie anterioară.

Larvele acestor insecte se dezvoltă timp de aproape trei ani în mediul acvatic, iar în stadiul adult, care durează de la câteva ore la o zi, doar se împerechează şi depun ponta, acestea fiind singurele activităţi care se pot observa.

Adauga un comentariu