Local

Spectacol total în Piaţa Unirii din Iaşi. Un grup de artişti marchează într-o manieră aparte ziua de 24 ianuarie – FOTO

Publicat: 21 ian. 2021

Membrii Ansamblului Artistic Profesionist “Constantin Arvinte” derulează mai multe activităţi şi momente artistice în locuri importante din oraşul şi judeţul Iaşi cum ar fi Piaţa Unirii, Ruginoasa şi altele. Aceştia vor imortaliza spectacolele şi le vor urca pe pagina proprie de Facebook a ansamblului duminică, 24 ianuarie 2021. Artiştii vor să marcheze ziua de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române.

De asemenea, duminică vor avea loc doar depuneri de coroane, fără defilări şi discursuri cum era obiceiul în anii trecuţi.

Doi ani de la fondarea Ansamblului artistic profesionist „Constantin Arvinte” Iaşi!

În data de 9 decembrie 2020, managerul şi coregraful Petre Susu, din partea Ansamblului artistic profesionist „Constantin Arvinte” Iaşi, respectiv dirijorul Dumitru Lucaci au prezentat un bilanţ la împlinirea a 2 ani de la fondarea acestuia! Cei 2 au abordat tematici ce ţin de activitatea ansamblului, activităţi pe care vor să le promoveze, lansarea primului CD. Despre noile proiecte pe care le au în plan, ce a însemnat pentru entitatea pe care o reprezintă această perioadă, ce planuri şi activităţi artistice şi culturale au în luna respectiv de Sărbătorile de Iarnă s-a mai abordat cu invitaţii.

Pe de altă parte, cei doi invitaţi au oferit opinii din perspectiva modului în care şi-au propus să cultive în reprezentaţiile artistice folclorul autentic din judeţul Iaşi. Despre cum a apărut ideea creării ansamblului, artistii-membrii care sunt alături de ei şi spectacolele respectiv un festival extrem de interesant pe care-l pregatesc au fost alte aspecte reliefate în producţia medi. De asemenea, detalii şi informaţii despre ce înseamnă a se pune fundamentul unui asemenea ansamblu, repertoriu, trupa, instrumentişti sau munca depusă pentru a se închega o tradiţie au fost alte secvenţe discutate cu cei doi invitaţi.

Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași (CJI) este o instituție publică de spectacole de repertoriu, cu personalitate juridică, de interes judeţean, aflată în subordinea Consiliului Județean Iași.

Proiecte şi evenimente organizate sau în plan

Componenta Cultural – Artistică intitulata „Timpul sacru în via?a comunităţii”: Proiectul cu titlul „Anotimpuri”. Scopul proiectului – creșterea consumului cultural în domeniul producțiilor folclorice asociate tematicilor specifice perioadelor de trecere dintre anotimpuri. Activităţi: în fiecare an se vor realiza 4 spectacole de folclor muzical-coregrafic diferite, câte unul în preajma echinocțiilor de primăvară și toamna, respectiv în preajma solstițiilor de vară și iarna.

Scopul proiectului – creșterea consumului cultural în domeniul producțiilor folclorice asociate tematicilor specifice sărbătorilor creștine de peste an. Activităţi: în fiecare an se vor realiza susține 3 spectacole diferite cu tematica adecvată perioadei premergătoare postului Paștelui, postului Sfintei Maria Mică și postului Crăciunului.

Proiectul cu titlul „Omule – pomule”

Scopul proiectului – creșterea consumului cultural în domeniul producțiilor folclorice asociate tematicilor specifice sărbătorilor din viața omului. Activităţi: în fiecare an se vor realiza 3 spectacole diferite având ca tematici: nașterea, căsătoria și moartea. Acestea vor fi prezentate publicului în contexte culturale adecvate.

Adauga un comentariu