Titlurile zilei

Spitalul mobil de la Lețcani are deficiențe majore. Lista completă a problemelor ținute la secret de Maricel Popa, șeful CJ Iași (EXCLUSIV)

Publicat: 15 sept. 2020
Maricel Popa, șeful CJ Iași, apare lângă containerele de la spitalul mobil de la Lețcani, pe care le-a inaugurat doar pentru campania electorală, fără ca acestea să funcționeze
Spitalul mobil de la Lețcani nu a luat încă toate avizele, în ciuda inaugurării făcute de Maricel Popa, șeful CJ Iași

Dezastru total la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Unitatea medicală de lângă municipiul Iași este departe de a funcționa în condiții optime, în ciuda inaugurării electorale făcute de Maricel Popa, șeful CJ Iași. O sumedenie de probleme nu au fost puse la punct la unitatea medicală, ceea ce face ca avizele de funcționare să nu fie încă eliberate. Maricel Popa nu a suflat un cuvânt despre toate neregulile de la unitatea medicală

Bătaie totală de joc la spitalul mobil de la Lețcani. Unitatea medicală inaugurată electoral de Maricel Popa, șeful CJ Iași, încă nu funcționează în mod corespunzător. Lista neregulilor constatate la unitatea de la Parcul Transagropolis este destul de lungă.
În aceste condiții, avizele de funcționare încă nu au fost eliberate. S-au cerut o serie de corecții din partea medicilor specialiști, dar care întârzie să fie puse în aplicare. De exemplu, s-a constatat că la spitalul mobil nu sunt spații amenajate pentru deșeuri, materiale sanitare și materiale de curățenie. În plus, nu au fost delimitate clar zone de trecere din spațiile COVID-19 către cele non-COVID. Totodată, pentru triajul pacienților a fost propusă o altă clădire, separată de spital, la o anumită distanță. Practic, s-a propus un modul separat, aflat la distanță de cele care compun spitalul.

Nici spălătoria aflată în exterior nu este corespunzătoare. În containerul unde se află 10 mașini de spălat s-a constatat că nu există un program de dezinfecție și nu este niciun traseu separat de preluare a lenjeriei, halatelor infectate și un altul pentru cele spălate. De asemenea, pentru zona de laborator este nevoie de două spații. Laboratorul de biologie celulară trebuie să aibă un circuit separat față de celelalte laboratoare, ceea ce la unitatea medicală din Lețcani nu s-a făcut.

Nu s-a făcut nici recepția spitalului mobil de la Lețcani. Circ electoral făcut de Maricel Popa

Instituțiile statului care pot să emită avize pentru funcționarea spitalului mobil de la Lețcani încă așteaptă ca responsabilii unității să trimită documentația completă. Cea mai gravă situație ține de faptul că recepția lucrărilor încă nu a fost realizată. S-a făcut doar recepția platformei betonate realizată de Eky Sam SRL, firma lui Ioan Echimov, prietenul lui Maricel Popa, șeful CJ Iași. Culmea, recepția a avut loc după montarea containerelor pe platforma betonată și nu înainte, așa cum ar fi trebuit. În plus, containerele montate pe platforma de la Parcul Transagropolis nu sunt conforme, iar traseul epidemiologic nici măcar nu a fost făcut. S-au lipit mai multe containere cu diferite secții, iar trecerea de la unul la celălalt a fost acoperită cu o folie ce se poate uda la ploaie foarte ușor.

Avizele de funcționare a spitalului mobil nu pot fi eliberate

La o săptămână de la inaugurarea electorală a spitalului mobil, Maricel Popa, șeful CJ Iași, continuă să se folosească de unitatea medicală în campania pentru alegerile locale. Numai că spitalul de la Lețcani nu are nici la această oră avizele pentru a putea funcționa. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a cerut ADI Euronest, pentru autorizarea privind securitatea la incediu, completarea documentației tehnice conform Anexei 2 din oridnul MAI nr. 129/2016. Nici până la această oră nu s-a primit nicio adresă de la Consiliul Județean. Nici Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași nu a emis acordul de mediu pentru lucrări de amenajare, asta pentru că ADI Euronest a întârziat cu depunerea memoriului respectiv. Direcția de Sănătate Publică nu poate elibera avizul de funcționare până când nu primește toate documentele.

Euronest nu a predat oficial unitatea către Spitalul de Boli Infecțioase. Totul s-a făcut de fațadă

DSP Iași a primit solicitarea nr. 14320/07.09.2020 din partea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” privind aprobarea structurii organizatorice a unității cu secția exterioară de la Lețcani. În 9.09.2020, DSP a cerut completarea documentației din care să rezulte dreptul de proprietate asupra construcției de la Lețcani. De asemenea, DSP Iași a cerut și acte doveditoare privind transmiterea dreptului de administrare/ folosință etc. către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, pentru obiectivul menționat.

„DSP Iași a cerut copii ale contractelor privind furnizarea utilităților de către operatorii de apă/ canalizare, electricitate, gaze naturale, deșeuri menajere. S-au solicitat și copii ale contractelor ce au ca obiect preluarea și neutralizarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală”, se arată în nota care a ajuns la Prefectura Iași.

Mai mult, DSP Iași a cerut și schițe detaliate pentru spațiile secției exterioare și memoriul descriptiv. Deși au trecut zile bune de la inaugurarea făcută de Maricel Popa, nici la această oră nu s-au depus actele pentru completarea dosarului cerute de DSP.

Circ pe detașarea medicilor la secția de la Lețcani a Spitalului de Boli Infecțioase

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, s-a lăudat cu faptul că la noua unitate vor fi detașați medici de la alte spitale, lucru total fals. DSP Iași a primit solicitarea 14404/09.09.2020 din partea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași privind realizarea demersurilor necesare către Ministerul Sănătății în vederea modificării art. 19 din Legea 136/2020. S-a cerut înlocuirea sau completarea sintagmei „detașare” cu sintagma „detașare / delegare, după caz, și la același angajator cu secții exterioare”. Practic, la secția de la Lețcani vor lucra tot medicii de la Boli Infecțioase și nu vor veni alte cadre medicale din exterior, așa cum a lăsat Maricel Popa să se înțeleagă.

Comentarii
 • Este strigător la cer că borfașul Popa Maricel se mai află încă în libertate ! Să sperăm că de pe 28 septembrie organele de anchetă își vor face datoria și vor aresta această scursură a societății pentru jaful de la Lețcani. POPA MARICEL LA PUȘCĂRIE !

 • Oamenii nevinovați mor de covid și birocrații își etalează criminal aroganta și dușmănia fata de populația zonei de nord est a României. Halal democrație! Prefectul este impotent,nu vede interesul cetățenilor,este mânat de interesele de partid și nici nu are competenta pt a reprezenta executiv guvernul in teritoriu. Nu este alta autoritatea statală care sa medieze și sa impună forțat respectarea normelor administrative. Ce sa facă oamenii care au nevoie de acest spital ? Sa urle,sa devină isterici in public ? Răspuns: sa voteze cu PNL și sa moara muți.

 • Jegosilor!
  Scursuri umane!
  Ar trebuii sa iasa oamenii in strada si sa le dea foc
  Tot timpul a fost asa in Romania.
  Niciodata nu au fost uniti sa rezolve ceva pentru concetateni.

 • Daca tu atat ai inteles din tot acest circ, ca de fapt Popa a facut un lucru excelent dar toata tara i se opune pentru ca el crede ca un spital mobil se face asa cu cateva containere fara a respecta niste protocoale foarte importante, inseamna ca ti-ai trait degeaba viata pana acum si cam faci umbra degeaba pamantului. Trebuie sa se termine BA odata cu combinatiile acestor scursuri, trebuie sa se termine cu mentalitatea lasa ma ca merge asa….Daca nu intelegi ca toate aceste nereguli pot face mai mult rau decat bine fara a fi remediate inseamna ca esti idiot rau prietene. Daca dupa 30 de ani in care aceste scursuri psd-iste au ingenunchiat aceasta tara cu increngaturile lor de tip mafiote cu astfel de exemple ca Popa mai sunt oameni care inca ii mai sustin atunci nu pot spune decat ca acele persoane nu sunt decat retardati mintal. Oricum, daca stau sa ma gandesc ca majoritatea electoratului PSD este format din oameni nescoliti, lepre asistate social care nu au muncit o zi in viata lor, cu tot felul de ‘baroni’ analfabeti, cu asemenea componenta parlamentara PSD (numai analfabeti, cu comportamente de jungla, stii prea bine la ce persoane ma refer; nu spune nimeni ca in alte partide nu sunt uscaturi dar asa ceva ca in PSD….), ce pretentii poti avea!!!!

Adauga un comentariu