Local

Spitalul mobil pentru bolnavii de COVID-19 din Lețcani este montat în zonă inundabilă. Platforma pietruită de la parcul Transagropolis nu poate susține containerele medicale – FOTO, VIDEO

Publicat: 29 mai 2020
Platforma pietruită de la Parcul Transagropolis pentru spitalul mobil COVID-19 din Lețcani

Spitalul mobil pentru bolnavii de COVID-19 de la Lețcani este montat în curtea parcului agroindustrial Transagropolis. Containerele sunt amplasate pe o platformă pietruită ce prezintă un risc uriaș de inundare și care nici nu pot fi dezinfectate corespunzător. Celelalte componente ale spitalului mobil au plecat, ieri, din Turcia, darea în folosință a unității medicale pentru bolnavii de COVID-19 urmând a avea loc la finalul săptămânii viitoare.

Spitalul mobil pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 din comuna ieșeană Lețcani este instalat într-o zonă cu probleme de la parcul Transagropolis din localitate. Plaftorma pietruită ridică mari probleme în ceea ce privește instalarea modulelor spitalului mobil. Decizia privind pietruirea și nu asfaltarea i-a aparținut lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și al Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest. Astfel, zona a fost pietruită în loc să fie betonată pe un teren care prezintă risc de inundare.

Ieri, 28 mai, au fost descărcate primele containere ce compun spitalul modular de 250 de paturi pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Platforma pietruită nu poate fi nici dezinfectată în mod corespunzător, riscul fiind unul uriaș de contaminare. În loc să se betoneze în continuare spațiul aflat lângă parcul Transagropolis, s-a ajuns la o soluție mult mai ieftină, aceea de a pietrui restul terenului aflat în zona inundabilă a râului Bahlui. Chiar dacă terenul a fost ridicat la cotă în momentul în care a fost construită clădirea parcului Transagropolis, riscul rămâne unul uriaș. În plus, pe un astfel de teren, igienizarea suprafeței se va face extrem de greu, iar riscul răspândirii virusului COVID-19 poate fi unul extrem de ridicat în loc să fie stăvilit.

Primele module au ajuns la parcul agroindustrial Transagropolis de la Lețcani. Până la finalul săptămânii viitoare, spitalul ar trebui dat în funcțiune

O parte a spitalului mobil pentru tratatea bolnavilor de COVID-19 a ajuns la Lețcani, iar ieri containerele au fost descărcate. La parcul Transagropolis au ajuns Maricel Popa, președintele CJ Iași, și Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, instituțiile care au alocat fonduri către ADI Euronest pentru achiziția unității medicale. „Astăzi am făcut procedurile vamale și am început descărcarea pentru secțiunile tehnice ale spitalului mobil. În tir-urile aflate în parcare se regăsesc, printre altele, laboratorul pentru tot felul de analize, inclusiv PCR și testele aferente. Avem de asemenea containerele de tip morgă, pentru cele 6 specialități cu cabinete medicale de consultații, camere de odihnă pentru doctori și asistenți.

De asemenea, sunt containerele de sterilizare, partea de spălătorie, unitatea ISP, rezervorul de apă ce asigură funcționarea spitalului. Estimarea noastră este, dacă se respectă graficul de livrare, astăzi (ieri, 28 mai- n.r.) pornesc spre România și celelalte componente, la sfârșitul săptămânii viitoare să avem totul montat, asamblat și funcțional, urmând să avem între timp și toate avizele de funcționare”, a susținut Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Scene penibile cu Maricel Popa în timpul descărcării containerelor spitalului mobil pentru bolnavii de COVID-19 de la Lețcani

În momentul descărcării containerelor din camioane în parcarea de la Transagropolis, Maricel Popa, președintele CJ Iași, a intrat în mijlocul unor scene penibile. Acesta s-a urcat pe un container pentru a fi filmat și pozat cum dă o mână de ajutor celor care descărcau modulele. Fără niciun fel de asigurare, fără a fi vreun muncitor autorizat care să facă acest lucru, Maricel Popa a ținut să se urce pe container pentru a-și face reclamă electorală. De asemenea, unele module aveau deja probleme, fiind fie zgâriate, fie cu componente lipsă!

Comentarii
  • Este absolut sublim ! Pandemia a trecut, a venit și spitalul lui Maricel. Oricum istoria se repetă. Această mascaradă a lui Maricel Popa în disprețul banului public pare a fi o copie fidelă a alteia numită Iași 600 și creditul DEXIA operată de actualul consilier personal al lui Popa : inegalabilul nesimțit GIGI NICHITA ! Oricum cele două personaje par a se concura unul pe altul la diverse capitole ca de exemplu: megalomanie, mitocănie sau hoție. La mintea lor ăștia doi ar fi în stare să plătească niște băieți din galerie ca să strige pe stadion : AVEM SPITAL, AVEM VALOARE !

  • Marcel Popa … esti penibil …. China face intr-o saptamana de la A la Z o constructie si tu nu esti in stare sa compactezi niste concasat sa faci o platforma …. du-te tare !

  • Da,foarte penibil. Se vede ca a intrat panica. Și a căutat de. Lucru sa nu se vadă ca tremura. Se vede ca nu au un proiect tehnic de execuție. Ar știut ce platforma trebuie asigurata,cu ce rezistente la presiune pe cm pătrat trebuia calculata și construită,pe aceasta platforma construită cu rosturi de dilatație și cu pante pt apa pluvială,de regula din beton armat cu plase sudate,pe o fundatie de pământ galben și balast bine compresata,(cu probe verificate in laborator) cu hârtie Kraft,etc.,beton marca superioară vibrat mecanic,cu planeitate 100%,etc și cu schița amplasamentului fiecărui container trasată cu vopsea albă,cu notațiile pentru fiecare
    element conf.proiect. O asemenea platforma trebuia proiectata asemanator ca pista de aterizare/decalare de la aeroport. Ca sa nu se fisureze sub greutate utilajelor de transport și montaj,sub greutatea containerelor și apoi in timpul exploatării. Stie oare câte zile trebuia lăsat betonul sa se întărească pentru a se putea rezista la greutățile utilajelor și containerelor ? Marcelinno poate nutrebuia sa stie ca nu-i constructor.e inginer Dr de altceva. Dar dacă proceda legal și profesional,știa și scria proiectantul pe planșă.probabil ca fără betonare nu merge sa monteze spitalul,risca nu numai sa l inglodeasca ci sa nu obțină avizul de funcționare dela ministerul sănătății.sunt niște normative,dacă avea ingineri destoinici ladirectia tehnica,puteau sa rezolve problema. Au fost cândva,acum au director un economist care nici măcar nu a lucrat in construcții.e omul lui și-mi,supus prusac.apare in actele de control ale curtii de conturi,dar nu contează.sa fie docil și sa semneze. Dacă nu fac treaba cum scrie la carte,au sa între intr un rahat MAARREE !!!
    Asta e dovada ca politicienii amatori sunt nocivi,produc pagube majore. Ce caraghios ca un președinte de județ cu buget de cca 800.000.000 lei sa facă pe a legătorul de sarcina. Fără instructaj de protecția muncii și fără masca covid. Amenda de la Itm și de la poliție,asta ar trebui. Voluntarism ieftin,de rasul curcilor. Circul va continua,probabil cel puțin o luna. Rușinos.si dacă nu asigura paza militara,oamenii locului vor descompleta containerele in fiecare noapte. Of.,mai bine ma opresc.poate ca au înțeles ceva,și se vor redresa cât de cât. Păcat de atâta efort și bani mulți ! Parca ar vrea sa facă pe placul meditativilor postaci. Sigur ca piticii codrutei sunt pe faza,au jucarelele in priza. Ce conjuctura proasta și au ales sa fie atât de nepricepuți,ca sa nu zicem altfel.e de plâns.gata.

Adauga un comentariu