Prima pagină » Titlurile zilei » Spitalul mobil va fi mutat de la Lețcani! Containerele de 13,4 milioane de euro vor fi duse pe bulevardul Rosetti – FOTO (EXCLUSIV)

Spitalul mobil va fi mutat de la Lețcani! Containerele de 13,4 milioane de euro vor fi duse pe bulevardul Rosetti – FOTO (EXCLUSIV)

18 apr. 2022, 02:00,
Andreea PĂDURESCU/ Vlad ROTARU, în Titlurile zilei

Spitalul mobil va fi mutat de la Lețcani! Autoritățile au hotărât să-l mute în municipiul Iași, pe bulevardul C.A. Rosetti, după mai bine de doi ani de când a fost amplasat la marginea orașului, mai exact în comuna Lețcani. Unitatea mobilă a fost recent închisă, după ce numărul pacienților COVID-19 a scăzut simțitor

Spitalul mobil de la Lețcani, achiziție făcută în 2020, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, va fi mutat. Unitatea cumpărată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest cu 13,4 milioane de euro a ajuns în gestionarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, iar aceasta a luat în calcul mutarea sa. Totul după ce Consiliul Județean (CJ) Iași a solicitat mutarea spitalului pentru a putea redeschide Parcul agricol Transagropolis, care funcționa pe amplasamentul de la Lețcani, unde a fost montat spitalul.

Spitalul mobil pleacă de la Lețcani!

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a menționat că spitalul mobil de la Lețcani va fi mutat în zona bulevardului C.A. Rosetti. În acea zonă, Inspectoratul va ridica un poligon și un heliport, investiție de 4 milioane de euro. Totuși, mutarea spitalului mobil se va face treptat, pe o perioadă de mai multe luni.

”În momentul acesta nu-l putem muta repede. Am vorbit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, despre acest proiect și pentru a căuta soluții. Avem suprafața de teren necesară pentru a monta spitalul. Este însă un proiect de lungă durată pentru că trebuie o platformă, trebuie racordul la utilități. Spitalul poate fi utilizat în orice fel de situație, epidemii, dezastre etc.”, a spus generalul-locotenent Dan Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Se redeschide Parcul Transagropolis de la Lețcani

Primăria comunei Lețcani este partener în proiectul Transagropolis, alături de Consiliul Județean Iași. De altfel, primarul Stelian Turcu a arătat de mai mute ori că spitalul mobil trebuie mutat pentru ca Transagropolis să poată fi redeschis.

”Este foarte bine că se mută spitalul pentru că vrem să repunem pe picioare Transagropolis. Vorbim de un proiect de agricultură și nu mai putem amesteca lucrurile. Pe platforma betonată se pot organiza expozițiile și târgurile agricole”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Spitalul mobil de la Lețcani a iscat mai multe controverse.

Reamintim că încă din primele zile de când a fost amplasat la Iași, Spitalul mobil de la Lețcani a fost subiect de dispută. Unitatea mobilă, ajungând la Iași cu mai multe probleme, în special cea a căldurii. Primii pacienți care au fost internați s-au plâns de frigul năprasnic pe care îl aveau de suportat în saloane. Sistemul de încălzire al spitalului de la Lețcani este compus din niște aparate de aer condiționat care nu făceau față temperaturilor scăzute. La scurt timp, spitalul a fost închis din cauza altor defecțiuni, deși numărul pacienților COVID-19 era în creștere. Inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Sănătății au evidențiat 31 de nereguli la spitalul de la Lețcani, nereguli care au dus într-un final la închiderea unității sanitare. Câteva luni mai târziu, Spitalul mobil de la Lețcani a fost redeschis, însă nu a funcționat prea mult, urmând să fie conservat și pregătit pentru valul 5. Costurile spitalului mobil de la Lețcani s-au ridicat la suma de 13,4 milioane de euro, achiziția ridicând numeroase semne de întrebare.

Scandal după scandal cu spitalul mobil! Licitația a fost trucată

Achiziția făcută cu banii CJ Iași și CJ Neamț a fost făcută ilegal. De altfel, Curtea de Conturi a aplicat o amendă de 60.000 de lei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest pentru neregulile de la licitație. Contractul a ajuns la firma turcă SDI Global LLC, procedura fiind viciată de comisia de licitație de la nivelul CJ Iași. În plus, procurorii anticorupție au cerut de mai multe ori documente de la CJ Iași în ceea ce privește procedura de licitație. Și inspectorii de la Ministerul Dezvoltării au scos la iveală mai multe nereguli legate de achiziția făcută în mandatul lui Maricel Popa, la CJ Iași.

Chiar dacă spitalul mobil pleacă de la Lețcani, organele de anchetă trebuie să facă în continuare verificări în ceea ce privește achiziția acestuia.

Comentarii
  • Daca Chirica era baiat destept si nu era pus pe combinatii, ridica SRU in timp record si era scapat de dosarele penale. Iaca ca IGSU se misca mult mai repede decat spagarul de primar. Sunt curios cat de repede le semneaza acordurile celor de la IGSU.

  • Mos Nicolae!

    Alti bani irositi degeaba,alooooo DNA,,TREZIREA!

  • nu e spital mobil, e doar o adunătura de containere SH pe care s-a plătit 13 milioane euro

  • dorele ce treaba are primarul cu spitalele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *