Culinar

Șprot la cuptor: Rețeta perfectă pentru un gust crocant

Publicat: 02 sept. 2021
șprot prăjit cu sos de usturoi
Șprotul are calități nutritive deosebite și este considerat un adevărat elixir pentru sistemul imunitar uman

Pescarii care merg vara la Marea Neagră știu că unul dintre cei mai gustoși pești pe care îl poți găti rapid este șprotul făcut la cuptor și mâncat cu un sos de usturoi.

Șprotul este un pește marin mic, cu dimensiuni de 8-16 cm, care trăiește în cârduri, și are un corp alungit, acoperit cu solzi si caduci.

Șprotul are calități nutritive deosebite și este considerat un adevărat elixir pentru sistemul imunitar uman. Șprotul este bogat în substanțe hrănitoare și acizi grași, foarte bune pentru organism.

Pentru cei care își fac griji din cauza numărulu ide calorii este bine să știe că șprotul are un numar redus de calorii.

șprot prăjit

Șprot la cuptor: Gust pe placul tuturor la orice masă

Șprotul gătit la cuptor merge de minune la cină, la fel ca la prânz sau chiar la mic-dejun dacă ai avut o noapte mai grea. Această rețetă senzațională este foarte ușor de făcut, iar șprotul la cuptor poate fi mâncat oriunde, cu oricine, chiar și la mese festive. Lângă șprotul făcut la cuptor poți adăuga un sos de cu usturoi sau pur și simplu îi pui puțină zeamă de lămâie.

Ca ingrediente poți folosi un kilogram de șport proaspăt pescuit dacă ai noroc sau să cumperi o pungă de șprot congelat, mai ai nevoie doar de sare, piper măcinat și un praf de usturoi

Primul pas în prepararea șprotului este curățarea. Pentru asta trebuie să rupeți capul peștișorilor și să scoateți intestinele. În plus, trebuie să îndepărtați și solzii. Pentru asta puteți freca cu degetele deoarece se curăță imediat.

După ce ai curățat peștișorii, trebuie clătiți foarte bine cu apă. Între timp, amestecați făina cu mălaiul, iar peștii se trec foarte bine prin acest amestec, apoi se scutură ușor.

Se încinge cuptorul la 200 grade, iar peștii se așază în tavă, pe hârtia de copt și se dau la cuptor, pentru 15 minute. Se întorc peștii, se mai lasă 5 minute la cuptor, după care se oprește focul, se întredeschide ușa cuptorului, astfel încât peștii să fie uscați, să poate fi consumați cu tot cu oase.

șprot prăjit

Șprot prăjit în tigaie

O altă rețetă delicioasă de șprot este cea în care micuții peștișori sunt prăjiți în tigaie.

Pentru asta, într-o tigaie se pune uleiul și se dă focul iute, pentru ca peștișorii să se prăjească bine doar în uleiul încins.

La început, indicat este să nu puneți o cantitate mare de peștișori de prima dată. Mai bine testați 2-3 pentru a vedea dacă temperatura uleiului este bună. Dupa aceea, puteți să puneți o cantitate mai mare.

Fiecare serie de șprot va dura 4-5 minute pentru a se prăji având în vedere că trebuie întorși pe toate părțile.

După ce s-a prăjit, șprotul trebuie pus într-o sită căptușită cu servețele de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.

Șprotul prăjit poate fi mâncat cu pâine sau mămăliga și un mujdei de usturoi.

șprot prăjit cu mămăligă

Șprot în sos tomat

Șprotul iese delicios și făcut cu sos tomat. Pentru această rețetă, pe lângă 1 kg șprot mai aveți nevoie de 2 cepe mari, 2 ardei roșii, 1 morcov, 3-4 căței de usturoi, 500 ml pastă de roșii, sare, piper,oregano uscat și pătrunjel.

Peștișorii se spală bine și se taie capul peștișorilor. După se prăjesc în baie de ulei și se scot într-un castron.

Separat se călesc legumele tocate mărunt, la foc mic, în puțin ulei. După ce au fost călite se adaugă pasta de roșii ș ise lasă la foc mediu pentru aproximativ 20 de minute sau până când scade sosul. Pe rumă, se condimentează și se aduagă peștele. Se lasă încă 10 minute la foc mic și sei amestecă ușor.

Cu câteva minute înainte de a opri focul se adaugă usturoiul tocat.

șprot prăjit

Adauga un comentariu