Prima pagină » Local » Statul construiește fabrici pentru producția internă de alimente. Fermierii ieșeni nu sunt convinși
Statul construiește fabrici pentru producția internă de alimente. Fermierii ieșeni nu sunt convinși

Statul construiește fabrici pentru producția internă de alimente. Fermierii ieșeni nu sunt convinși

05 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Statul construiește fabrici pentru producția internă de alimente. Investițiile vor ajunge până la 4,5 miliarde de lei, însă fermierii ieșeni nu sunt convinși de acest lucru și subliniază că statul ar fi trebuit să întrețină fabricile existente din timpul comunismului.

Fabrici noi pentru producția internă de alimente. Fermierii ieșeni nu sunt convinși

Noi fabrici de procesare a cărnii, panificație, morărit, procesarea uleiurilor, fructelor și zahărului se vor construi în România. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Cei doi au transmis că totul se va derula prin cadrul unui program numit INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare și modernizare a industriei alimentare.

„Cel mai mare program guvernamental din domeniul procesării, din ultimii 30 de ani începe după ce 41 de proiecte au fost declarate eligibile. Valoarea totală a acestor investiții este de 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este de aproximativ 2,7 miliarde de lei”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta dă asigurări și subliniază că își dorește ca, în următorii ani, tot ceea ce produc fermierii români să servească pentru consumul intern, dar poate să meargă și către export.

„Peste 90 de milioane de euro i-am transferat către Ministerul Agriculturii şi am făcut o schemă numai pentru procesare în România. Practic, pentru fermierii români şi pentru toate firmele care sunt în industria alimentară, pentru a accesa aceşti bani, pentru că este normal şi ne dorim în continuare ca toate aceste materii prime pe care noi le producem să nu mai plece către export, fără valoare adăugată şi să o procesăm în România şi, bineînţeles, să avem gradul de autosuficienţă la produsele agroalimentare pentru români, dar şi, de ce nu, să mergem către export. Pentru că acest program pe care noi l-am finalizat, de 4,5 miliarde, dar şi în completarea acestui program, Ministerul Agriculturii a pus pe fondurile europene, care va dubla această sumă, vorbim de aproape 9 miliarde de lei în procesare în România, începând cu luna septembrie”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Fermierii ieșeni nu par foarte încântați de noul program. Aceștia au transmis că sună prea frumos pentru a fi adevărat și nu cred că lucrurile vor ajunge până la capăt.

„Vor să facă fabrici noi? Păi, de ce nu au avut grijă de cele vechi? Le-au vândut pe alea și acum vor să bage alți bani să facă altele? De 30 de ani, nu producem nimic și acum, în doi ani, vor ei să repună pe picoare industria? Trist, un plan măreț care nu cred că va fi realizat. Am văzut că ziceau ei de biogaz. Ce biogaz? Zootehnia este la pământ, ai nevoie de ani pentru a te pune pe picioare”, a declarat Ion Baciu, fermier din Iași.

În septembrie 2023, Guvernul a aprobat procedura de implementare a programului INVESTALIM, un program național multianual, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare și modernizare a industriei alimentare.

Acest program are ca obiectiv susținerea financiară în vederea stimulării producției interne de bunuri alimentare.

Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al programului INVESTALIM pentru perioada 2023-2026 este de aproximativ 600 de milioane de euro, respectiv 148 de milioane de euro anual.

Statul construiește fabrici pentru producția internă de alimente. Investițiile vor ajunge până la 4,5 miliarde de lei, însă fermierii ieșeni nu sunt convinși de acest lucru.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
Reacția unui turist care a avut ghinionul să prindă blackout-ul în vacanța din Spania: "Am trăit multe, dar așa ceva n-am mai văzut"
Evz.ro
Ce a provocat blackout-ul. Concluziile oficiale
SportpeSurse
Care este starea lui Mihai Leu, ajuns în stare critică la spital: "Situația lui s-a înrăutățit rapid"
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Comentarii
  • Dacă ținem cont de noua lege prin care producătorii mai pot vinde decât în județele unde locuiesc, înseamnă că Guvernul va construi fabrici pentru producția de alimente în fiecare județ? Sau materia primă va fi din import?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`