Titlurile zilei

Studenții nu mai vor să închirieze apartamente din Iași din cauza pandemiei de COVID-19. Mila Ursache, agent imobiliar: „Nu mai primesc nici măcar telefoane de la studenți”

Publicat: 18 iul. 2020
Potrivit specialiștilor în imobiliare, cererea a scăzut cu 50 la sută față de anul 2019 la închirierea de apartamente din Iași
Piața chiriilor de apartamente din Iași s-a schimbat după ce studenții nu mai vor să închirieze aceste locuințe

Piața chiriilor de apartamente din Iași s-a schimbat după ce studenții nu mai vor să închirieze aceste locuințe. Pandemia de COVID-19, dar și incertitudinea anului universitar 2020-2021 sunt factorii care au contribuit la deciziile studenților de a renunța la închirierea apartamentelor pe timpul verii. Dacă în anul 2019 lunile iulie și august erau cele mai aglomerate pentru agenții imobiliari care erau solicitați de studenți, anul 2020 este total opus

Piața chiriilor de apartamente din Iași s-a schimbat după ce studenții nu mai vor să închirieze aceste locuințe. Specialiștii în imobiliare spun că din cauza pandemiei de COVID-19, dar și pentru că nu știu dacă din octombrie se vor desfășura normal cursurile, studenții sunt reticenți în privința închirierii apartamentelor, astfel că cererea a scăzut semnificativ comparativ cu anul 2019, fiind vorba de un procent de până la 50 la sută. În prezent, apartamentele sunt închiriate de angajații din Iași care vor să aibă locuința aproape de locul de muncă.

Mila Ursache, agent imobiliar din Iași: „Nu mai primesc nici măcar telefoane de la studenți, cum era anul trecut”

Mila Ursache, agent imobiliar din cadrul Uil Imobiliare, spune că cererea din partea studenților a scăzut drastic.

„Se observă o schimbare pe piață. Studenții nu mai caută chirii în iulie-august, așa cum se întâmpla în anul 2019. Nu știu cum se va derula anul universitar și de aceea nu se grăbesc să închirieze apartamentele. Nu mai primesc nici măcar telefoane de la studenții care voiau să închirieze apartamente în această perioadă. Dacă anul trecut mă sunau pentru orice informație, acum nu închiriază, dar nici nu sună să întrebe de chirii”, susține Mila Ursache, agent imobiliar în cadrul Uil Imobiliare.

Ieșenii care s-au angajat pe timpul verii, pe o perioadă scurtă, sunt noii chiriași ai apartamentelor din Iași

Persoanele care închiriază apartamentele în Iași sunt în general persoanele care au un loc de muncă și vor să fie aproape se serviciul lor, susține Mila Ursache.

„Acum închiriază în toate zonele din oraș persoanele care au un loc nou de muncă, stau pe o perioadă scurtă de timp, de 1-2-3 luni. Asta se întâmplă și din cauză că proprietarii de apartamente speră că de la 1 octombrie vor veni studenții și vor închiria pe o perioadă mai lungă. Prețurile nu sunt modificate, sunt ca în anul 2019”, mai spune Mila Ursache.

Ionuț Roșca, agent imobiliar: „Cei care închiriază apartamentele au un loc de muncă în apropiere de apartamentul închiriat”

Ionuț Roșca, agent imobiliar în cadrul Creative Imobiliare, spune că a primit solicitări pentru închirierea apartamentelor din partea angajaților care închiriază pentru o perioadă scurtă de timp.

„Cei care închiriază apartamentele au un loc de muncă în apropiere de apartamentul închiriat. Orice zonă se caută, nu doar în centrul orașului, cum căutau de obicei studenții, mai ales cei străini. Asta se caută acum, apartamente pentru angajați, dar și casele, locuințele din mediul rural sunt la mare căutare. Încă se menține acest trend început din timpul stării de urgență”, susține Ionuț Roșca.

Pandemia de COVID-19 a schimbat total preferințele clienților, potrivit specialiștilor în imobiliare.

Piața imobiliară își va reveni după ce se întorc studenții în Iași și va fi lansat programul Prima Casă

Cristi, agent imobiliar din Iași, spune că pentru închirierea unor apartamente din Iași clienții plătesc între 250 și 350 de euro.

„Prețurile nu au crescut față de anul trecut. Nici nu aveau cum să crească, având în vedere situația cu pandemia de coronavirus. Oamenii sunt mai atenți la bani, nu vor orice apartament, nu au toți bani pentru avansul pe o lună și uneori și proprietarii renunță la acest avans numai să nu rămână cu apartamentele goale. Se va schimba piața dacă vor reveni studenții, dacă se deschide programul Prima Casă”, spune Cristi, agent imobiliar din Iași.

Comentarii
 • Delphi face angajari mergeti la munca lasati prosteala si mangleala voastra ieftina pentru fraeruși si parveniti gata faceti reconversie profesionala nu mai pune lumea botul la vrajeala voastra

 • Cica preturile au ramas ca in 2019, pai de asta nu pune botul studentul la vrajeala agentilor imobiliari, acum gasesti ofertele pe OLX sau pe Facebook si nu trebuie sa mai platesti 300 Euro unuia care a pus anuntul pe internet si se numeste Agent Imobiliar dar nu are poze sau detalii despre imobil si nu ofera chitanta.

 • Ce s-a schimbat ? Iesenii vor aceiasi bani sau poate chiar mai mult datorita pandemiei pe principiul „hai sa imi scot parleala, hai sa il ard pe altul” . In toate orasele din tara au scazut chiriile cu 50-100 euro numai in Iasi au ramas la fel sau au crescut. Sa va puneti pofta-n cui, sper sa nu vina nici naiba sa ia chiriile voastre in cutiile de chibrit cu 250 euro pe luna.

 • Cand faceati bani cu sacu’ cum era ?
  Avem chirii demne de preturi din Europa.
  Iar nivelul de trai al Europei nu se compara cu Romania.
  Si in plus de asta trebuie sa va sara din cap ca toti suntem IT-isti.

 • panaramele astea de sarakii dau 50 de euro pe o pereche de pantaloni dar n-ar da 2-300 de euro pe o garsoniera sau apart cu 2 camere.. 😉 fudui toti, cu telefoane de ultima fitza, dar cand e vorba de platit chirii, se umfla penajul in ei.. 😉 stati linistiti ca nu-s toti fraierii vostri, la camin cu voi ca nu scade nici o chirie pt curuletzu vostru.. 😉

 • wai panaramo da tu cam cat vrei sa fie o chirie? cam 100€ ti-ar fi pe plac? dar tu stii cu cate sacrificii se cumpara un ccat de garsoniera cu 45000€? habar n-ai, mars la camin! la invatat cu sarma de chiloti la geam si cu patul scartzaind de la colegu care-ti f*te iubita cand tu ai examene si esti ocupat 😉

 • Nu am auzit de aceste agentii,! Ceea ce zic ei e o prostie! In fiecarevan lunile iulie si august au fost „moarte”, aglomeratia fiind din septembrie! Intradevar agentii iau comision fara sa faca nimica, dar vina e a chiriasului care ii este LENE sa citeasca ziarul,!

 • Voi astia putorile si escrocii, combinatorii de case si apartamente, mergeti in plm la munca, nu la combinatii! Porcilor, puneti munca si munciti, nu la prostit lumea! Vampelor, coorvelor nesimtite, la fel! Munca nu kakaturile voastre de escrocherii si magarii!!!

Adauga un comentariu