Local

Studentul Cristi Mădălin Cerbu, care a amenințat cu moartea un profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, ar putea scăpa de exmatriculare! Detaliul juridic care ar putea arunca totul în aer

Publicat: 09 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studentul Cristi Mădălin Cerbu care a amenințat cu moartea un profesor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza ar putea scăpa de exmatriculare Detaliul juridic care ar putea arunca totul în aer
Schimbare de situație legată de exmatricularea studentului Cristi-Mădălin Cerbu, care a amenințat cu moartea un profesor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", din Iași

Exmatricularea studentului Cristi-Mădălin Cerbu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, se poate schimba radical.

„Din punct de vedere penal, nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale infracțiunii de amenințare. Asta, deoarece amenințarea nu a fost îndreptată efectiv împotriva profesorului Policiuc. Nu i-a transmis lui clipul video, neexistând intenția directă de a-l amenința!”, declară Silvian Emanuel Man, președintele de onoare al Ligii Studenților Iași. Cu toate acestea, sursele reporterilor cotidianului „BZI” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” confirmă verdictul exmatriculării studentului Cristi-Mădălin Cerbu

Exmatricularea studentului Cristi-Mădălin Cerbu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, ar putea fi imposibilă. Silvian Emanuel Man, președintele de onoare al Ligii Studenților Iași, vine cu propria argumentație în cazul izbucnit de la o amenințare cu moartea făcută de studentul Cristi-Mădălin Cerbu la adresa profesorului Albert Policiuc, de la Facultatea de Informatică.

„Înainte de toate, trebuie să stabilim exact care este natura filmării ce a ajuns în spațiul public. Este un clip video trimis de către studentul Cristi-Mădalin Cerbu unui singur coleg… Faptul că respectivul coleg a ales să îl distribuie, iar, de acolo, s-a viralizat pe canalele de comunicare ale studenților, până a ajuns în presă reprezintă o încălcare a secretului corespondenței și a vieții private. În mod clar „amenințarea” cu pricina a fost o glumă proastă. Dar nu putem să ignorăm implicațiile juridice”, declară Silvian Emanuel Man, președintele de onoare al Ligii Studenților Iași.

Argumente împotriva exmatriculării studentului Cristi-Mădălin Cerbu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Silvian Emanuel Man precizează că, din punct de vedere penal, nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale infracțiunii de amenințare (art. 206 Cod Penal). Asta, întrucât amenințarea nu a fost îndreptată efectiv împotriva profesorului Policiuc. Mai exact, nu i-a fost transmis lui clipul video, neexistând intenția directă de a-l amenința.

„S-a înțeles în mod greșit de către public că filmarea respectivă ar fi fost adresată direct cadrului didactic sau că ar fi fost publicată pe profilul de Facebook de către student. Abia atunci ar fi săvârșit cu adevărat infracțiunea de amenințare”, arată Silvian Emanuel Man.

Trei sancțiuni posibile: avertisment scris, exmatriculare cu drept de reînmatriculare și exmatriculare fără drept de reînmatriculare

În ceea ce privește încălcarea normelor de etică academică, Facultatea de Informatică nu îl poate exmatricula pe cont propriu, iar studentul nici nu a fost exmatriculat. A fost făcută doar o propunere de exmatriculare.

„O astfel de decizie o poate lua doar rectorul instituției, în urma unei cercetări a cazului în Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Acolo, Cristi-Mădălin Cerbu își poate susține punctul de vedere și are dreptul la apărare. De asemenea, o eventuală exmatriculare se face ca urmare a unei hotărâri emise în acest sens. Sunt trei sancțiuni posibile: avertisment scris, exmatriculare cu drept de reînmatriculare și exmatriculare fără drept de reînmatriculare. Totodată, trebuie avut în vedere și că și-a cerut scuze public pentru gluma proastă pe care a făcut-o și că a arătat că nu a avut nicio intenție reală de a-l amenința pe drd. Abel-Albert Policiuc”, a mai punctat Silvian Emanuel Man, președintele Ligii Studenților Iași.

Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” va decide exmatricularea studentului Cristi-Mădălin Cerbu?

Cazul de exmatriculare a studentului Cristi-Mădălin Cerbu se poate schimba total. Amenințarea cu moartea la adresa profesorului Albert Policiuc, de Facultatea de Informatică, se va solda, conform surselor din cadrul UAIC, cu un verdict clar: exmatricularea. „Decizia exmatriculării studentului Cristi-Mădălin Cerbu se va lua după ce Comisia de Etică din cadrul Senatului se va întruni pentru a analiza cazul și a veni, eventual, cu propunerea de exmatriculare. Comisia de Etică se va întruni în cel mai scurt timp posbil. Este foarte posibil să se ceară exmatricularea”, au trasmis, în exclusivitate, sursele reporterilor cotidianului „BZI” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Studentul Cristi-Mădălin Cerbu: „Sunt doborât! Vă dați seama în ce stare sunt eu?!… Este cel mai greu moment din viața mea!”

Reporterii cotidianului „BZI” au vorbit, în exclusivitate, cu Cristi-Mădălin Cerbu. Studentul Cristi-Mădălin Cerbu a făcut prima mărturie, după ce l-a amenințat cu moartea pe profesorul Albert Policiuc, de la Facultatea de Informatică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

„Sunt doborât! Vă dați seama în ce stare sunt eu?!… Este cel mai greu moment din viața mea! Mă gândesc la multe, dar încă nu-mi pot reveni… Am vorbit și cu profesorul meu! El m-a înțeles și nu vrea examatriculare. Am prezentat scuzele și regretul meu deplin. Le-am prezentat scuzele mele celor de la Facultatea de Informatică, dar și celor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Exmatricularea mea ar fi nedreaptă. A fost un gest greșit, un pamflet”, a mărturisit Cristi-Mădălin Cerbu.

Adauga un comentariu