Razboi în Ucraina

SUA susțin solicitarea Ucrainei pentru „o zonă demilitarizată” la Zaporojie

Publicat: 11 aug. 2022
Zaporojie
SUA susțin solicitarea Ucrainei pentru „o zonă demilitarizată” la Zaporojie

Statele Unite au cerut joi Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina și au afirmat că susțin solicitarea Kievului pentru „o zonă demilitarizată” la Zaporojie, bombardată din nou.

„Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de stat, potrivit AFP. El a adăugat să „Statele Unite continuă să ceară Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare și să redea controlul deplin Ucrainei și susține apelul ucrainenilor de a crea o zonă demilitarizată în și în jurul centralei nucleare”.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a anunţat joi că centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruşi, transmite Reuters.

Energoatom a precizat că zona centralei a fost lovită de cinci ori, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive, dar că nimeni nu a fost rănit și că situația la centrală a rămas sub control.

Separatiştii acuză Ucraina că a bombardat joi pentru a doua oară central nucleară, potrivit agenţiei ruse de presă TASS, citată de Reuters.

Șeful ONU îi îndeamnă pe ruși și ucraineni să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

Șeful ONU îndeamnă părțile să retragă personalul și echipamentele militare de la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit CNN.

Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat joi că este „grav îngrijorat” de situația de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei,

Informațiile privind „alte incidente profund îngrijorătoare” din ultimele zile ar putea „duce la un dezastru”, a declarat António Guterres.

El a cerut părților implicate să retragă orice personal și echipament militar de la centrală și „să se abțină de la orice altă desfășurare de forțe sau echipamente la fața locului”.

„Trebuie să fie clar că orice potențială avarie la Zaporojia sau la orice altă instalație nucleară din Ucraina, sau de oriunde altundeva, ar putea duce la consecințe catastrofale nu numai pentru vecinătatea imediată, ci și pentru regiune și dincolo de ea”, a adăugat el.

„Acest lucru este total inacceptabil”, a precizat șeful ONU, António Guterres.
Adauga un comentariu