International

SUA vor boicota Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022

Publicat: 07 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SUA vor boicota Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022
Jocurile de iarnă din China

China a condamnat boicotul diplomatic al SUA planificat la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing și a amenințat că vor exista consecințe.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian a declarat că China va lua „contramăsuri hotărâte”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

SUA au declarat că vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing, China

Luni, SUA au declarat că nu vor trimite diplomați la Beijing din cauza preocupărilor legate de situația Chinei în domeniul drepturilor omului. Acesta a adăugat că sportivii americani vor putea merge și vor avea sprijinul guvernamental deplin.

La o conferință de presă de marți, Zhao a acuzat SUA de încălcarea „neutralității politice în sport” și a spus că boicotul propus se bazează pe „minciuni și zvonuri”.

Tensiunile sunt mari între ambele țări. SUA au acuzat China de genocid în reprimarea minorității uigure predominant musulmane din regiunea de vest a Xinjiang – o acuzație pe care China a negat-o cu fermitate.

Reprezentanți guvernamentali la nivel înalt – din SUA și din alte țări – sunt de obicei prezenți la Jocurile Olimpice. La începutul acestui an, prima doamnă Jill Biden a condus delegația SUA la Jocurile Olimpice de vară desfășurate la Tokyo.

Dar luni, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA nu vor contribui la „fanfara” Jocurilor Olimpice. Ea a spus că nu trimiterea unei delegații oficiale la Jocurile din 2022 „ar putea trimite un mesaj clar”.

Relații tensionate între China și SUA pe fondul unor dispute în Hong Kong și Taiwan

Relațiile sunt tensionate și din cauza suprimării libertăților politice de către China în Hong Kong și din cauza preocupărilor față de jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai, care nu a fost văzută de câteva săptămâni după ce a acuzat un înalt oficial guvernamental de atac.  Lituania a anunțat săptămâna trecută un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă, după ce China a retrogradat relațiile cu țara din cauza unei dispute despre Taiwan. Beijingul consideră Taiwanul ca parte a Chinei, dar Taiwanul se consideră independent.

Președintele chinez Xi Jinping a folosit un summit virtual cu omologul american Joe Biden pentru a avertiza că încurajarea independenței taiwaneze ar fi ” un joc cu focul” . Discuțiile sunt cele mai substanțiale de când Biden a preluat mandatul în ianuarie și, pe lângă Taiwan, au vizat şi alte probleme dintre China și SUA.

Global Times, administrat de stat din China, a declarat că Xi a dat vina pe tensiunile recente pe „încercările repetate ale autorităților din Taiwan de a căuta sprijinul SUA pentru agenda lor de independență, precum și intenția unor americani de a folosi Taiwanul pentru a opri China”.

„Asemenea mișcări sunt extrem de periculoase, la fel ca și jocul cu focul. Cine se joacă cu focul va fi ars”, se spune.

SUA au declarat faptul că pot apăra militar Taiwanul în cazul unei intervenții în forță a armatei din China.

 

 

Adauga un comentariu