Razboi în Ucraina

Suedia este mai aproape de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina

Publicat: 18 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Suedia este mai aproape de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina
Suedia este mai aproape de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina

În ultimele săptămâni în Suedia, guvernul de centru-dreapta a pregătit cu blândețe terenul pentru o potențială desfășurare a aeronavei în Ucraina, după anunțul vecinilor europeni Norvegia, Danemarca, Belgia și Țările de Jos că intenționează să trimită avioane Lockheed Martin F-16 la Kiev.

Ministrul Apărării, Pal Jonson, a declarat la începutul acestei luni că a instruit conducerea militară suedeză să examineze impactul potențial al furnizării diferitelor tipuri de sprijin capacității de luptă a Ucrainei, inclusiv exportul sau donarea avioanelor Gripen. Armata urmează să raporteze până pe 6 noiembrie, a spus Jonson.

„Această analiză va trebui să verifice modul în care sunt afectate capacitățile noastre defensive, atât capacitatea noastră operativă aici și acum, cât și finanțele noastre pe termen lung a apărării”, a spus el reporterilor la Stockholm.

Stefan Ungerth, specialist în apărare aeriană la Agenția de Cercetare pentru Apărare din Suedia, a numit-o „o chestiune de timp”.

Experții sugerează că ar putea dura până la un an înainte ca acestea să zboare deasupra Ucrainei

Dacă Suedia ar decide să trimită avioanele, experții sugerează că ar putea dura până la un an înainte ca acestea să zboare deasupra Ucrainei, deoarece piloții și inginerii ar avea nevoie de pregătire pentru sistemele sale nefamiliare. Totuși, avioanele ar putea avea un impact mare.

„Chiar și un număr relativ mic de avioane, să zicem 10, ar fi de mare beneficiu atât din punct de vedere operativ, cât și din punct de vedere al moralului pentru Ucraina”, a spus Ungerth.

Potențiala desfășurare a lui Gripens de către Stockholm vine pe fondul îngrijorării crescânde la Kiev cu privire la o potențială clătinare a fermității sprijinului militar occidental, în special în SUA, unde membrii republicani ai Camerei Reprezentanților s-au întors din ce în ce mai mult împotriva ajutorului suplimentar.

Sprijinul pentru furnizarea de arme Ucrainei în rândul cetățenilor Suediei este printre cele mai puternice din Europa, sugerează sondajele, iar în comentariile sale ministrul Apărării Jonson și-a dublat angajamentul guvernului său.

„Știu că există o înțelegere că terenul se cutremură în cadrul coaliției internaționale, dar asta nu este înțelegerea mea”, a spus Jonson. „Este important acum că suntem printre mai multe țări să-și intensifice sprijinul, iar cel de-al 14-lea pachet de sprijin al nostru ar trebui să fie văzut ca un semnal al angajamentului profund al Suediei în sprijinul durabil și pe termen lung.”

Suedia a trimis deja rachete antitanc portabile, vehicule blindate și un sistem de artilerie

Suedia a trimis deja rachete antitanc portabile, vehicule blindate și un sistem de artilerie. Al 14-lea pachet includea printre altele piese de schimb și muniție.

Acest sprijin este evident la Stockholm, unde localnicii se adună pe o piață centrală în fiecare luni pentru a protesta împotriva invaziei ruse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a clarificat de mult armata sa vrea Gripen, experții sugerând că ar putea căuta între 16 și 20 de avioane.

În timpul unei vizite la Stockholm în august, președintele ucrainean a numit avionul Gripen „mândria Suediei”.

„Este tipul de mândrie pe care ar trebui să-l împărtășești cu prietenii tăi”, a spus el, potrivit POLITICO

Adauga un comentariu