Boli si tratamente

Covid-19: pacienții care suferă de obezitate, risc foarte mare de deces

Publicat: 16 aug. 2020
Supraponderalii, risc foarte mare de deces din cauza Covid-19
Supraponderalii, risc foarte mare de deces din cauza Covid-19

Supraponderalii, risc foarte mare de deces din cauza Covid-19. Persoanele supraponderale sau obeze sunt prezente in numar mare în unitățile de terapie intensivă care trateaza pacienți cu Covid-19. Analizele au indicat o legătura puternica intre obezitate și riscul de complicații grave.

De 4 ori mai multe sanse de a muri din cauza Covid-19

Un nou studiu confirmă existența unui risc crescut de deces la pacienții care suferă de obezitate și de Covid-19. În scopul acestei cercetări, publicat în Analele de medicină internă, cercetătorii au urmarit 6.916 de persoane cu obezitate afectate de coronavirus.

Rezultat? Obezitatea joacă un rol important în riscul de deces din cauza Covid-19, în special la pacienții de sex masculin și populațiile mai tinere. De asemenea, este specificat faptul că pacienții supraponderali ar avea de patru ori mai multe șanse să moară în 21 de zile de la diagnosticare decât pacienții cu o greutate normală.

Supraponderalii, risc foarte mare de deces din cauza Covid-19. Disfuncție imunitară

Într-un raport al Centrului Național de Audit și Cercetare pentru Terapie Intensivă din Londra publicat în martie, cercetătorii britanici au descoperit deja că majoritatea pacienților internați la terapie intensivă erau afectați de excesul de greutate sau de obezitate, noteaza femmeactuelle.fr. Aproximativ șapte din zece pacienți erau obezi.

Față de numărul de cazuri alarmante de Covid-19 la persoanele supraponderale, comunitatea științifică a început să speculeze încă de la începutul epidemiei. Pentru Frédéric Altare, cercetător la Inserm Nantes, urmele eșecului imunitar nu trebuie exclus: „Știm acum că mulți pacienți obezi au o disfuncție imunitară. Dar la persoanele obeze, aceasta există ca o stare constantă de alertă a organismului care creează o suprainflamare permanentă.”

„Ar fi apoi un cerc vicios: acești pacienți care au deja capacități respiratorii slăbite se autodistrug cu limfocitele proprii. Acest fenomen singur ar putea justifica cazurile mai severe”, a explicat cercetătorul, potrivit sursei citate.

Covid-19: o legătură între obezitate și forme severe

Lucrările publicate în luna mai a anului trecut și realizate de o echipă de cercetători francezi de la Spitalul Universitar din Lille și Hospices Civils de Lyon, confirmă faptul că obezitatea ar înrăutăți starea pacienților afectați de Covid-19.

Publicat în revista The Lancet Diabet & Endocrinology, acest studiu a confirmat primele observații ale medicilor: persoanele care supraponderabilitate sau obezitate se află în prezent într-un număr deosebit de mare internati in spitale.

Adauga un comentariu