Razboi în Ucraina

Sute de mii de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor. „Au văzut că situaţia este acum mai sigură”

Publicat: 13 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de mii de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor. Au văzut că situaţia este acum mai sigură
Peste 870.000 de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul războiului, inclusiv femei, copii şi persoane vârstnice

Marți, 12 aprilie 2022, reprezentanții Serviciului de grăniceri din Ucraina au transmis că peste 870.000 de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor. După ce Vladimir Putin a anunțat începutul războiului, milioane de persoane au decis să fugă din calea bombardamentelor.

Însă, văzând că situația este mult mai sigură acum, iar unele zone nu mai sunt afectate. Atât bărbați, femei, copii şi persoane vârstnice au decis să nu mai stea în străinătate, potrivit AFP.

Peste 870.000 de refugiați ucraineni s-au întors în țara lor

Andrei Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de grăniceri din Ucraina a anunțat faptul că zilnic se întorc în țara lor între 25.000 – 30.000 de ucraineni. Deși înainte se aflau doar bărbați, acum și femeile cu copii au decis să se întoarcă în Ucraina.

„În prezent, între 25.000 şi 30.000 de ucraineni se întorc în fiecare zi în ţară. Spre deosebire de primele zile ale războiului, când cei mai mulţi dintre ei erau bărbaţi, acum printre ei se află şi femei, copii şi persoane vârstnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de grăniceri din Ucraina, Andrei Demcenko.

Pe data de 3 aprilie 2022, Ministerul de Interne de la Kiev a anunţat că nu mai puțin de 537.000 de ucraineni s-au întors în ţara natală, citând datele transmise de Serviciul Naţional de Grăniceri.

„Ei spun că au văzut că situaţia este acum mai sigură, mai ales în regiunile vestice, şi că nu mai pot să rămână în străinătate, sunt dispuşi să revină în ţară şi să rămână aici”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Flux uriaș de refugiați după ce a început războiul din Ucraina

Ziua de 24 februarie anunța începutul unui război în Ucraina. Operațiunea militară declanșată de Vladimir Putin au făcut ca peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni să-și părăsească țara, potrivit unui raport publicat marţi de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Important de precizat este faptul că Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiaţi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Organizația Națiunilor Unite a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui raport publicat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) pe 5 aprilie, mai notează AFP.

Astfel, în total circa12 milioane de persoane, reprezentând mai mult de un sfert din populaţia Ucrainei, şi-au părăsit locuinţele, fie traversând frontiera pentru a ajunge în ţările limitrofe, fie găsindu-şi refugiu în alte regiuni din Ucraina.

Numărul refugiaților care se îndreaptă spre Polonia a scăzut

Luni, 11 aprilie 2022, poliţia de frontieră poloneză a anunţat că de la debutul invaziei militare 2,657 milioane de persoane au fugit din Ucraina în Polonia. Însă, în prezent numărul de refugiaţi ucraineni care fug spre această ţară a scăzut într-un mod semnificativ.

Duminică, 28.500 de persoane au trecut în Polonia, în scădere cu 2% față de sâmbătă, a scris agenția pe Twitter. De asemenea, a fost cu mult sub recordul de 142.300 stabilit la 6 martie.

De asemenea, pe teritoriul României sunt înregistrați zeci de mii de refugiați din Ucraina care beneficiază de sprijinul Guvernului, dar și de-al cetățenilor care au putut rămâne indiferenți. Aceștia au primit cazare, hrană și chiar locuri de muncă.

Având în vedere faptul că tot mai mulți refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor, se așteaptă ca fluxul acestora să scadă semnificativ din fiecare țară.

Adauga un comentariu