Eveniment-Social

Tânărul poet Mihai Codreanu și marele Vasile Alecsandri, în prim-planul a două evenimente organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Publicat: 04 oct. 2021
Tânărul poet Mihai Codreanu, Vila
Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit două noi evenimente pentru public. Ele sunt legate de poetul Mihai Codreanu și marele Vasile Alecsandri

Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune două momente interesante publicului. Astfel, obiectul lunii octombrie al instituției este un sonet tipărit pe mătase, expus la Vila „Sonet” din strada Rece, nr. 5. De asemenea, tot în această săptămână, proiectul „Junimea XXI” continuă

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași vine cu noi momente literare speciale. Obiectul lunii octombrie la MNLR este un sonet tipărit pe mătase, expus la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila „Sonet”) din strada Rece, nr. 5 și poate fi văzut până pe 31 octombrie 2021, în intervalul orar 10:00-17:00, de marți până duminică (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare). Alături de acest moment, dedicat exclusiv poeziei, „Junimea XXI” este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți.

Totul se leagă de faptul că, în urmă cu 115 ani, mai exact pe 15 octombrie 1906, în fața Teatrului Național se inaugura unul dintre cele mai frumoase monumente de for public ale Iașului

Totul se leagă de faptul că, în urmă cu 115 ani, mai exact pe 15 octombrie 1906, în fața Teatrului Național se inaugura unul dintre cele mai frumoase monumente de for public ale Iașului, statuia lui Vasile Alecsandri.

„Evenimentul, pregătit și așteptat din anul în care poetul, dramaturgul și omul politic a luat drumul astrelor, a devenit, prin fastul, amploarea și numărul participanților, sărbătoarea românilor de pretutindeni. Pentru această solemnitate, tânărul poet Mihai Codreanu «a sculptat cu penița» statuia lui Alecsandri, sonet care a fost imprimat pe mătase. Se spune că un exemplar a fost așezat în soclul statuii, alături de pergamentul actului comemorativ al inaugurarii monumentului”, arată muzeograf Beatrice Panțîru – Muzeul „Mihai Codreanu”.

Dedicat exclusiv poeziei, „Junimea XXI” este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură

Dedicat exclusiv poeziei, „Junimea XXI” este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Lista rămâne deschisă pentru propuneri. Întâlnirile se vor desfășura la Muzeul „Mihai Eminescu” Iași, în Parcul Copou, în fiecare zi de miercuri, de la ora 17:00, excepție făcând perioadele de vacanță.

„Ședința nr. 7 Junimea XXI va avea loc miercuri, 6 octombrie 2021, începând cu ora 17:00. Va citi poezie Gelu Ciocan (n. 6 mai 1999, Bălți, Republica Moldova). Este masterand la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași și student la Facultatea de Arhitectură «G.M. Cantacuzino», Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» Iași. A primit nu mai puțin de 17 premii pentru poezie și dramaturgie. A debutat cu poezie în Revista «Litere» – 2016 și în volum «Atlas, poți să-mi lași cerul mie?», Editura «Prut Internațional», 2018. Este prezent în antologiile: «Suflet spre soare» – 2017; «Dor de poezie», 2018; «Statuile se scurg pe iarbă» – 2019”, arată cei de la MNLR Iași.

Întâlnirile săptămânale se vor desfășura cu respectarea regulilor de prevenire și combatere a pandemiei de COVID-19: triaj observațional, termoscanare, dezinfectare, purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanțării fizice. Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.

Adauga un comentariu