România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației. Peste 17 la sută dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși la grădiniță. În prezent este obligatorie doar grupa mare, adică pentru copii între 5 și 6 ani, cu mențiunea că la 6 ani se pot înscrie și la clasa pregătitoare. Abia din toamna anului 2023 este obligatorie grupa mijlocie, care corespunde categoriei de vârstă 4-5 ani
În județul Iași sunt 22.611 copii înscriși în învățământul de stat și particular, nivel preșcolar.
„Dintre aceștia, 9.166 de copii sunt înscriși în grădinițele din municipiul Iași”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ).
Diferența dintre rural și urban
Cât privește diferența dintre rural și urban, sunt mai puțini copii cu vârste între 3 și 5 ani care merg la grădiniță în mediul rural decât în mediul urban, cu aproape 9 la sută. Aproape unul din cinci copii în vârstă de 5 ani din mediul rural nu frecventează grădinița.
„La nivelul populației de preșcolari continuă să se manifeste discrepanțe pe medii de rezidență. În anul școlar 2021-2022, diferența pe medii de rezidență se păstrează relativ constantă față de anul precedent, în favoarea mediului urban. Opțiunea părinților din mediul rural de a nu-și trimite copiii la grădiniță la vârste mai mici este determinată atât de diferite dificultăți de acces (de exemplu, distanțe mari între casă și grădiniță), cât și de factori culturali sau factori specifici socio-economici”, se arată în raport.
Datele evidențiază necesitatea susținerii continue a mediului rural, prin proiecte și măsuri specifice privind dezvoltarea rețelei de unități de învățământ preșcolar și susținerea participării la educația timpurie.
Când încep înscrierile copiilor la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2023-2024
Etapa de depunere a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura conform planificării realizate de unitatea de învățământ, pe zile și pe intervale orare. Planificarea va fi postată atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier.
În 4 aprilie 2023 se anunță, prin afișare la sediul școlii sau/și pe site-ul acesteia, criteriile specifice de departajare a copiilor. Potrivit Inspectoratului Școlar, documentele necesare înscrierii sunt cererea de înscriere, copie certificat de naștere copil, copii CI părinți/tutori/reprezentanți legali, hotărâri judecătorești, dacă este cazul, declarația acord de înscriere la unitatea solicitată, semnată de ambii părinți/tutori/reprezentanți legali, documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale și specifice, dacă este cazul, fișa medicală completată potrivit reglementărilor în vigoare, eliberată de medicul de familie.