Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează, în perioada 27-28 aprilie 2024, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, Târgul Meşterilor Populari
Evenimentul derulat în parteneriat cu Ateneul Național din Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului” Iași reunește aproximativ 20 de meșteri populari ce provin din localități din județele Iași, Suceava, Botoșani.
Târgul Meșterilor Populari la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău
În perioada 27-28 aprilie 2024, are loc Târgul Meșterilor Populari la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău. Obiectivele principale ale evenimentului sunt promovarea meșteșugurilor artistice tradiționale și educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul cunoașterii, prețuirii și respectului pentru tradiții și bun gust. Evenimentul va reuni circa 20 de meșteri populari ce provin din localități din județele Iași, Suceava, Botoșani. Publicul va putea admira și achiziționa obiectele realizate de acești păstrători și promotori ai meșteșugurilor transmise din generație în generație în zona Moldovei, din domenii precum prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, împletituri din nuiele și din fibre textile, realizarea de icoane, țesături și cusături, confecționarea de măști populare.
Acest eveniment anual este dedicat, încă de la prima ediție, memoriei muzeografului și omului de cultură Paul Iancu, profesionistul care a păstorit, vreme de peste un deceniu, cu mult har și neostoită dăruire, tradițiile neamului românesc la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău. Muzeul Viei şi Vinului (str. Logofăt Tăutu, nr. 7, Hârlău, jud. Iași), parte a Muzeului Etnografic al Moldovei, este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești din zona Hârlăului. Expoziției permanente de obiecte etnografice și tehnică populară i se adaugă, periodic, evenimente menite să prezinte publicului imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Hârlău există și se transmite prin viu grai.
Muzeul urmărește ideea de viață și continuitate
Urmărind ideea de viață și continuitate, primele trei săli ale muzeului surprind prezența vinului în cadrul celor trei mari momente de trecere din existența omului: nașterea – cu botezul, nunta, moartea – cu înmormântarea. Astfel, sunt prezentate obiecte originale, alături de sugerarea unor obiceiuri și credințe – practici mitico-magice specifice acestor momente.
Muzeul Viei şi Vinului din Moldova a fost inaugurat la data de 20 iulie 2006 şi oglindeşte prezenţa acestei băuturi miraculoase în viaţa omului de la naştere până la moarte. Este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești, din zona Hârlăului.