Local

Tatăl unei fetiţe bolnave de cancer vrea să-și strige disperarea în stradă! Constantin Roșcanu: „Sunt dispus să merg în fața spitalului, să fac greva foamei!”

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Tatăl unei fetiţe bolnave de cancer vrea să-și strige disperarea în stradă Constantin Roșcanu Sunt dispus să merg în fața spitalului să fac greva foamei
Constantin Roșcanu este tatăl unei fetiţe în vârstă de 3 ani și 9 luni care a fost diagnosticată cu cancer la ochiul drept în luna martie 2022

Constantin Roșcanu este tatăl unei fetiţe în vârstă de 3 ani și 9 luni, care a fost diagnosticată cu cancer la ochiul drept, în luna martie 2022. Ştefana Roşcanu a fost operată în urmă cu șase luni, a urmat șase cure de chimioterapie, iar în noiembrie 2022 trebuia să înceapă radioterapia la Clinica Neolife București. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece medicul anestezist este în concediul medical. Disperat din cauza faptului că trebuie să aștepte să i se comunice data la care medicul își va relua activitatea, văzând că starea fetiței se înrăutățește de la o zi la alta, Constantin Roșcanu a susținut că este dispus să facă greva foamei, sperând că poate așa va trage un semnal de alarmă autorităților din România

Ştefana Roşcanu a fost diagnosticată cu retinoblastom drept, stadiul III, în luna martie a anului curent, fiind operată în data de 17 iunie 2022, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. În urma operaţiei, pacienta a urmat 6 cure de chimioterapie. Fetiţa are nevoie şi de radioterapie, care urma să fie efectuată fie la Institutul Oncologic București, fie la Clinica Neolife București.

În noiembrie 2022, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au discutat cu dr. Ana Teodora Băncilă de la Clinica Neolife, dar, dată fiind vârsta pacientei, aceasta trebuie sedată zilnic, iar medicul anestezist este momentan în concediu, astfel că tratamentul nu a putut fi început.

Constantin Roșcanu, tatăl unei fetițe bolnave de cancer, a ajuns la capătul puterilor: „Nu se mai găsește un medic anestezist”

o imagine cu Stefana Roşcanu
Ştefana Roşcanu a fost operată în urmă cu 6 luni, a urmat 6 cure de chimioterapie, iar în noiembrie 2022 trebuia să înceapă radioterapia la Clinica Neolife București

Ştefana Roşcanu a fost diagnosticată cu cancer în luna martie a anului 2022, fiind operată în iunie 2022, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. După operaţie a urmat șase cure de chimioterapie, dar, conform protocolului terapeutic, pacienta necesită şi radioterapie.

Tratamentul cu radioterapie ar trebui urmat la Clinica Neolife București, care este singura clinică din țară ce efectuează radioterapie cu sedare la copiii de această vârstă. Problema este că medicul anestezist care ar trebui s-o sedeze pe micuță în timpul radioterapiei este în concediu medical, motiv pentru care pacienta nu poate începe tratamentul.

Astfel, de mai bine de o lună, părinții Ștefanei trăiesc un coșmar, așteptând de la o zi la alta să fie sunați și anunțați că fiica lor poate în sfârșit începe radioterapia. Sătul să tot aștepte și îngrijorat pentru sănătatea copilului său, Constantin Roșcanu amenință că va face greva foamei în fața Spitalului „Sf. Maria” Iaşi.

„Prima dată, fetiței i-a apărut o pată micuță pe ochi. Am dus-o la spital să vedem de la ce i-a apărut. Atunci ni s-a spus că este suspectă de cancer. Din cauza unor probleme n-am putut-o opera decât după două luni. Am operat-o și acum suntem într-o situație disperată.

A făcut 6 ședințe de chimioterapie, iar acum o lună de zile i s-a făcut un RMN. Are nevoie de radioterapie, dar s-a întâmplat nenorocirea ca singurul medic anestezist de la clinica unde ar trebui să facă radioterapie să fie în concediu medical.

Fetița trebuie sedată. Stau și-mi pun întrebarea… cum se poate într-o țară ca asta să nu mai fie un anestezist care să poată face procedura asta? Nu mai sunt copii cu astfel de probleme, s-a închis clinica? Am făcut toate demersurile, am fost și la doamna manager Alina Belu.

Nu acuz pe nimeni, dar medicul poate să vină din concediu peste cinci luni, iar fetița e operată pe 17 iunie, cum o să supraviețuiască așa? Vreau măcar să fie trecută pe o listă de așteptare, să știm și noi ceva. Ei spun că-i fac chimioterapie, dar asta nu-i ține celulele canceroase în frâu. Apelează la asta, fiindcă nu au altă soluție.

Doamna Alina Belu nu mi-a dat niciun răspuns, dar ea nu poate suna să spună că are un copil ce are nevoie urgent de radioterapie, doar e managerul spitalului? Sunt dispus să merg în fața spitalului, să fac greva foamei, poate se sesizează cineva.

Cum, dacă se întâmplă ceva cu cineva în țara asta, nu mai este înlocuit de nimeni, nu se mai găsește un medic anestezist? Copilul deja plânge, îi lăcrimează ochiul și-l doare, nu e normal ca părinte să mă îngrijorez pentru starea sa?”, a declarat Constantin Roșcanu.

Luna aceasta, familia Roșcanu va avea o discuție cu reprezentanții Clinicii Neolife, la București!

 o imagine Spitalul de Copii Sf. Maria
De mai bine de o lună, părinții Ștefanei trăiesc un coșmar, așteptând de la o zi la alta să fie sunați și anunțați că fiica lor poate în sfârșit începe radioterapia

Dr. Silvia Dumitraş, medicul curant al fetiţei, a precizat că s-a decis ca pacienta să continue curele de chimioterapie până când medicul anestezist de la Clinica Neolife București va reveni din concediul medical. Deoarece Constantin Roșcanu, tatăl pacientei, s-a prezentat la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, în data de 6 decembrie 2022, insistând ca fiica sa să fie trimisă la radioterapie, s-a stabilit ca familia Roșcanu să aibă o întâlnire la București cu reprezentanții Clinici Neolife.

„Conform protocolului terapeutic, s-a inițiat chimioterapia, urmând ca pe parcursul acesteia să se efectueze și procedura de radioterapie. În aceste considerente, s-a discutat telefonic încă de la debut, atât la Institutul Oncologic din București (prof. dr. Dragomir), cât și la Clinica Neolife București (dr. Băncilă) pentru efectuarea acestei proceduri care necesită sedare zilnică, având în vedere vârsta pacientei (3 ani și 9 luni).

Menționăm că actualmente Clinica Neolife București este singura din țară care efectuează radioterapie cu sedare la copiii de această vârstă. După 6 cure de chimioterapie, în noiembrie 2022 s-au reluat discuțiile pentru trimiterea pacientei în vederea efectuării acestei proceduri, dar dr. Băncilă a temporizat momentan această procedură din motive administrative care țineau de Clinica Neolife București (medicul anestezist fiind în concediu medical).

Discuția a avut loc în prezența mamei pacientei (Roșcanu Petronela), dr. Băncilă menționând că vom fi anunțați imediat ce medicul anestezist va fi disponibil. În această situație s-a decis continuarea chimioterapiei. Cu toate acestea, în data de 6.12.2022, tatăl pacientei (Roșcanu Constantin) a solicitat insistent trimiterea pacientei la București pentru radioterapie.

În aceeași zi, în prezența doamnei manager Alina Belu, a medicului curant dr. Silvia Dumitraș și a tatălui pacientei, s-a rediscutat telefonic cu dr. Băncilă, ajungându-se la programarea unei discuții între dr. Băncilă și familia Roșcanu, în data de 12.12.2022, la Clinica Neolife București”, a transmis dr. Silvia Dumitraş.

Constantin Roșcanu, tatăl fetiței bolnave de cancer, a precizat că în cazul în care reprezentanții Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iași nu vor reuși să facă în aşa fel încât micuţa să poate beneficia cât mai rapid de radioterapie va cere ajutorul lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Comentarii
  • Așa e când sistemul e corupt ca o caracatița, au salarii mari, nu pot fi trași la răspundere pentru nimic. Nu le mai pasa. Nenorociti.

Adauga un comentariu