Titlurile zilei

Telekom a trucat o licitație pentru ca un spațiu ultracentral din Iași să ajungă la afaceristul Bogdan Solcanu! Clădirea a ajuns la partenera lui, Ana Maria Ciotîr, patroana Urbioled

Publicat: 05 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Telekom a trucat o licitație pentru ca un spațiu ultracentral din Iași să ajungă la afaceristul Bogdan Solcanu Clădirea a ajuns la partenera lui Ana Maria Ciotîr patroana Urbioled
Bogdan Solcanu și Ana maria Ciotîr au cumpărat un spațiu ultracentral după o licitație trucată

Telekom a trucat o licitație pentru ca un spațiu ultracentral să ajungă la afaceristul Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD, Ion Solcanu. Afacerea a fost tranșată prin intermediul societății Urbioled SRL, condusă de Ana Maria Ciotîr, partenera lui Bogdan Solcanu. Pentru spațiul din centrul Iașului a fost depusă oferta de 825.000 euro.

Bogdan Solcanu, fiul fostului senator Ion Solcanu, a tras un tun de zile mari, după ce a reușit să cumpere un spațiu pus la dispoziție de Telekom Romania Communications, pe strada Gavriil Muzicescu, nr. 6, chiar în centrul Iașului. Reprezentanții companiei se chinuiau încă din 2017 să vândă spațiul, dar nu existau oferte concrete. Anul trecut, apare o ofertă din partea Urbioled SRL, condusă de Ana Maria Ciotîr, partenera lui Bogdan Solcanu. Imobilul trebuia scos la vânzare doar după organizarea unei licitații, cu depunerea ofertei în plic închis. În primăvara anului trecut a fost organizată procedura, dar adjudecarea procedurii ridică mari semne de întrebare. Doar printr-o licitație trucată s-a putut ca spațiul să ajungă în proprietatea Urbioled SRL. Ana Maria Ciotîr nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere.

Telekom Romania Communications a refuzat oferta competitorilor, miza fiind de 5,5 milioane de euro

Miza licitației a fost enormă pentru Bogdan Solcanu și Ana Maria Ciotîr. Aveau nevoie neapărat de un spațiu în care să dezvolte un proiect finanțat prin fonduri europene, în valoare de 5,5 milioane euro. Una dintre condițiile proiectului făcea referire la achiziția unui spațiu de birouri. Telekom Romania Communications a scos la vânzare imobilul cu un preț de pornire de 800.000 euro. Urbioled a mai pus 25.000 de euro, dar un contracandidat, persoană fizică, a depus o ofertă în plic de 850.000 euro. Pe moment, Ana Maria Ciotîr a crezut că-i fuge pământul de sub picioare. Nu-i venea să creadă că a pierdut licitația. Dar, problema a fost rezolvată rapid de compania Telekom Romania Communications. S-a hotărât din senin că oferta contracandidatului trebuie anulată, pe motiv că ofertantul ar avea probleme de integritate. De precizat că persoana fizică nu avea probleme cu legea, nu existau dosare penale pe numele acesteia. Pur și simplu i-a fost refuzată oferta.

Statul Român a fost prejudiciat, au preferat un preț mai mic în locul unui preț mai bun

Faptul că a fost aleasă oferta cuplului Bogdan Solcanu – Ana Maria Ciotîr arată că Telekom Romania Communications a măsluit liciația. De obicei, aceste practici sunt întâlnite la instituțiile publice, dar sunt împrumutate cu succes și de companiile private. Însă, din cauza licitației trucate are de suferit și Statul Român, în calitatea de acționar minoritar în Telekom cu 46 la sută din acțiuni, prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Cele mai multe acțiuni sunt deținute de Ote International Investments LTD. Pentru finalizarea tranzacției, Miroslav Majoros, directorul general al Telekom Romania Communications, l-a delegat pe Bogdan – Dinu Mihalte.

Contractul a fost înregistrat la notariatul deținut de sora lui Bogdan Solcanu, comisionul fiind semnificativ

După adjudecarea licitației, contractul dintre Telekom Romania Communications și Urbioled SRL a fost autentificat la cabinetul notarial deținut de Ioana – Mădălina Solcanu, sora lui Bogdan Solcanu. Totul s-a rezolvat în familie. Pentru o semnătură și o parafă, sora afaceristului a încasat dintr-un foc un comision de 23.545 lei, aproape 5.000 euro.

„Spațiul de birouri este situat în zona centrală a municipiului Iași, având ca vecinătăți Biserica Banu, Hotel Unirea și Piața Unirii. Distanța până în centrul orașului este de aproximativ 1 km. Accesul la proprietate se face atât din strada Gavriil Muzicescu – accesibilă autovehiculelor, cât și din strada A. Lăpușneanu – traversată pedestru. Zona este complet dezvoltată și dispune de toate utilitățile. Suprafața utilă: parter de aproximativ 362 mp și mezanin de aproximativ 441 mp. Amplasarea și dotările acestuia il recomandă ca o soluție ideală pentru: sediu administrativ, spațiu birouri și/sau spațiu comercial”, se arată în descrierea spațiului comercial.

În final, un metru pătrat a fost vândut cu 1.027 euro.

Ana Maria Ciotîr a încheiat contractul după câteva zile de la primirea finanțării europene

Ana Maria Ciotîr a semnat contractul cu Telekom Romania Communications pe data de 16.12.2019, după ce pe data de 11.12.2019 a primit undă verde pentru un proiect european. Urbioled a primit finanțare prin Programul operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă. Valoarea totală a proiectului este de 26.807.246 lei, aproape 5,5 milioane euro, din care asistența financiară nerambursabilă este de 17.069.406 lei, iar valoarea co-finanțării din partea Uniunii Europene este de 14.508.995 lei. Proiectul trebuie finalizat pe data de 11.12.2022. Pe lângă clădirea deja cumpărată, proiectul prevede amenajarea unui data center, achiziționarea de echipamente hardware IT, aplicații software pentru implementarea proiectului, realizarea unui prototip sistem de telegestiune pentru iluminatul public, un prototip sistem Smart City. Nu în ultimul rând, trebuie obținute două brevete și opt certificări. În acest moment, spațiul din Gavriil Muzicescu este supus unor lucrări de modernizare.

Urbioled SRL și Telekom Romania Communicatios vor un contract de 6,3 milioane de euro pentru extinderea iluminatului public din Iași

Contractul semnat între Urbioled SRL și Telekom Romania Communications SA este de bun augur. Cele două companii s-au înscris la o licitație organizată de Primăria Iași, pentru modernizarea iluminatului public. Valoarea contractului este de 6,3 milioane euro. Deocamdată, ofertele depuse se află în evaluare. La procedură s-au mai înscris Amiras C&L Impex SRL, Flash Lighting Services SA, Elba Com SRL, Luxten Lighting Company SRL, Euro-Adit Service SRL, Energo Esco SA, Electrogrup SRL – Global Tech Xpert SRL și Electroconstrucția Elecon SRL – Adrem Invest SRL. Lucrările constau în modernizarea tablourilor, a punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic și moral cu unele noi, performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune, alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren. Ana Maria Ciotîr a participat cu Urbioled și la procedura pentru concesionarea iluminatului public, dar a fost descalificată.

Adauga un comentariu