Salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud anunţă că, în Munţii Călimani, în zona Bistricior, au început să apară viperele. În acest context, salvatorii recomandă turiştilor care ajung în această zonă să fie extrem de precauţi şi să nu se apropie de reptile, transmite News.ro.
”Vă informăm că în Munţii Călimani, în zona Bistricior, au început să apară viperele. Recomandăm tuturor turiştilor să fie extrem de precauţi în timpul explorărilor lor în această zonă. Viperele sunt creaturi minunate, dar şi veninoase, iar întâlnirea cu ele necesită atenţie şi respect faţă de habitatul lor”, transmit, luni, salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud.
Aceştia recomandă celor care ajung pe munte să păstreze o distanţă sigură şi să evite să deranjaţi sau să provoace reptilele.
”Siguranţa turiştilor şi protejarea naturii sunt priorităţi absolute. Vă rugăm să fiţi conştienţi de această informaţie şi să vă planificaţi excursiile în consecinţă, luând măsurile necesare pentru a evita orice incident nedorit. Cu toate acestea, nu uitaţi să vă bucuraţi de frumuseţea şi diversitatea peisajului montan din Munţii Călimani, respectând natura şi toate fiinţele sale”, precizează mesajul Salvamont Bistriţa-Năsăud.
Sfaturi pentru cei care merg la picnic în zonele montane
Viperele au început să devină foarte în active în această perioadă, după ce au ieșit din repausul din sezonul rece și se află în sezonul de împerechere. Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, are o serie de sfaturi pentru cei care merg la picnic în zonele montane sau fac drumeții montane.
Mai multe vipere au fost fotografiate și filmate în urmă cu câteva zile în timpul împerecherii în Parcul Național „Defileul Jiului“.
„A început sezonul împerecherii. Viperele sunt specii veninoase și trebuie evitat contactul cu ele, acestea atacând dacă se simt amenințate.
Specialiștii recomandă turiștilor aflați în drumeții în natură în zonele unde trăiesc vipere să evite suprafețele cu pietriș, stâncoase sau însorite, să cerceteze cu atenție locul unde se așează și să nu introducă mâinile între crăpăturile stâncilor.
Vipera cu corn este răspândită în mai multe zone din sudul și sud-estul Europei, inclusiv în câteva zone din România, în zona de sud-vest şi în cea de sud-est.
Este cea mai mare dintre viperele europene, putând ajunge la o lungime de 90 de centimetri. Se distinge printr-un bot ascuțit cu un corn nazal moale și prin dunga de pe spate, formată dintr-o succesiuni de romburi, cu un colorit diferit la masculi și la femele. Se hrănesc cu mamifere mici, șopârle, broaște sau păsări și preferă habitatele stâncoase din zonele montane.
Parcul National Defileul Jiului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de peste 11.000 de hectare, între masivele Parâng și Vâlcan, pe raza județelor Hunedoara și Gorj“, este mesajul transmis de reprezentanții Romsilva.