Terapiile cu hormoni afecteaza creierul. Hormonii sexuali influenteaza structura si functia creierului, dar se stie putin despre efectul terapiilor hormonale asupra modificarilor creierului in timpul menopauzei. Un nou studiu arata ca cresteri mai mici ale modificarilor structurale ale creierului legate de imbatranire au fost asociate cu modificari la nivel de hormoni de la estradiol transdermic sau estrogen equin conjugat oral. Rezultatele studiului sunt publicate online in revista The North American Menopause Society (NAMS).
Modificarile legate de varsta in ceea ce priveste memoria au fost asociate cu modificari in structura creierului. Din punct de vedere vizual, astfel de modificari structurale pot fi vazute imagistic prin rezonanta magnetica si apar ca pete albe stralucitoare in creier (cunoscute sub denumirea de hiperintensitati ale substantei albe). Aceste modificari in structura creierului si in functia cognitiva pot fi, in parte, legate de nivelurile mai mici de estrogen rezultate din menopauza.
Intr-un nou studiu, studiul de prevenire a estrogenului Kronos timpuriu, cercetatorii au investigat legatura dintre modificarile nivelurilor hormonale (atat din creier, cat si din ovare) cu formulari diferite de HT si modificari structurale ale creierului asociate cu imbatranirea, comparativ cu placebo. Ei au descoperit ca cresteri mai mici ale acestor modificari structurale ale creierului legate de varsta au fost legate de scaderi ale hormonului stimulator al foliculilor la femeile care iau estradiol transdermic si niveluri mai mari de estrona (o forma particulara de estrogen intalnita frecvent la femeile aflate in postmenopauza) la femeile din ambele grupuri HT (estradiol transdermic si estrogeni equini conjugati oral).
Terapiile cu hormoni afecteaza creierul
Cercetatorii au subliniat ca diferentele ar putea fi probabil in modul in care diferitele formulari HT sunt metabolizate. Desi o administrare orala este metabolizata in continuare in ficat, hormonii transdermici sunt absorbiti direct in circulatia periferica inainte de a fi metabolizati in ficat. Cercetari suplimentare sunt necesare pentru a evalua efectul diferitelor doze de diversi hormoni orali si transdermici asupra modificarii hiperintensitatilor de materie alba.
Rezultatele studiului apar in articolul „Asociatii de hormoni hipofizari-ovariene si hiperintensitati ale substantei albe la femeile aflate recent in menopauza folosind terapia hormonala”.
„Acest studiu a descoperit ca nivelul hormonilor hipofizari si ovarieni sunt legati de modificarile structurale ale creierului asociate cu imbatranirea la femeile cu menopauza care folosesc terapia hormonala si ca exista diferente in aceste asociatii in functie de formularea terapiei hormonale utilizate. Este necesar un studiu suplimentar pentru a determina daca dozele terapiei cu hormoni afecteaza, de asemenea, aceste asociatii si pentru a determina care sunt implicatiile clinice ale acestor descoperiri pentru femeile aflate la menopauza”, spune Dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.