Prima pagină » Local » Terenurile și clădirile private neîngrijite din Iași au intrat în vizorul autorităților. Proprietarii din Iași sunt obligați să igienizeze imobilele
Terenurile și clădirile private neîngrijite din Iași au intrat în vizorul autorităților. Proprietarii din Iași sunt obligați să igienizeze imobilele

Terenurile și clădirile private neîngrijite din Iași au intrat în vizorul autorităților. Proprietarii din Iași sunt obligați să igienizeze imobilele

19 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

Autoritățile locale au luat în vizor terenurile și clădirile private din Iași care au rămas neîngrijite în ultima perioadă. Astfel, proprietarii de imobile de pe raza municipiului Iași sunt obligați de polițiștii locali să ia măsuri de igienizare și salubrizare a imobilelor pe care le administrează

La nivelul municipiului Iași, chiar și în zona centrală, încă există numeroase proprietăți private care au fost lăsate de izbeliște, iar în ciuda modernizărilor făcute de Primăria Iași în ultimii ani, acestea creează un peisaj dezolant chiar și în zona zero a Iașului. Mai ales în cazul caselor bătrânești sau de țigani care există în zona centrală a Iașului, bălăriile, gardurile și zidurile degradate dau impresia unui peisaj dezolant. Din acest motiv, angajații Poliției Locale au început o serie de controale care îi vizează mai ales pe proprietarii care nu se îngrijesc de imobilele aflate în zona centrală a orașului.

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au sancționat conform HCL 54 din 2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, cu suma de 750 lei, pe numitul H. D. F, deoarece nu a luat măsuri de igienizare și salubrizare, în calitate de proprietar al imobilului, care se afla într-o stare avansată de degradare prin depozitări de deșeuri menajere și ambalaje, fapt ce a creat disconfort locatarilor din zonă”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Agenții economici, Asociațiile de proprietari și privații din Iași sunt obligați să curețe spațiile pe care le folosesc

La începutul anului 2020, Primăria Iași a aprobat un nou regulament pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași. Astfel, au fost stabilite o serie de contravenții privind nerespectarea normelor de gospodărire și menținere a curățeniei de către deținătorii / administratorii de imobile din municipiul Iași care nu își igienizează imobilele.

„Nerespectarea obligației de a întreține în stare corespunzătoare imobilele pe care le dețin cu orice titlu prin: efectuarea lucrărilor de curățare, tencuire și zugrăvire a fațadelor, efectuarea lucrărilor de reparații, întreținere și a altor lucrări specifice – inclusiv în privința anexelor, împrejmuirilor și instalațiilor aferente acestor imobile”, se arată în regulamentul aprobat de Primăria Municipiului Iași.

De precizat și faptul că deținătorii imobilelor au obligația de a curăța și întreține șanțurile, rigolele și podețele aferente proprietății, iar totodată au obligația de a asigura igiena în imobilele și incintele deținute sub orice formă, în curțile interioare prin activități de curățare, dezinsecție, deratizare și salubrizare. Mai mult, agenții economici, inclusiv deținătorii de tonete, chioșcuri ori automate de băuturi, alimente și tutun sunt obligați să amplaseze la fiecare acces din stradă ori alăturat un coș pentru ambalaje și țigări.
Pe de altă parte, Asociația de proprietari ori proprietarii dintr-un condominiu au obligația de a întreține în stare de funcționare și curățenie spațiile comune, subsolurile și anexele sanitare (băi, WC-uri, spălătorii, uscătorii etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *