International

Teritoriile Japoniei survolate de nave militare ale Chinei şi Rusiei

Publicat: 04 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Teritoriile Japoniei survolate de nave militare ale Chinei şi Rusiei
Este pentru prima dată din anul 2018 când o ambarcaţiune militară chineză s-a apropiat atât de mult, intrând în ”zona contiguă”

Japonia a anunţat, luni, 4 iulie, că o fregată chineză a navigat în apele insulelor din Marea Chinei de Est administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing. De altfel, mai multe agenţii de presă japoneze au menţionat şi trecerea unei nave militare ruseşti în aceeaşi zonă.

Nave militare ale Chinei şi Rusiei pe teritorii japoneze

După ce teritoriile Japoniei au fost survolate de nave militare ale Chinei şi Rusiei, Tokyo şi-a exprimat ”marea îngrijorare” Beijingului prin canale diplomatice şi a cerut încă o dată ca astfel de incidente să nu se mai repete, a declarat Seiji Kihara, secretarul general adjunct al Guvernului japonez.

Incursiunile navelor chineze de pază de coastă în apropierea insulelor nelocuite Senkaku, numite Diaoyu de Beijing, sunt frecvente.

Însă este pentru prima dată din anul 2018 când o ambarcaţiune militară chineză s-a apropiat atât de mult, intrând în ”zona contiguă”, o fâşie de 12 mile marine lăţime, aproximativ 22 kilometri, care se extinde în continuarea apelor teritoriale.

Potrivit Ministerului japonez al Apărării, luni, 4 iulie, o ambarcaţiune militară rusă a fost observată în aceeaşi zonă.

De altfel, la sfârşitul lunii mai, bombardiere chineze şi ruseşti au zburat împreună în apropierea Japoniei, evenimentul fiind considerat drept o provocare de către Tokyo, care tocmai găzduise un summit al ”Quad”, o alianţă informală între Statele Unite, Japonia, India şi Australia, care doreşte o contrapondere pentru influenţa Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au deteriorat considerabil de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, din 24 februarie a acestui an, în contextul în care Tokyo a aplicat sancţiuni împotriva Moscovei.

Vase de luptă aproape de Japonia

De asemenea, reamintim că marți, 21 iunie, cel puțin două vapoare de război și o navă de aprovizionare din China au fost observate în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri la sud de capitala Tokyo. Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător de rachete ghidate Type 55 și una dintre cele mai puternice nave de suprafață ale Chinei.

Ministerul japonez a declarat că acel grup operează în apele din apropierea Japoniei din 12 iunie.

„Aceasta este o demonstrație evidentă de forță atât din partea Rusiei, cât și a Chinei. Aceste activități reprezintă o îngrijorare majoră pentru Japonia. Nu în ultimul rând, urmărirea mișcărilor forțelor militare atât rusești, cât și chinezești reprezintă o presiune asupra resurselor Forțelor de autoapărare ale Japoniei”, a declarat James Brown, profesor asociat de științe politice la Universitatea Temple din Tokyo, potrivit CNN.

Cu toate acestea, nu s-a spus dacă grupurile navale din Rusia și China își coordonează acțiunile, așa cum au făcut-o în octombrie anul trecut, când 10 nave de război au participat la exerciții în care au înconjurat o mare parte din arhipelagul japonez.

De altfel, în timp ce premierul japonez Fumio Kishida găzduia la Tokyo un summit al liderilor Statelor Unite, Australiei și Indiei, forțele aeriene chinezești și rusești au efectuat patrule aeriene comune deasupra Mării Japoniei, Mării Chinei de Est și Oceanului Pacific de Vest. James Brown a declarat că găzduirea de către Kishida a acelui summit a fost doar unul dintre motivele pentru care Beijingul ar fi vrut să își arate nemulțumirea față de Tokyo.

În concluzie, teritoriile Japoniei continuă să fie survolate de nave militare ale Chinei şi Rusiei.

Adauga un comentariu