Apicultorii din Iași au termen până la 31 ianuarie 2024 să transmită Oficiului Județean pentru Zootehnie declarația pe proprie răspundere cu numărul de stupi care intră la iernat. În Iași sunt aproximativ 200 de apicultori
Ieșenii care cresc albine sunt obligați să transmită anual declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi care conțin familii de albine pregătite pentru iernat. Anul acesta o pot face până la finalul lunii ianuarie. Declarația pe propria răspundere poate fi depusă direct la sediile Oficiului Județean pentru Zootehnie sau poate fi trimisă prin fax, poștă sau în format electronic, ca document scanat, prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către apicultor sau reprezentantul legal al acestuia. În cazul nedepunerii în termen a declarației, apicultorii vor fi verificați la fața locului de inspectorii în zootehnie. Apicultorul declară pe propria răspundere numărul de stupi, iar dacă acesta nu se regăsește și în teren, riscă amenzi drastice.
Apicultorii din Iași au termen să depună mai multe documente
Potrivit OM nr. 251/2017, art.7, alin. 1, apicultorii sunt obligați să transmită anual, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, declarațiile de iernat. Termenul a fost prelungit până la data de 31 ianuarie 2024. De asemenea, apicultorii au la dispoziție o platformă special creată de Agenția Națională de Zootehnie. Aceștia își pot face un cont de utilizator și pot depune declarațiile de iernat sau pot urmări evoluția cererii. Cei care depun declarația pe proprie răspundere, pe lângă completarea datelor personale și codul de stupină, scriu și numărul de familii de albine. Inspectorii au demarat și controalele în ferme.
Ieșenii pot solicita atestatele de producători ecologici
A crescut numărul apicultorilor din Iași care au obținut atestatele de producători ecologici în anul 2023. Pentru a primi acest document, ieșenii trebuie să depună dosarul la Direcția Agricolă. În prezent, sunt atestați ecologic 23 de producători din Iași. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare, menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere, în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic.
Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii. De asemenea, apicultorii din Iași au termen până la finalul lunii ianuarie 2024 să declare numărul de familii de albine care intră la iernat.