WoW!

Testare covid în Danamerca – Mărturia unei românce stabilite acolo

Publicat: 27 oct. 2020
centru din Danemarca pentru testare covid
Știai că... în Danemarca, testările COVID-19 sunt gratuite?

Pandemia de anul acesta ne-a schimbat modul de viaţă radical. Telemuncă, școală online, masca pe faţă când ieşi din casă s.a.m.d. În ciuda măsurilor luate, multe persoane contractează coronavirus. Ce e de făcut? Bineînţeles, testare covid.

Pe toată planeta se efectuează zilnic sute de mii de teste. Unele ies negative, altele pozitive. Despre cum decurg lucrurile la noi în ţara ştim prea bine. Numărul de teste arată o infectare aproape accelerată de la săptămână la săptămână. Iată însă cum decurg metodele de testare covid din Danemarca.
Vă prezentăm mai jos informaţiile postate de Andra Prunaru, o româncă stabilită în Danemarca, pe pagina sa de Facebook.

„Principala preocupare a danezilor este să depisteze cât mai multe persoane cu covid”

Iată mesajul integral al româncei cu privire la pașii de testare covid din Danemarca:

“Sunt româncă în Danemarca. Astăzi am ajuns cu băieţelul meu de 10 luni la un centru de testare covid. Toată noaptea cel mic s-a tras de urechi, a plâns şi îi curgea nasul. De dimineaţă am sunat medicul de familie care mi-a spus că este nevoie să facă un test covid. Mi-a dat un număr de telefon unde să sun pentru o programare. Am sunat la ora 9:30 şi m-au programat pentru ora 10:40. M-au întrebat unde locuiesc ca să mă poată direcţiona către centrul de testare din cartierul meu. La ora stabilită am ajuns la centrul de testare pentru copii. Sunt centre de testare pentru mai multe categorii de vârstă.

Am intrat cu maşina în cort până în locul unde urma să se facă testarea. În momentul în care am ajuns personalul medical care recolta probele şi-a schimbat combinezonul, mănuşile şi masca şi a dezinfectat scaunul. Această procedură are loc după fiecare pacient. În Danemarca oricine se poate testa la cerere fără să fie întrebat de simptome şi fără să se ţină cont de un număr de testări
anterioare. Testările covid sunt gratuite. Pentru persoanele asimptomatice sau cu simptome uşoare se prescrie tratament de către medicul de familie. Urmăresc situaţia din România şi văd că aici nu exista o mediatizare a cazurilor de covid ca în ţară. Principala preocupare a danezilor este să depisteze cât mai multe persoane cu covid de la primele simptome şi să le trateze astfel încât virusul să nu rămână prea mult timp în organism.

„În rândul oamenilor nu se creează panică”

Deşi este un număr destul de mare de cazuri şi aici, avem o comunicare bună cu unităţile de sănătate care se organizează foarte bine şi nu permit agravarea cazurilor. În rândul oamenilor nu se creează panica. Avem de partea noastră personalul medical care ne îndrumă pas cu pas de la primul simptom până la vindecare”, a scris  românca pe contul său de Facebook, despre pașii de testare covid din Danemarca.

Informații actualizate despre coronavirus, dar și despre călătoria dinspre și înspre Danemarca, se găsesc pe pagina de Facebook Embassy of Denmark in Romania.

Adauga un comentariu