International

TikTok și WeChat vor fi interzise in SUA, peste 48 de ore! Donald Trump a luat decizia care va afecta zeci de milioane de utilizatori

Publicat: 18 sept. 2020
TikTok și WeChat vor fi interzise din magazinele de aplicații din SUA începând de duminică
TikTok și WeChat vor fi interzise din magazinele de aplicații din SUA începând de duminică

TikTok și WeChat vor fi interzise din magazinele de aplicații din SUA începând de duminică, cu excepția cazului în care președintele Donald Trump este de acord cu un acord de ultim moment. Departamentul de Comerț a declarat că va interzice oamenilor din SUA să descarce  aplicațiile de mesagerie și partajare video prin orice magazin de aplicații de pe orice platformă.

Administrația Trump spune că companiile amenință securitatea națională și ar putea transmite datele utilizatorilor către China.

TikTok și WeChat vor fi interzise din magazinele de aplicații din SUA, China neagă acuzațiile

WeChat se va închide efectiv în SUA de  duminică, dar oamenii vor putea folosi TikTok până pe 12 noiembrie, când ar putea fi, de asemenea, interzis pe deplin. TikTok a declarat că este „dezamăgit” în ordin și nu este de acord cu departamentul de comerț, spunând că s-a angajat deja la „niveluri fără transparență de transparență suplimentară” în lumina preocupărilor administrației Trump.

„Vom continua să contestăm ordinul executiv nedrept, care a fost adoptat fără un proces adecvat și amenință să priveze poporul american și întreprinderile mici din SUA de o platformă semnificativă atât pentru o voce cât și pentru mijloacele de trai.”

Ordinul de interdicție din partea Departamentului Comerțului urmează ordinelor executive ale președintelui Trump semnate în august . Companiilor din SUA le-a acordat 45 de zile pentru a nu mai lucra cu nici una dintre companii chineze.

Dacă un parteneriat planificat între firma tehnologică americană Oracle și proprietarul TikTok ByteDance este convenit și aprobat de președintele Trump, aplicația nu va fi interzisă.
Nu este încă clar dacă dl Trump va aproba acordul, dar se așteaptă să îl revizuiască înainte de termenul limită de duminică.

Ce spune ordinul?

„La îndrumarea președintelui, am luat măsuri semnificative pentru a combate colectarea rău intenționată a Chinei de date personale ale cetățenilor americani”, a declarat secretarul Departamentului de Comerț al SUA, Wilbur Ross, într- un comunicat.

Departamentul a recunoscut că amenințările reprezentate de WeChat și TikTok nu erau identice, dar a spus că fiecare a colectat „pachete vaste de date de la utilizatori, inclusiv activitatea de rețea, datele privind locația și istoricul de navigare și căutare”.

Legea înseamnă că de duminică, oamenii nu vor putea folosi WeChat pentru a transfera fonduri sau pentru a procesa plăți către sau de la persoane din SUA. Dar utilizatorii TikTok vor putea în continuare să își folosească aplicația practic la fel de normal, deși nu vor putea descărca noi actualizări.

„Președintele a prevăzut până pe 12 noiembrie ca problemele de securitate națională formulate de TikTok să fie rezolvate”, a declarat departamentul de comerț. După acest punct, unele tranzacții tehnice vor fi interzise pe aplicație și funcționalitatea va fi afectată. Întrebat despre lege  pe Fox Business Network, dl Ross a spus că „

TikTok de bază va rămâne intact până pe 12 noiembrie”, dar a adăugat că WeChat „pentru toate scopurile practice … va fi închis în SUA, dar numai în SUA , începând de luni la miezul nopții „.

De ce vor SUA interzicerea aplicațiilor?

Administrația Trump a declarat în repetate rânduri că aplicațiile reprezintă o amenințare datorită colectării lor de date. Declarația de vineri a departamentului de comerț a declarat că Partidul Comunist Chinez de guvernare „a demonstrat mijloacele și motivele de a utiliza aceste aplicații pentru a amenința securitatea națională, politica externă și economia SUA”.

ByteDance a negat că deține date despre utilizatori în China, spunând că sunt stocate în SUA și Singapore. Tencent, care deține WeChat, a spus că mesajele din aplicația sa sunt private. În timp ce TikTok are milioane de utilizatori în SUA, nu este clar cât de mulți dintre utilizatorii WeChat au sediul în afara Chinei, deși este probabil să fie un număr semnificativ. SUA nu este singura țară preocupată de interzicerea TikTOK. India a interzis deja TikTok și WeChat , precum și alte zeci de aplicații chinezești. Guvernul din Delhi a declarat că aplicațiile „prejudiciază suveranitatea și integritatea Indiei, apărarea Indiei, securitatea statului și ordinea publică”.

Adauga un comentariu