Multe persoane sunt curioase cum arată diferite tipuri de negi. Poze care le ilustrează se pot găsi peste tot internetul. Aceștia afectează destul de mulți oameni și deși par inofensivi, pot indica probleme mai grave, precum cancerul de piele. De aceea, este bine să consultăm medicul specialist atunci când observăm că ceva nu este în regulă.
Ce sunt negii
Negii mai sunt numiți și veruci. Acestea sunt niște excrescențe, de obicei, de dimensiuni mici care apar la nivelul pielii. Negii pot apărea oriunde pe corp, iar mărimea acestora poate să difere în funcție de acest lucru.
Chiar dacă nu ne-am aștepta la acest lucru, negii sunt contagioși pin atingere. Aceștia nu vor apărea imediat, ci în câteva luni.
Din ce cauză apar acestea
Cea mai des întâlnită cauză are legătură cu virusul HPV, adică Virusul Papiloma uman. Acest virus face parte dintr-o familie care are peste 100 de tulpini diferite. Ne putem infesta cu acest virus de la alte persoane care îl au deja. Contractarea acestuia are anumiți factori de risc care o favorizează, cum ar fi zgârieturile, traspirația în exces, locurile aglomerate cu umezeală ridicată (pișcinele, dușurile publice, sauna ș.a.). De asemenea, mamele care au virusul în timpul sarcinii, îl vor transmite mai departe bebelușului.
Sistemul imunitar are un rol important în contractarea virusului. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit, se pot infecta mult mai ușor cu acest virus. Tocmai, de aceea, este mult mai des întâlnit la copii și adolescenți.
Tipuri de negi – Poze
Există mult mai multe tipuri de negi descoperite de specialiși, însă cele principale (cele mai des întâlnite) sunt negii comuni, cei planetari, cei genitali, fuliformi, periunghiali și verugile plane.
După cum sugerează și numele, verucile comune sunt cele mai des întâlnite de medicii specialiști. Acestea sunt de dimensiunea unui bob de mazăre, fiind destul de dure sau aspre la atingere.
Deși, aceștia nu sunt dureroși, zona din jur se poate simți sensibilă. De obicei, aceștia cresc pe mâini, picioare, genunchi, pe degete, coate sau chiar și pe față.
Negii plantari afectează, în principiu, copiii și adolescenții. Cel mai adesea, acest tip de negi apar în zone inferioare ale corpului, adică pe tălpi sau pe picioare. Acest tip se împarte în două subcategorii. Primul poaate fi foarte dureros și creează anumite dificultăți chiar și la mers. Acesta este de culoare neagră. Al doilea este maro sau chiar gri și nu sunt aproape deloc dureroși.
Negii de apă se regăsesc cel mai frecvent la copii, dar pot afecta și adulții. Acestea sunt asemănătoare unor vezicule și sunt solide. Acestea apar mâini, picioare sau pe față.
Verucile plate au dimensiuni mici, de câteva milimetrii și au culoarea maro. De obicei, acestea nu sunt canceroase. Totuși, pot fi dureroase și destul de sensibile.
Negii genitali sunt considerați o boală cu transmitere sexuală și sunt extrem de contagioși. Aceștia nu pot fi tratați ușor și sunt dureroși.
Negii filiformi apar de obicei pe față, în anumite regiuni precum nasul, buzele, bărbia, gâtul. Aceștia apar din cauza unei infecții virale, ceea ce îi face contagioși.
Există diferite tipuri de negi și sunt poze pe care le putem găsi ușor pe internet. Dacă ne apar negi pe corp, cel mai bine este să consultăm cât mai repede un medic specialist.