BZI LIVE

LIVE VIDEO – Toate detaliile despre redeschiderea catedralei catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, în Studioul BZI LIVE alaturi de pr. Adrian Blăjuță, reprezentant al Diecezei de Iași – FOTO

Publicat: 15 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Joi, 16 septembrie 2021, începând cu ora 15.00 este programată o ediţie BZI LIVE în care vor fi prezentate toate detaliile şi informaţiile despre redeschiderea catedralei catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi alături de pr. Adrian Blajuta – important reprezentant al Diecezei de Iaşi a Bisericii Romano – Catolice!

În noul Altar al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași vor fi introduse relicvele din Altarul vechi

Binecuvântarea catedrei episcopului, rugăciunea de consacrare și ungerea altarului cu untdelemn sfințit, depunerea relicvelor în Altar sunt câteva dintre momentele semnificative ale ritualului de Sfințire. În noul Altar vor fi introduse relicvele din Altarul vechi, relicvele Sfinților Apostoli Filip și Iacob, ale Sfântului Hipolit, martir, și cele ale fericiților români: Anton Durcovici, Vladimir Ghika, Veronica Antal, Ieremia Valahul și Vasile Aftenie. În preajma acestui moment istoric, PS Iosif Păuleț a trimis o scrisoare pastorală, cu titlul „Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Iași – casă a lui Dumnezeu și biserica-mamă a Diecezei de Iași”.

„Acest eveniment solemn, pe care ne pregătim să-l celebrăm, reprezintă cu adevărat un moment istoric în viața Diecezei de Iași, dar, în același timp, este și o ocazie de reflecție spirituală și de reînnoire eclezială pentru întreaga noastră comunitate diecezană. Suntem chemați nu doar să admirăm aspectul exterior, istoric sau artistic al Catedralei, ci, mai ales, să redescoperim importanța ei ca Biserică – mamă, casă de rugăciune și de sfințire pentru toți credincioșii, semn al comuniunii în credința cu apostolii și cu urmașii lor”, a transmis PS Iosif Păuleț.

Proiectul „Restaurare, consolidare și integrare turistică Catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, fiind construită de aproximativ 250 de ani, a devenit foarte vulnerabilă din cauza intemperiilor timpului, mai ales din cauza cutremurelor, astfel încât structura de rezistență a clădirii a suferit foarte mult. Fisurile și crăpăturile care începuseră să apară la ziduri au făcut ca biserica să nu mai poată fi utilizată, deoarece era un real pericol pentru toți cei care intrau. De asemenea, picturile din biserică erau într-o stare avansată de degradare, ceea ce făcea că imaginile să fie greu perceptibile.

Fiind un monument istoric clasa A, costurile pentru un astfel de proiect au fost foarte ridicate, fiind depus un dosar și realizându-se apoi un contract de finanțare al proiectului „Restaurare, consolidare și integrare turistică Catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași”, care a fost semnat la 14 decembrie 2017, la sediul Episcopiei de Iași. Contractul a permis acordarea finanțării nerambursabile de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice (MDRAP) și Fondurilor Europene în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 pentru implementarea proiectului. Lucrările efective de consolidare și restaurare la Catedrală au început la 14 iunie 2018.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

 

Adauga un comentariu