Prima pagină » National » Toate informațiile legate de restituire pensii militare. Iată ce trebuie să știi și ce documente ai nevoie
Toate informațiile legate de restituire pensii militare. Iată ce trebuie să știi și ce documente ai nevoie

Toate informațiile legate de restituire pensii militare. Iată ce trebuie să știi și ce documente ai nevoie

17 ian. 2024, 14:49, 2 ,
în National

În urma deciziei Curții Constituționale nr. 650 din 15 decembrie 2022, care a declarat neconstituțională obligativitatea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) din pensiile militare de stat, s-au deschis două posibilități de restituire a sumelor reținute necuvenit:

Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 14 septembrie 2017, inclusiv, CASS se restituie din oficiu de către Casa de pensii sectorială.

Pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 15 septembrie 2017, CASS se restituie, în baza cererii depuse de pensionar, în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024.
Restituirea CASS din oficiu pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 14 septembrie 2017

Pentru această categorie de pensii, CASS nu s-a mai reținut începând cu data de 1 ianuarie 2023. În plus, Casa de pensii sectorială va restitui, din oficiu, cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor Codului Fiscal, reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate din venitul brut al pensiei militare de stat proporțională pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 decembrie 2022.

Astfel, pensionarii militari care beneficiază de o pensie militară de stat stabilită până la data de 14 septembrie 2017, inclusiv, nu trebuie să depună nicio cerere pentru restituirea CASS.

Toate informațiile legate de restituire pensii militare

Restituirea CASS pe bază de cerere pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 15 septembrie 2017. Pentru această categorie de pensii, CASS nu se restituie din oficiu, ci doar în baza cererii depuse de pensionar. Cererea se depune la Casa de pensii sectorială, în format fizic sau electronic, și trebuie să conțină următoarele informații:

Numele, prenumele și CNP-ul pensionarului;
Numărul de pensie;
Suma solicitată a fi restituită;
Semnătura pensionarului.
Cererile se pot depune până la data de 28 februarie 2024.

Restituirea CASS se va efectua, în mod lunar, în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate.

Diferențele de impozit pe venit se calculează separat față de impozitul aferent drepturilor lunii curente și se rețin la data efectuării plății sumelor reprezentând contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Restituirea CASS se efectuează în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024. În această perioadă, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Excepții de la restituirea CASS

Sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate potrivit prevederilor art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cărora li se aplică prevederile OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și cărora, în urma reținerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cine este singurul supraviețuitor al tragediei aviatice din India. Pe ce loc stătea în avion și ce a auzit cu câteva minute înainte de prăbușire
observatornews.ro
Israel a atacat Iranul: Explozii la Teheran şi Natanz / Şeful armatei iraniene, Bagheri, ar fi fost ucis
Playsport.ro
OFICIAL | Edi Iordănescu a semnat cu Legia Varșovia! Când va avea loc prezentarea
Evz.ro
Nativii care își rotunjesc conturile. Un final de săptămână îmbelșugat
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Lege nouă pentru viitorii șoferi: cine nu va mai susține sala pentru permis
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`